Sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 ncpp).

Sentinţă penală 99 din 11.09.2014


La data de 27.06.2014, a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Baia de Aramă sub nr. 448/181/2014, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă cu inculpata B I, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal, rap. la art. 108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008, sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În fapt, s-a reţinut, în acordul de recunoaștere a vinovăției, că la data de 09.09.2013 organele de cercetare penală din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr.4 Baia de Aramă-Postul de Poliţie Bala au fost sesizate de către numitul T D. I, cu privire la comiterea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, constând în aceea că, în perioada 24-25 august 2013, din parcela de  pădure proprietatea sa, situată în punctul  Tarniţa-Topile de pe raza satului Dâlma, comuna Bala, pe care o deţine de la soacra sa decedată C C. M ar fi tăiat cu nerespectarea regimului silvic un număr de 4 arbori şi şi-a însuşit materialul lemnos rezultat.

 S-a menţionat în acordul de recunoaștere a vinovăției că, urmare cercetării la faţa locului, efectuată în data de 24.09.2013, în punctul respectiv au fost descoperite două cioate de arbori esenţă gorun, cu dimensiunile de 40 şi 42 centimetri în diametru, iar cu adresa nr.1847/08.10.2013 Ocolul Silvic Tarniţa a comunicat că valoarea masei lemnoase ilegal exploatate este de 642,55 lei, adică mai mare de 5 ori decât preţul mediu al unui metru cub, care la data comiterii faptei era de 85 lei.

Pe baza actelor premergătoare efectuate în cauză, prin rezoluţia din data de 02.12.2013 a organelor de cercetare penală, confirmată de procuror la data de 13.12.2013, s-a început urmărirea faţă de numitul B D sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzută de art.108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008.

Probele administrate la urmărirea penală au relevat că, în realitate, cei doi arbori nu au fost tăiaţi de pe picior de suspectul B D ci soţia acestuia B I a determinat cu intenţie o altă persoană, care a acţionat fără vinovăţie, să îi taie cu nerespectarea regimului silvic.

Faţă de aceste împrejurări prin ordonanţa din data de 10.04.2014, s-a procedat la extinderea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier national, faptă prev. de art.52 alin.3 c.p., rap. la art-.108 alin.1 lit.a din legea nr.46/2008, iar prin ordonanţa din data de 18.04.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, în baza art.305 alin.3 c.p.p., s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecta B I pentru această infracţiune.

Prin ordonanţa din data de 08.05.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva inculpatei B I pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier national, faptă prev. de art.52 alin.3 c.p., raportat la art.108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008.

Din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În conformitate cu titlul de  prorpeiatet mai sus indicat, numitul T D. I deţine de la soacra sa decedată C C. M suprafaţă de teren cu vegetaţie forestieră în punctul Tarniţa-Topile de pe raza satului Dâlma, comuna Bala, pentru care nu a întocmit contract de prestări servicii cu organele silvice.

În acelaşi punct, inculpata B I are teren cu vegetaţie forestieră în suprafaţă de 0,28 de la tatăl său M  P, pentru care deţine doar titlu provizoriu de proprietate. Astfel, în perioada de la sfârşitul lunii august 2013, inculpata B I şi fiul acesteia B C, s-a deplasat cu căruţa şi un motoferăstrău la suprafaţa de pădure respectivă. Fără a fi existat în prealabil cerere de marcare şi fără ca masa lemnoasă să fie pusă în valoare de organele silvice competente, inculpata a determinat o persoană de sex masculin, pe care nu a dorit să o divulge, care a acţionat fără vinovăţie, să taie fără a fi marcaţi un număr de 2 arbori de esenţă gorun, valoarea fiind de 642,55 lei, mai mare de 5 ori decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă la data comiterii faptei, care era de 85 lei.

Materialul lemnos  a fost apoi fasonat cu drujba la lungimi de circa 3 metri de fiul inculpatei şi transportat cu căruţa de către aceştia la locuinţa familiei lor, fără a avea documentele necesare şi de provenienţă.

