Stabilire masă succesorală, partaj judiciar şi prestaţie tabulară

Sentinţă civilă 538 din 14.03.2013


ROMANIA

JUDECĂTORIA INEU,JUDEŢUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINŢA  CIVILĂ NR.538/2013

Şedinţa publică din 14 martie 2013

Preşedinte :

Grefier:

S-a luat în pronunţare cauza civilă privind acţiunea formulată de reclamantul M A împotriva pârâţilor S I, S G-F, S G, C N, B E născută V şi M I, pentru stabilire masă succesorală, partaj judiciar şi prestaţie tabulară.

La apelul nominal lipsă fiind părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care se constată că dezbaterea în fond a cauzei a avut loc în şedinţa publică din data de 07 martie 2013 când s-a amânat pronunţarea hotărârii pentru data de 14 martie 2013 în vederea depunerii de concluzii scrise.

J U D E C A T A,

Asupra acţiunii civile, înregistrată la această instanţă la data de 26 martie 2012, şi înregistrată la această instanţă la data de 03 ianuarie 2013 prin casarea cu trimitere spre rejudecare potrivit deciziei civile nr…. a Tribunalului Arad, reclamantul M A domiciliat în … a solicitat în contradictoriu cu pârâţii S I domiciliat în …, S G-F domiciliat în …, S G domiciliat în …, C N, B E născută V şi M I toţi cu domiciliu necunoscut, ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate că masa succesorală a defunctei S E una şi aceeaşi persoană cu S L din CF nr…., decedată la data de 19 mai 1998 în …, act de deces nr…., cu ultimul domiciliu în comuna …, se compune din cota parte de 4/10 părţi, de sub B.2 din imobilul casa şi teren de 10391mp, situate în …, înscris în CF nr…. …, vocaţie succesorală după defuncta o au pârâţii de ordin1-3. S I în calitate de nepot de fiu S I post decedat la 30 august 2005 cu ultimul domiciliu în …, S G-F şi S G în calitate de nepoţi de fiu, S G predecedat la 23.10.1992, cu ultimul domiciliu în …, dar întreaga masă succesorală să fie atribuită pârâtului de ordinul 1, ca acceptant al moştenirii prin preluarea acesteia, pârâţii de ordin 2 şi 3, nefăcând nici un act  de acceptare a moştenirii.

A mai solicitat să se constate că pârâtul S I care moşteneşte cota de 4/10 părţi de sub B2 din imobilul înscris în CF …, nr.top,… compus din casa şi teren în suprafaţă de 10391 mp., situate în …, devine coproprietar cu pârâţii nr…., respectiv C N care deţine 4/10 părţi din imobil sub B1, B E născută V, care deţine 1/10 părţi din imobil sub B3 şi M I care deţine 1/10 părţi din imobil sub …, toţi trei cu domiciliul necunoscut, şi să se dispună încetarea coproprietăţii prin atribuirea către S I a părţilor deţinute de către pârâţii 4-6, fără plata unei sulte, astfel că S I devine singurul proprietar al imobilului prin moştenire şi încetarea stării de coproprietate.

A solicitat să se constate că prin actul intitulat „Antecontract de vânzare-cumpărare” încheiat la data de 12 noiembrie 2011, reclamantul a cumpărat de la pârâtul S I, imobilul situat în …, compus din casa şi teren aferent de 10391 mp, înscris în CF nr…. …, nr.top…. cu suma de  10.000 lei, preţ achitat în întregime, urmând ca hotărârea instanţei să ţină loc de contract autentic de vânzare-cumpărare, cu autorizarea întabulării dreptului de proprietate în cf.

Fără cheltuieli de judecată dacă pârâţii nu se opune

A motivat în fapt, prin aceea că, prin actul intitulat „Antecontract de vânzare-cumpărare” reclamantul a cumpărat de la pârâtul S I, imobilul de mai sus cu preţul de 10.000 lei, preţ achitat în întregime.

