Prematuritatea cererii de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere

Sentinţă penală 35 din 17.03.2014


Constată că prin cererea înregistrată sub acest număr de dosar penal la data de 13 februarie 2014  petiţionarul/ parte civilă E.A. a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunţa instanţa să dispună revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere , aplicată intimatului/condamnat V.C.D.F. prin sentinţa penală nr. 274/30 septembrie 2011 de Judecătoria Mediaş.

În motivarea acestei solicitări se arată faptul că intimatul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o durată de 5 ani, şi acelaşi intimat a fost obligat să plătească petiţionarului daune morale în sumă de 3000 euro, în echivalent monedă naţională.

Petiţionarul solicită revocarea suspendării pe considerentul că, nici până la această dată, cel condamnat , cu rea-credinţă, nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a despăgubirii către petiţionar.

Cererea  s-a motivat în drept pe dispoziţiile art. 86 4  alin. 2 din Codul penal.

Intimatul – legal citat şi asistat de avocat ales – solicită respingerea cererii. Prin concluziile puse oral la dezbaterea fondului cauzei intimatul solicită obligarea petiţionarului la cheltuieli , însă după închiderea dezbaterilor şi înainte de data pronunţării – care a fost amânată – şi-a revizuit atitudinea procesuală şi a arătat că nu mai solicită cheltuieli de judecată.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine cele ce urmează.

Prin  sentinţa penală nr. ----, pronunţată de J.M. în dosarul penal nr. --- şi rămasă definitivă prin neatacare, intimatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o durată de 5 ani. În prezent  cel condamnat se află în termenul de încercare, care expiră abia în anul 2016.

Din probatoriul cauzei rezultă, fără echivoc, faptul că cel condamnat nu a achitat despăgubirile civile stabilite în sarcina sa, faţă de petiţionar.

În conformitate cu dispoziţiile art. 85 din Codul penal: „ Măsurile de supraveghere şi obligaţiile.(1) Pe durata termenului de supraveghere, persoana faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:…(5) Persoana supravegheată trebuie să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.”, iar potrivit dispoziţiilor art. 96 : „ Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere (1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.(2) Dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească.”

Art. 583 din Codul de procedură penală dă dreptul şi părţii interesate să solicite revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, până la expirarea termenului de supraveghere.

În speţă instanţa constată că cererea de revocare este făcută prematur, cu încălcarea termenului stabilit de lege şi anume  „cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere”, motiv pentru care urmează să fie respinsă.

Consecinţă a acestei soluţii, în baza dispoziţiilor art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală instanţa va obliga petiţionarul să plătească Statului cheltuieli judiciare în sumă de 100 lei, constatând – totodată – că intimatul nu solicită cheltuieli.