Prin procesul-verbal din data de 13.05.2014, ora 13,45, i s-a adus la cunoştinţă  inculpatei B I, mai înainte de a fi audiată, că prin ordonanţa din data de 08.05.2014, s-a pus în mişcare acţiunea penală împtriva sa pentru săvârşirea  infracţiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier national, faptă prevăzută de art.52 alin.3 c.p., raportat la art.108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008, şi sancţionată în prezent, urmare modificărilor aduse de Legea nr.187/2012, cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Totodată, s-a precizat că din probele administrate în cauză rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatei.

Fiind ascultată, în prezenţa apărătorului din oficiu-avocat T L-inculpata a declarat expres că recunoaşte în totalitate fapta comisă, că este de acord cu încadrarea juridică a acesteia şi pentru care a  fost pusă în mişcare acţiunea penală.

În urma acordului s-a stabilit ca inculpata B I să execute pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Analizând acordul de recunoaștere a vinovăției înaintat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, instanța constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C. proc. pen., reţinându-se că numitul T D. I deţine de la soacra sa decedată C C. M suprafaţă de teren cu vegetaţie forestieră în punctul Tarniţa-Topile de pe raza satului Dâlma, comuna Bala, pentru care nu a întocmit contract de prestări servicii cu organele silvice. În acelaşi punct, inculpata B I are teren cu  vegetaţie forestieră în suprafaţă de 0,28 de la tatăl său M P, pentru care deţine doar titlu provizoriu de proprietate. La sfârşitul lunii august 2013, inculpata B I şi fiul acesteia B C, s-au deplasat cu căruţa şi un motoferăstrău la suprafaţa de pădure respectivă. Fără a fi existat în prealabil cerere de marcare şi fără ca masa lemnoasă să fie pusă în valoare de organele silvice competente, inculpata a determinat o persoană de sex masculin, pe care nu a dorit să o divulge, care a acţionat fără vinovăţie, să taie fără a fi marcaţi un număr de 2 arbori de esenţă gorun, valoarea fiind de 642,55 lei, mai mare de 5 ori decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă la data comiterii faptei, care era de 85 lei.

Materialul lemnos  a fost apoi fasonat cu drujba la lungimi de circa 3 metri de fiul inculpatei şi transportat cu căruţa de către aceştia la locuinţa familiei lor, fără a avea documentele necesare şi de provenienţă.

Potrivit disp. art. 108 alin. 1 lit.a din Legea nr.46/2008 „ Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei.”

Reţinând această stare de fapt, în drept, fapta inculpatei B I, săvârşită la sfârşitul lunii august 2013, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, faptă prevăzută de art. 108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008, cu aplicarea art.5 c.p.

Potrivit disp. art. 479 Cpp „Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei precum şi forma de executare a acesteia”

Instanţa constată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatei B I pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatei în cuprinsul acordului de recunoaştere a vinovăţiei, fiind închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, acordul de recunoaştere a vinovăţiei fiind încheiat în formă scrisă şi conține mențiunile prev. de art. 482 C. proc. pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpata a fost asistată de avocat desemnat din oficiu T L cu delegaţie nr. 406/03.06.2014.

Față de aceste considerente, și apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpată ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, instanţa în baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă cu inculpata B I, fiica lui şi, născută la data de 31.01.1971 în , CNP, domiciliat în, fără antecedente penale, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, prevăzută de art.52 alin.3 C.penal rap.la art.108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008, cu aplicarea art. 5 C.penal, obiect al cauzei penale nr.463/P/2013.

În baza art.52 alin.3 C.penal rap.la art.108 alin.1 lit.a din Legea nr.46/2008, cu aplicarea art. 5 C.penal  va condamna inculpata la 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional.

În baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpata  ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mehedinţi, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Baia de Aramă sau a Primăriei comunei Bala pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga inculpata la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit apărătorului din oficiu în cuantum de 200 lei, conform delegaţiei nr.415/14.08.2014, rămâne în sarcina statului.

Domenii speta