Infractiunea de omor prevazuta de art. 174 Cod Penal.

Sentinţă penală 265/S din 05.10.2011


Infractiunea de omor prevazuta de art. 174 Cod Penal.

Prin sentinta penala 265/S/05.10.2011 pronuntata de Tribunalul Brasov in dosarul penal xxx/62/2011, s-a dispus:

In baza  art 174 al 1 C penal  cu aplicarea art 320/1 C.pr.pen condamna inculpatul GI-  la pedeapsa principala de 13 ani inchisoare si pedeapsa complementara  a interzicerii drepturilor prev de art 64 lit a teza II , b C.pen  pe o durata de 6 ani dupa executarea pedepsei principale.

Face aplic art 71-64 lit a teza II ,b C penal.

In  baza art 350 al 1 C.pr.pen  mentine starea de arest a inculpatului GI iar in baza art 88 C .penal deduce  preventia de la  25.08.2011  la  zi .

Ia act ca partile vatamate MLE , MMC  RMI nu se constituie parti civile.

In baza art 118 lit b C.pen dispune confiscarea de la inculpatul GI a unui cutit , aflat actualmente  la Camera de Corpuri Delicte Tribunalului Brasov.

In baza art 109 al 3 C.pr.pen celelalte mijloace materiale de proba aflate actualmente  la Camera de Corpuri Delicte Tribunalului Brasov raman atasate la dosarul cauzei pana la solutionarea definitiva a cauzei.

In baza art 191 al 1 C.pr. pen obliga inculpatul GI la plata catre stat a sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Pentru a dispune astfel, instanta de fond a retinut urmatoarele:

Constata ca prin rechizitoriul nr. 1275/P/2011 intocmit la 05.09.2011 de catre parchetul de pe langa Tribunalul Brasov s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului GI sub aspectul comiterii infractiunii de „omor” prevazuta de art. 174 alin. 1 Cod penal.

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca, in data de 20.08.2011 in jurul orelor 21:30, inculpatul GI -  pe fondul geloziei si a  consumului de alcool, in urma unui conflict spontan -  i-a aplicat victimei MAC mai multe lovituri cu un cutit in zona toracica,  cauzandu-i decesul.

In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele probe: proces-verbal de constatare  a actelor premergatoare ,proces-verbal de cercetare la fata locului, plansa fotografica, CD cuprinzand cercetarea la fata locului, proces verbal de cercetare la fata locului ( continuare) si plansa foto  plansa fotografica cu urme papilare ,raport de autopsie medico-legala, concluzii preliminarii ,constatare medico-legala la fata locului ,proces-verbal de reconstituire,plansa foto si CD, declaratii parti civile RMI,  MLE, MMC, declaratie martor MBA, minor audiat in prezenta psihologului din cadrul Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Brasov, declaratie martor SMA , minor audiat in prezenta psihologului din cadrul Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Brasov, declaratii martor PP, declaratii martor RI, declaratii martor TP, declaratii martor AFG,  declaratii martor CVM,declaratii martor HM, declaratie martor TMS, declaratii martor IMA, declaratie martor GE, note interceptari telefonice si copii  CD-uri,  raport Politia MunicipiuluiFagaras-Biroul Criminalistic din21.08.2011,  procese verbale ,declaratii inculpat Gabor Ion, raport de expertiza medico legala psihiatrica inculpat GI.

Partile vatamate RMI, MLE, MMC nu s-au constituit parti civile in cauza.

Inculpatul GI a aratat – pana la inceperea cercetarii judecatoresti – ca recunoaste in totalitate savarsirea faptelor in modalitatea retinuta in rechizitoriu si a solicitat ca judecata sa se faca exclusiv in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Vazand situatia de fapt descrisa in rechizitoriu, manifestarea expresa de vointa a inculpatului GI si dispozitiile art. 320 ind. 1 Cod procedura penala tribunalul va retine urmatoarele:

Inculpatul GI a cunoscut-o pe numita MAC in urma cu aproximativ patru ani, cei doi avand o relatie de concubinaj pana in luna martie 2011 cand inculpatul a plecat in Spania.

Pe parcursul relatiei, au existat neintelegeri si certuri intre cei doi in principal datorita faptului ca victima MAC obisnuia sa consume bauturi alcoolice.

La sfarsitul lunii iulie 2011, inculpatul GI s-a intors din Spania si a reluat relatia  cu numita MAC careia i-a facut cadou un lantisor cu cruciulita suflat cu aur.

In data de 20.08.2011 inculpatul GI a fost chemat de numita MAC la domiciliul ei situat in mun. Fagaras, str. ----. Ajungand acolo in jurul  orelor 20:00, inculpatul a observat ca victima MAC nu mai are la gat lantisorul pe care i-l facuse cadou. Victima MAC era sub influenta bauturilor alcoolice iar inculpatul consumase aproximativ 500 ml. de vin. Crezand ca victima a vandut lantisorul, intre cei doi a izbucnit o cearta care s-a amplificat ulterior ca urmare a doua convorbiri telefonice purtate de MACcu martora PP si cu o persoana de sex masculin.

