Taxă pe poluare. înstrăinarea autovehiculului de către reclamant anterior introducerii cererii de restituire a taxei. Consecinţe

Decizie 1231 din 24.11.2014


 Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Suceava sub nr. 3545/86/04.03.2013, reclamantul „X", în contradictoriu cu pârâta Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava - Administraţia Finanţelor Publice Fălticeni, a solicitat obligarea acesteia la restituirea sumei de 1205 lei achitată cu titlu de taxă de poluare, actualizată cu dobânda aferentă, precum şi la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de judecarea prezentului litigiu.

In motivarea cererii sale, reclamantul a arătat că a achiziţionat autoturismul marca VOLKSWAGEN PASSAT, nr. de identificare W, iar pentru înmatricularea acestuia în România a fost obligat să achite taxa de poluare în cuantum de 1205 lei.

Prin sentinţa nr. 2518 din 22 mai 2014 Tribunalul Suceava a respins, ca nefondată, acţiunea.

împotriva sentinţei a declarat recurs reclamantul, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

In dezvoltarea motivelor de recurs care, în drept se încadrează conform art. 487 pct. 8 Cod procedură civilă se arată că taxa încalcă dispoziţiile art. 110 din TFUE care limitează libertatea statului în materie, fiscală de a restricţiona libera circulaţie a mărfurilor, prin interzicerea unor taxe discriminatorii. Susţine reclamantul că în mod greşit prima instanţă a respins acţiunea reţinând că nu a tăcut dovada înmatriculării autovehiculului în România, deşi înscrisurile depuse la dosar dovedesc contrariul.

Prin decizia nr.1231/2014, Curtea de Apel Suceava a respins recursul, ca nefondat, pentru următoarele argumente:

Cert este faptul că la prima instanţă reclamantul nu a făcut dovada înmatriculării autovehiculului în România, iar, în recurs, a depus adresa nr. 3423/4.08.2014 eliberată de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor Suceava, din care rezultă că, la data de 3.04.2008, autoturismul pentru care se solicită restituirea taxei de poluare a fost radiat pentru „transfer de proprietate".

Ori, atâta timp cât reclamantul a înstrăinat autovehiculul, Curtea a apreciat că acesta nu mai este titularul dreptului subiectiv de a solicita restituirea taxei de poluare.

Astfel, în condiţiile în care taxa de poluare se încorporează în valoarea vehiculului, aşa ^urn^statuat CJUE la pct.40 din hotărârea dată în cauza C-402/2009 Tatu, Curtea a constatat că, iii fapt, prin înstrăinarea autovehiculului reclamantul a recuperat, implicit, şi taxa de poluare, o restituire în prezenta cauză conducând, în fapt, la o dublă restituire şi, implicit, Ia îmbogăţirea fară justă cauză a reclamantului.

Cum taxa de poluare este inclusă în valoarea autovehiculului, care se află în proprietatea unui terţ, doar acesta din urmă poate solicita restituirea taxei pretins achitată cu încălcarea prevederilor TFUE.