Plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată – art.278 ind.1 C.p.p.

Sentinţă penală 31 din 13.01.2014


Prin  plângerea adresată Judecătoriei Fălticeni şi înregistrată sub nr. 3523/227 din 15.10.2013, petentul AI  a solicitat, în contradictoriu cu intimatul MV, desfiinţarea Rezoluţiilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni nr. 2018/P/2012 din 04 aprilie  2013, respectiv nr. 485/II/2/2013 din  04 septembrie  2013, ca netemeinice şi nelegale; cu cheltuieli de judecată.

In fapt, petentul a arătat că este nemulţumit de soluţia acestor ordonanţe, în sensul că deşi intimatul MV i-a agresat copilul, tot el a fost cel sancţionat cu o amendă administrativă, în cuantum de 700 lei.

Arată că a contestat această sancţiune administrativă, care i-a fost respinsă prin ordonanţa din 04.09.2013.

Consideră ordonanţele netemeinice, fiind date cu aplicarea greşită a legii, având în vedere faptul că s-a apreciat, că în cauză nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 180 alin. Cod Penal.

Solicită astfel, admiterea plângerii formulate, desfiinţarea rezoluţiilor pronunţate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni şi înlocuirea sancţiunii amenzii, cu o mustrare, întrucât are o situaţie familială destul de grea, are 7 copii în întreţinere, dintre care 5 sunt minori, neavând alte posibilităţi financiare decât cele obţinute din agricultură.

În drept, îşi întemeiază plângerea pe dispoziţiile art. 278l cod procedură penală.

În dovedire a depus la dosar înscrisuri.

Intimatul deşi legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nici nu a formulat întâmpinare.

La dosarul cauzei, a fost ataşat spre consultare dosarul nr. 2018/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Examinând plângerea de faţă, instanţa o constată neîntemeiată.

Prin Ordonanţa nr. 2018/P/2012 din 04.04.2013, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, s-a dispus:

- scoaterea de sub urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. şi ped. de art. 180 alin.2  Cod penal, a învinuitului AI şi aplicarea  unei  sancţiunii administrative în cuantum de 700 lei;

Împotriva acestei ordonanţe, a formulat plângere petentul AI,  plângere ce a fost respinsă ca nefondată, prin Ordonanţa nr. 485/II/2/2013 din 04.09.2013.

Art. 2781 Cod proc.pen. prevede procedura plângerii în fata judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, potrivit cu care  persoana vătămată, precum şi orice alte persoane, ale căror interese legitime sunt vătămate, pot face plângere, în termen de 20 zile de la data comunicării de către procuror, a modului de rezolvare ,la judecătoria de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii,  competentă să judece cauza în primă instanţă.

Art. 2781 pct. 7Cod proc.civ. prevede că „ judecătorul, solutionând plângerea, verifică rezolutia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate”.

Astfel, din studiul dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni nr. 2018/P/2012, instanţa reţine că ordonanţele date de  procuror, prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a petentului, sunt temeinice şi legale.

S-a reţinut din coroborarea mijloacelor de probe, că soluţia adoptată este corectă.

Aşa cum rezultă din probele administrate în cauză, la data de 08.10.2012, partea vătămată MV a mers cu un atelaj hipo la terenul său, cultivat cu lucernă, pentru a aduce de mâncare la animale şi l-a surprins pe învinuitul AI, cu turma de oi pe terenul său, iar în urma unor discuţii contradictorii, învinuitul a lovit partea vătămată, provocându-i leziunile descrise în certificatul medico-legal.

Faţă de împrejurarea că petentul a fost cel care a comis fapta, s-a apreciat în mod corect, că faptele cercetate nu prezintă grad de pericol social al unei infracţiuni, fapt pentru care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a petentului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire şi alte violenţe, prev. şi ped. de art. 180 alin. 2 Cod Penal şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, respectiv amendă în cuantum de 700 lei.

Faţă de situaţia de fapt reţinută, şi având în vedere dispoziţiile art. 2781 pct. 8 Cod procedură penală,  instanţa va respinge plângerea ca nefondată.

In conf. cu prev. art. 192 alin. 3 pct.2 Cod procedură  penală, va obliga pe petent să plătească statului, cheltuieli judiciare.