Pârâtul figurează cu acest imobil în evidenţele …, aşa cum rezultă din documentele eliberate de adeverinţa de nomenclatură stradală nr…. eliberată de Primăria comunei …, din care reiese ca nr.nou de casă este 58 şi nu 31 cum figurează în cf, registrul agricol, adeverinţa nr…. eliberată de Primăria comunei …, din care reiese că numitul S I figurează cu casa şi teren de 1,04 ha şi certificat fiscal din care rezultă datele privind imobilul din comuna…, şi reiese că S I este singurul care foloseşte acest imobil după decesul antecesorilor săi, pârâţii 2-3 nu şi-au manifestat vreun interes faţă de acest imobil şi nu au făcut nici un act de acceptare a moştenirii, motiv pentru care a solicitat ca întreaga masă succesorală a defunctei S E care este una şi aceeaşi persoană cu S L din CF să fie atribuită numai pârâtului S I aşa cum acesta susţine şi dovedeşte cu actele anexate. Deoarece în cf figurează şi pârâţii nr.4-6 toţi cu domiciliul necunoscut fiecare deţinând câte o cotă parte arătată mai sus, şi care cu toate căutările făcute nu au putut fi identificaţi nici personal şi nici eventualii moştenitori în acest sens, eliberându-se adeverinţa nr…., eliberată de Primăria …, din care rezultă că aceştia nu figurează în evidenţele primăriei şi nu sunt cunoscuţi pe raza comunei …. S I figurează în evidenţele primăriei ca proprietar al întregului imobil, a solicitat încetarea coproprietăţii fără plata unei sulte, cei 3 proprietari de peste 50 de ani, de când localnicii pot să de a relaţii nu şi-au manifestat vreun interes faţă de acest imobil de astfel nefiind cunoscuţi de vecinii imobilului şi sătenii din comuna care au vârste de peste 70 de ani. Pârâtul prin actul încheiat şi-a luat angajamentul ca în 2 luni de zile va rezolva situaţia juridică a imobilului dar nu a făcut aceasta.

În drept s-au invocat disp.art.669, 670, 953-975, 1103, 1179, 1279 c.civil.

Pârâţii S G şi S G-F prin întâmpinarea depusă la fila 27-28 dosar au solicitat respingerea acţiunii reclamantului cu motivarea că actul sub semnătură privată invocat de reclamant este lovit de nulitatea absolută prin menţiunea că se vinde întregul imobil, vânzătorul nefiind proprietarul bunului vândut. Vânzătorul putea înstrăina doar cota de 2/10 din imobil, respectiv 1/23 din masa succesorală pentru care vânzătorul are vocaţie succesorală.

Pârâţii C N, B E născută V şi M I nu au depus întâmpinare deşi au fost legali citaţi cu această menţiune, potrivit art.115-118 c.pr.civilă.

Pentru soluţionarea cauzei, s-au depus la dosar : cereri de amânare fila 17-18, împuternicire avocaţială fila 19, întâmpinare pârâţi filele 27-28, chitanţă taxă judiciară de timbru fila 42 şi  au fost studiate actele depuse înainte de casarea cu trimitere spre rejudecare.

Din ansamblul probelor administrate instanţa reţine în fapt următoarele:

Masa succesorală a defunctei S E, una şi aceeaşi persoană cu S L din CF nr. …, decedată la data de 19 mai 1998 în …, act de deces nr…., cu ultimul domiciliu în …, se compune din cota parte de 4/10 părţi, de sub B.2 din imobilul casa şi teren de 10391mp, situate în …58, înscris în CF nr…., nr.top …, vocaţie succesorală după defuncta o au pârâţii de ordin 1-3 S I în calitate de nepot de fiu, S I post decedat la 30 august 2005 cu ultimul domiciliu în …, S G-F şi S G în calitate de nepoţi de fiu, S G predecedat la 23.10.1992, cu ultimul domiciliu în …. Pârâtul S I care moşteneşte cota de 4/10 părţi de sub B2din imobilul înscris în CF …, nr.top,… compus din casa şi teren de 10391mp, situate în …, devine coproprietar cu pârâţii nr.4-6, respectiv C N care deţine 4/10 părţi din imobil sub B1, B E născută V, care deţine 1/10 părţi din imobil sub B3 şi M I care deţine 1/10 părţi din imobil sub B4, toţi trei cu domiciliul necunoscut.

