Cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 834 din 29.04.2014


Existenţa creanţei invocate de către reclamantă este certă, din probele aflate la dosar nerezultând că aceasta ar fi discutabilă din punct de vedere juridic,  astfel cum rezultă din facturile fiscale anexate la dosar al căror model şi cuprins se încadrează în prevederile Ordinului Ministerului de Finanţe nr. 1077/2003, iar caracterul lichid al creanţei rezultă implicit din înscrisurile deja enumerate, în valoare de 13.721,31 lei.

În speță, reclamanta ... S.R.L. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta PP, pe calea procedurii cu privire la cererile de valoare redusă, prevăzută de art. 1025 şi următoarele Cod procedură civilă, obligarea acesteia la plata sumei de 1776,84 lei debit principal, a penalităţilor de întârziere în cuantum de 1776,84 lei, a dobânzii legale în cuantum de 186,10 lei şi a taxei de reziliere în sumă de 9981,53 lei.

Cu cheltuieli de judecat.

În fapt, a arătat că la data de 14 iunie 2011 între ORomânia S.A. (fosta S.C. Mobil Rom S.A.)şi pârâtă s-a încheiat contractul de servicii de telecomunicaţii integrate nr. 28544652, în baza căruia i s-a atribuit codul de abonat 0386840987.

În conformitate cu condiţiile generale ale acestui contract, O România S.A. avea obligaţia să furnizeze servicii de telecomunicaţii, iar debitorul avea obligaţia să achite contravaloarea serviciilor prestate în baza facturilor emise de către O România S.A., în termen de 14 zile calendaristice de la emiterea facturilor conform clauzelor contractuale referitoare la facturare şi termene de plată.

Compania ORomânia S.A. a prestat serviciile pentru care s-a obligat contractual, emiţând facturile ...  facturi care însă nu au fost achitate integral de pârâtă.

Pentru serviciile prestate şi neachitate la termen s-au calculat penalităţi, conform contractului până la concurenţa cu debitul principal, iar apoi s-au calculat dobânzi legale, conform O.G. nr. 9/2000 şi ulterior conform O.G. nr. 13/2011.

Menţionează că dreptul de creanţă al Companiei O România S.A. faţă de pârâta PP provenind din contractul de abonament încheiat a fost cesionat către E România S.R.L., aceasta din urmă acţionând în calitate de comisionar, achiziţionând în nume propriu dar pe seama E, astfel dreptul la acţiune pentru obţinerea îndeplinirii obligaţiei de plată corelative poate fi exercitat de către E România S.R.L.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele :

În fapt, între Compania O România S.A. şi pârâtă s-au încheiat contracte de servicii de telecomunicaţii integrate (filele 32, 35-38, 40 dosar), sens în care au fost emise facturile depuse la filele 17-31, facturi ce nu au fost achitate de către pârâtă.

Potrivit punctului 5 din contract, neplata în termenul menţionat poate atrage aplicarea de penalităţi de întârziere suspendarea şi/sau restricţionarea accesului clientului la servicii şi/sau rezilierea contractului.

Pentru serviciile prestate şi neachitate în termen, s-au calculat dobânzi legale, conform O.G. nr. 9/2000 şi ulterior, conform O.G.  nr. 13/2011.

Dreptul de creanţă al O România SA faţă de pârâtă, provenit din contractul de abonament încheiat, a fost cesionat către E România S.R.L., aceasta din urmă, acţionând în calitate de comisionar, cesiunea devenind opozabilă debitoarei, conf. art. 1579 din Noul  Cod civil, din momentul comunicării ei şi prin înscrierea în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, fiind îndeplinite totodată şi condiţiile de publicitate.

Astfel, din înscrisurile anexate la dosar, rezultă că debitul solicitat este de 13.721,31 lei, rezultat din contractul de prestări servicii de telecomunicaţii, penalităţi de întârziere, conf. prevederilor contractuale, dobânzi legale, la care se adaugă taxa de reziliere.

Concluzionând, rezultă că existenţa creanţei invocate de către reclamantă este certă, din probele aflate la dosar nerezultând că aceasta ar fi discutabilă din punct de vedere juridic,  astfel cum rezultă din facturile fiscale anexate la dosar al căror model şi cuprins se încadrează în prevederile Ordinului Ministerului de Finanţe nr. 1077/2003, iar caracterul lichid al creanţei rezultă implicit din înscrisurile deja enumerate, în valoare de 13.721,31 lei.

Exigibilitatea creanţei rezultă din cuprinsul facturilor fiscale  din care reiese termenul stabilit pentru plata serviciilor prestate conform clauzelor contractuale din contractul nr. 28544652 din 14 iunie 2011 încheiat cu pârâta PP.

Sumele reprezentând contravaloarea serviciilor prestate au fost stabilite în mod cert prin înscrisurile depuse la dosarul cauzei, precum şi cele privind penalităţile de întârziere în conformitate cu prevederile contractului de furnizare menţionat, dobânzile legale au fost calculate începând cu data imediat ulterioară celei la care este stopată calcularea penalităţilor şi până la data achitării integrale a debitului.

Prin semnarea de către pârâtă a contractului cu O România SA, aceasta şi-a asumat obligaţia de a-şi îndeplini în mod corespunzător toate obligaţiile contractuale pe întreaga durată a contractului, stabilită de părţi, respectiv pe o perioadă de 24 luni, acest fapt reprezentând o contraprestaţie pentru subvenţia acordată la achiziţionarea respectivelor telefoane.

În speţă, instanţa constată că pretenţiile reclamantei sunt justificate şi cum debitul menţionat prin înscrisul însuşit de părţi, reprezintă o creanţă certă, lichidă şi exigibilă şi sunt întrunite cerinţele prevăzute de art.1025 şi următoarele Cod procedură civilă, instanţa va admite cererea şi va obliga pe pârâtă să plătească reclamantei suma de 1776,84 lei contravaloare facturi, 1776,84 lei penalităţi de întârziere, 186,10 lei dobânzi legale şi 9981,53 lei taxă de reziliere.

Conform art. 451 Cod procedură civilă, pârâta va fi obligată la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă, în cuantum de 200 lei.