Infracţiunea de conducere fără permis. furt de folosinţă- noul cod penal

Sentinţă penală 2 din 27.06.2014


INFRACŢIUNEA DE CONDUCERE FĂRĂ PERMIS. FURT DE FOLOSINŢĂ- NOUL COD PENAL

Asupra prezentului proces penal:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr. …./P/2014  din data de 20.03.2014 s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului UD  pentru săvârşirea  infracţiunilor de furt în scop de folosinţă şi conducerea un ui vehicul fără permis de conducere  de 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal  şi art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut faptul că inculpatul , în noaptea de 03/04.03.2014, folosind chei potrivite, a sustras , cu scopul de a folosi pe nedrept, autoturismul marca Dacia Nova cu nr. de înmatriculare …., care se afla parcat pe Bd. Unirii , pe care ulterior l-a condus pe străzile din municipiul Buzău (….), fără a poseda permis de conducere.

Inculpatul  s-a prevalat de dispoziţiile art.  374 alin. 4 Cod procedură penală , acesta  recunoscând întocmai faptele  reţinute în sarcina sa.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv declaraţiile inculpatului , declaraţiile părţii vătămate, proces verbal de constatare a infracţiunii, proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto, proces ,  instanţa va reţine următoarele:

Inculpatul  UD  (  18  ani) are domiciliul în municipiul Buzău,judeţul Buzău, fiind arestat preventiv în cauza dedusă prezentei judecăţi.

Prin  procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 04.03.2014 lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Buzău-Biroul Ordine Publică s-au sesizat cu privire la faptul că, în jurul orelor 01.30, în timp ce îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu, procedând la supravegherea traficului în zona intersecţiei B-dul Unirii-B-dul 1 Decembrie 1918, au observat un autoturism marca Dacia Nova de culoare roşie, cu nr…., al cărui conducător auto a avut un moment de ezitare la observarea echipajului de poliţie.

Lucrătorii de poliţie au efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului auto  dar acesta, după ce a semnalizat intenţia de a opri, a demarat cu viteză pe B-dul 1 Decembrie 1918, către zona gării.

Deşi au plecat în urmărirea autoturismului şi au anunţat dispeceratul prin staţia de emisie-recepţie despre situaţia constatată, lucrătorii de poliţie au pierdut pentru moment contactul vizual cu autoturismul urmărit.

În jurul orelor 01.45 prin staţia de emisie-recepţie s-a comunicat faptul că autoturismul marca Dacia Nova de culoare roşie, cu nr…., a fost identificat pe B-dul Unirii, la intersecţia cu str. Patriei şi acesta se îndreaptă către Bariera Ploieşti, fiind urmărit cu o autospecială a grupei a II-a a Serviciului pentru Acţiuni Speciale (S.A.S.) Buzău, având semnalele acustice şi luminoase în funcţiune.

Ajungând la baza pasarelei care face legătura între mun. Buzău şi breteaua dintre B-dul Unirii şi DN 2 E85, lucrătorii din cadrul Biroului de Ordine Publică au constatat că la aproximativ 100 m înainte de ieşirea în Şoseaua Nordului, pe partea stângă, în afara părţii carosabile, se află în autoturismului marca Dacia Nova cu nr. …., acesta prezentând avarii ale caroseriei.

La volanul autoturismului avariat a fost identificată o persoană de sex bărbătesc, pe care lucrătorii de poliţie au recunoscut-o ca fiind aceeaşi care conducea autoturismul la intersecţia Bdul Unirii cu Bdul 1 Decembrie 1918 şi care a refuzat să respecte semnalul regulamentar de oprire.

Persoana în cauză a fost identificată ca fiind  inculpatul UD. Asupra acestuia, cu ocazia percheziţiei corporale, a fost  identificată şi o cheie tip auto cu telecomandă, nichelată, cu plastic de culoare neagră la capăt, având pe o parte inscripţia „Dacia”, iar pe cealaltă parte inscripţia „ UAMT”. De asemenea, asupra acestuia a fost identificat şi un spray paralizant de culoare albastră, cele două bunuri fiind ridicate de lucrătorii de poliţie şi depuse la Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei Municipiului Buzău, conform dovezii seria …..

În aceeaşi zonă, a fost identificat autoturismul marca Mercedes cu nr. de înmatriculare …., aflat în dotarea grupei a II-a a S.A.S. Buzău.

Membrii grupei a II-a a S.A.S.  Buzău au declarat că au identificat autoturismul marca Dacia Nova cu nr. …. la  intersecţia str. patriei cu B-dul Unirii şi l-au urmărit până în zona în care acesta a fost identificat, solicitându-i-se în mod repetat conducătorului auto atât prin portavoce cât şi prin semnalele acustice şi luminoase să oprească autoturismul. În zona bretelei care face legătura între Bdul Unirii şi DN 2 E85 şoferul autoturismului, identificat ca fiind UD, a pierdut controlul volanului ca urmare a vitezei excesive şi a carosabilului umed.

Din verificările efectuate în bazele de date ale poliţiei s-a constatat că autoturismul menţionat anterior aparţine persoanei vătămate BL, precum şi faptul că aceasta a sesizat telefonic dispariţia autoturismului.

De asemenea, din verificările efectuate s-a stabilit că UD nu posedă permis de conducere.

Acesta a fost verificat cu aparatul alcooltest,  rezultatul fiind negativ.

Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale, atât în momentul depistării cât şi ulterior, în calitate de suspect şi de inculpat, în prezenţa avocatului, UD a confirmat situaţia expusă mai sus.

Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale , partea civilă BL a declarat că în dimineaţa zilei de 03.03.2014 a verificat integritatea autoturismului, ocazie cu care nu a constatat nereguli, procedând apoi la asigurarea portierelor.

Aceasta a declarat că, în noaptea de 03/04.03.2013, în jurul orelor 01.30 a ieşit pe balcon pentru a lua aer, întrucât se simţea rău, ocazie cu care a observat că autoturismul său nu se mai afla în parcare. La scurt timp, persoana vătămată a apelat la SNUAU 112, ocazie cu care i s-a comunicat că autoturismul pe care l-a reclamat ca fiind sustras a fost identificat în trafic iar conducătorul auto a pierdut controlul volanului şi a ieşit în afara părţii carosabile.

Persoana vătămată a însoţit organele de poliţie la faţa locului identificării autoturismului, ocazie cu care a constatat că din interiorul acestuia nu i-au fost sustrase bunuri.

BL a apreciat valoarea autoturismului ca fiind de 6000 lei şi a precizat că, deşi autoturismul i-a fost restituit, se constituie parte civilă cu suma de 5000 lei întrucât acesta este avariat în proporţie de 90%.

În drept, fapta inculpatului UD  constând în aceea că în  noaptea de 03/04.03.2014, folosind chei potrivite, a sustras , cu scopul de a folosi pe nedrept, autoturismul marca Dacia Nova cu nr. de înmatriculare …, care se afla parcat pe Bd. Unirii , pe care ulterior l-a condus pe străzile din municipiul Buzău (Bd. Unirii- Bd. 1 Decembrie 1918, strada Patriei – Bd. Unirii – Bariera Ploieşti), fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de furt în scop de folosinţă şi conducerea un ui vehicul fără permis de conducere  de 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal  şi art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Aşadar, reţinând vinovăţia inculpatului care a fost dovedită cu certitudine, instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textelor incriminatorii, la stabilirea şi dozarea pedepselor  având în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului ( acesta suferind două condamnări în perioada minoratului la pedepsea închisorii cu executare, executare - contopite prin s.p. …. din 4.12.2012 a Judecătoriei Buzău , decizia penală nr. … din 14.02.2013 a C.A. Ploieşti, rezultând o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare - pentru mai multe infracţiuni similare celor care fac obiectul prezentului dosar -  respectiv furt calificat, furt de folosinţă , conducere a unui autovehicul fără permis, conducere a unui autovehicul cu numere false de înmatriculare, inculpatul a fost arestat la data de 4.07.2012, fiind eliberat condiţionat la data de 10.12.2013, având de executat un rest de 75 zile închisoare), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Trebuie reţinut aici şi faptul că inculpatul provine dintr-o familie dezorganizată , mama fiind plecată în Italia, iar tatăl locuieşte în zona rurală a judeţului Buzău în relaţii de concubinaj. Inculpatul locuia la diverşi prieteni şi la bunica sa, care nu îl putea găzdui pe o perioadă lungă de timp din cauza unui unchi cere nu îi permitea acest lucru.

Aşadar, mediul din care previne inculpatul a contribuit decisiv la comportamentul infracţional al acestuia, el neavând modele pozitive de urmat.

Aşa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa  în baza art. 230 alin. 1 Cod penal raportat la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b,d Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală va condamna inculpatul UD la o pedeapsă de  1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt în scop de folosinţă ( faptă din 03/04.03.2014).

În baza art. 335  Cod penal  cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală  va condamna inculpatul  la o pedeapsă de  9 luni închisoare  pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere( faptă din 03/04.03.2014).

În baza art. 38 alin. 1 Cod penal va contopi cele două pedepse, inculpatul urmând să  execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 9 luni închisoare, respectiv 3 luni închisoare , în total urmând să execute o pedeapsă de 1 an şi 9 luni închisoare.

Conform art. 12 alin. 1 din Legea de punere în aplicare a Noului Cod penal în referire la art. 65 alin. 1 Noul Cod penal, nu se vor  aplica pedepse accesorii.

În baza art. 399 Cod procedură penală va menţine măsura arestului preventiv dispusă prin încheierea nr. 3 din 04.03.2014 , dosar nr. …./200/2014 al Judecătoriei Buzău, mandat de arestare preventivă nr. …/UP din 04.03.2014 .

În baza art. 76 Cod penal va deduce din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 04.03.2014 la zi.

În baza art. 112 alin. 1  lit. b Cod penal va confisca de la inculpat o cheie tip auto cu telecomandă , nichelată , cu plastic de culoare neagră la capăt, având pe o parte inscripţia ”Dacia”, iar pe cealaltă parte inscripţia „UAMIT”, cheie depusă la Camera de corpuri delicte a poliţiei Municipiului Buzău conform dovezii seria …. din data de 04.03.2014.

Va dispune restituirea către inculpat a spray-ului paralizant „Police Security” indisponibilizat conform aceleiaşi dovezi menţionate mai sus.

În latură civilă, persoana vătămată Bălan Lia Aurelia s-a constituit parte civilă cu suma de 5.000 lei reprezentând despăgubiri civile, respectiv contravaloarea avariilor provocate autovehiculului său. Inculpatul a fost de acord s-o despăgubească.

Aşa fiind, în baza art. în baza art. 19 şi 23 alin. 3 Noul Cod procedură penală în referire la art. 397 Noul  Cod procedură penală raportat la art. 1349 şi 1357Cod civil va obliga inculpatul să plătească părţii civile BL suma de 5.000 lei despăgubiri civile.

 În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la  500 lei cheltuieli judiciare către stat, onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu în cursul urmăririi penale, al camerei preliminare şi în primă instanţă( total 600 lei)  urmând să rămână în sarcina statului. .