Din extrasul de CF nr…., provenit din conversia de pe hârtie a CF …, nr.top…., compus din casa cu nr…., curte şi grădină în suprafaţă de 10391 mp, f.5-6 dosar, instanţa reţine că sub B1 figurează ca şi proprietar tabular C N pe titlu de proprietate, cota de 4/10 părţi, sub B2 S L pe titlu de proprietate, cota de 4/10, sub B.3 B E născută V, pe titlu de proprietate, cota de 1/10 părţi, iar sub B4 apare înscris ca şi proprietar tabular M I, pe titlu de proprietate, cota de 1/10 părţi.

Conform sesizării pentru deschiderea procedurii succesorale moştenitori legali după defuncta S E, decedată 19 mai 1998, cu ultimul domiciliu în …, sunt pârâţii S Iîn calitate de nepot de fiu, S G – F şi S G în calitate de nepot de fiu, f.21 dosar.

Din adeverinţa emisă sub nr…. emisă de Primăria comunei …, f.7 dosar, instanţa reţine că pârâtul S I, figurează înscris în registrul agricol al comunei …, tipul 2, vol.6, poziţia 14 cu suprafaţa de 1,04 ha teren arabil intravilan.

Conform adeverinţei nr…. emisă de Primăria comunei …, f.18 dosar, instanţa reţine că pârâţii C N, B E şi M I nu figurează înscrişi în registrele agricole ale comunei Ş şi nici nu sunt cunoscuţi pe raza comunei .

Instanţa reţine că din adeverinţa nr…. din 24.01.2012 f.19 dosar, pe intravilanul înscris în CF …., nr.top…. există construită o casă, curte şi grădină în suprafaţă de 10391 mp, în …  conform extrasului de cf.

Reclamantul şi pârâtul S I a încheiat înscrisul sub semnătură privată intitulat ,,Antecontract de vânzare - cumpărare’’ la data de …, între reclamant în calitate de cumpărător şi pârâtul în calitate de vânzător,  asupra imobilului înscris în CF nr…., provenit din conversia de pe hârtie a CF nr…., nr.top…., compus din casa cu nr…., curte şi grădină în suprafaţă de 10391 mp, cu preţul de 10.000 lei, preţ achitat integral la data încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare, f.9 dosar.

Faţă de cele expuse, instanţa reţine că antecontractul încheiat între reclamant şi pârâtul S I nu îndeplineşte cerinţele generale de validitate a actelor juridice prevăzute de art.1179 din Noul Cod civil, respectiv că terenul se afla în patrimoniul vânzătorului promitent la data vânzării. Vânzătorul nu era proprietarul bunului vândut, putea vinde doar cota sa de moştenire după defuncta S E, respectiv cota de 1/2 din masa succesorală, cotă pentru care avea vocaţie succesorală. Reclamantul avea posibilitatea dezbaterii succesiunii pe calea acţiunii oblice dar cu condiţia de a chema la dezbaterea succesiunii toţi moştenitorii şi plata sultelor aferente cotelor de proprietate ale moştenitorilor.

Faţă de această stare de fapt instanţa urmează să respingă acţiunea formulată de reclamant, pentru stabilire masă succesorală, partaj judiciar şi prestaţie tabulară.

Văzând că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată şi în drept disp.art.274 Cod procedură  civilă, urmează a  nu fi acordate.

Pentru aceste motive,în numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E

Respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul M A domiciliat în … împotriva pârâţilor S I domiciliat în …, S G-F domiciliat în …, S G domiciliat în …, C N, B E născută V şi M I toţi cu domiciliu necunoscut, pentru stabilire masă succesorală, partaj judiciar şi prestaţie tabulară.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 14 martie 2013.

Preşedinte Grefier

 

Red.

Tehnored.

9 exp/

Se va comunica cu:

-reclamantul M A domiciliat …

-pârâţilor S I domiciliat în ….

-S G-F domiciliat în …,

-S G domiciliat în …,

-C N,

-B E născută V şi

-M I toţi cu domiciliu necunoscut