Inculpatul, care este gelos si care i-a reprosat victimei MAC ca a avut legaturi si cu alti barbati, o aude pe aceasta spunandu-i interlocutorului cu care vorbea la  telefon ca este dispusa sa faca sex cu acesta pentru o suma de bani. Anterior acestui telefon, in timp ce se certau, victima MAC i-a spus inculpatului ca a intretinut raporturi sexuale cu „tot Fagarasul”.

Inculpatul GI statea asezat pe o canapea aflata fata in fata cu un pat pe care statea intinsa victima,alaturi de fiul sau BA si verisoara acestuia AM, ambii in varsta de 5 ani.

In momentul in care a auzit raspunsul victimei la telefon,inculpatul  s-a enervat, s-a ridicat si, de pe o masa pe care se afla televizorul, situata in imediata apropiere, a luat un cutit de bucatarie cu lungimea totala de 31 cm, cu maner de culoare neagra din plastic, avand lungimea de 13 cm si lama ascutita la varf si cu un singur tais, avand lungimea de 18 cm si latimea variabila intre 1,0-2,8cm.  Avand cutitul in mana, s-a repezit la victima MAC, a prins-o cu mana stanga de gat, iar cu mana dreapta i-a aplicat trei lovituri de cutit in zona toracica, parasternal drept si stang si subscapular stang, producandu-i leziuni ce au condus la deces.

Asa cum declara inculpatul GI dupa ce a injunghiat-o in piept :”a sarit sangele din ea si m-a murdarit pe mana stanga; sangele a sarit si pe pat si pe copiii care se jucau acolo, iar ea s-a intors putin spre copii si atunci am injunghiat-o a doua oara in spate”.

Potrivit raportului de autopsie  medico-legala nr. 300/AUT/21.08.201:

„1. Moartea numitei MAC  in varsta de 28 de ani, a fost violenta.

2 . Ea s-a datorat hemoragiei interne si externe, consecinta unor plagi injunghiate toracice penetrante, cu interesarea plamanilor, cordului si a aortei.

3. Plagile injunghiate constatate la autopsie, s-au putut produce prin lovire cu corp taietor- intepator, posibil cutit cu o singura lama taietoare.

4. Intre plagile injunghiate toracice si deces exista legatura de cauzalitate directa.

5. La autopsie s-a mai constatat o plaga taiata, mana dreapta ce are caracteristicile unei leziuni de autoaparare.

6. Sangele recoltat de la cadavru contine 2, 40g‰ alcool – intoxicatie etilica acuta avansata. Sangele apartine grupei sanguine A2.

7. Decesul dateaza din 20.08.2011.”

Dupa savarsirea faptei, inculpatul GI a lasat cutitul in camera si a fugit prin spatele gradinii imobilului iar dupa ce a sarit gardul s-a indreptat spre Combinatul Chimic Fagaras.

Inculpatul s-a ascuns, sustragandu-se de la urmarirea penala in perioada 20.08.2011- 25.08.2011cand s-a predat organelor de politie.

Inculpatul GI a recunoscut si regretat comiterea faptei motivand ca totul s-a intamplat datorita  geloziei  si pe fondul  consumului de alcool.

Faptele comise de catre inculpatul GI intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de „omor” prevazuta de art. 174 alin. 1 Cod penal sens in care se va dispune condamnarea acestuia – vazand si art. 3201 alin. 7 Cod procedura penala ce obliga instanta in aplicarea unei pedepse urmare a reducerilor vizate de acest text procesual – la o pedeapsa principala de 13 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza II, b Cod penal pe o durata de 6 ani dupa executarea pedepsei principale.

Va face aplicarea art. 71-64 lit. a teza II, b Cod penal.

La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului GI au fost avute in vedere limitele de pedeapsa prevazute de lege – facand si aplicarea art. 3201 alin. 7 Cod penal – gradul de pericol social al faptei prin care s-a curmat in mod violent viata unei persoane dar si persoana inculpatului GI care nu are antecedente penale insa initial a incercat sa se sustraga urmaririi penale.

Tribunalul, in baza art. 350 alin. 1 Cod procedura penala, va mentine starea de arest a inculpatului GI iar in baza art. 88 Cod penal va deduce preventia de la 25.08.2011 la zi.

Tribunalul va lua act ca partile vatamate MLE, MMC  si  RMI nu se constituie parti civile.

In baza art 118 lit b C.pen va dispune confiscarea de la inculpatul GIa unui cutit , aflat actualmente  la Camera de Corpuri Delicte Tribunalului Brasov.

In baza art 109 al 3 C.pr.pen celelalte mijloace materiale de proba aflate actualmente  la Camera de Corpuri Delicte Tribunalului Brasov vor ramane atasate la dosarul cauzei pana la solutionarea definitiva a cauzei.