Contestaţie la executare - suportarea cheltuielilor de executare de către debitor

Sentinţă civilă 4000 din 14.12.2009


Prin cererea înregistrata la aceasta  instanta sub nr.4430/204/2009  contestatoarea  BA în contradictoriu cu intimatii , BC, BEJ  F.M. a solicitat anularea în parte a somatiei nr.201/15.07.2009 si a procesului verbal de  calcul a cheltuielilor de executare  încheiat la data de 15.07.2009 în Dosarul nr.201/2009, în sensul stabilirii în mod corect a calitatii de debitor ce urmeaza sa fie obligat la plata cheltuielilor  de executare , în raport de dispozitiile  titlului executoriu constând în Sentinta civila  nr.1799/2008  pronuntata de Judecatoria Câmpina  si Decizia civila nr.720/2008 a Tribunalului Prahova  si dispozitiile legale incidente  în cauza.

In motivarea contestatiei s-a aratat  ca prin cererea adresata executorului judecatoresc  intimata BC  a solicitat executarea sentintei civile  nr.1799/2008, acesteia atribuindu-i-se anumite terenuri , asupra caror el nu a exercitat nici o posesie si nu a împiedicat-o la punerea în posesie, astfel ca nu se justifica obligarea sa la plata cheltuielilor de executare  stabilite de executor.

Instanta analizând actele dosarului  a constatat ca în baza sentintei civile nr.1799/2008 pronuntata de Judecatoria Câmpina , investita cu formula executoriei  s-a pornit executarea silita la cererea intimate BC.

Prin Sentinta civila nr. 1799/2008  s-a fost solutionat un  partaj  de bunuri comune dispunându-se  partajarea unor imobile  teren prin atribuire în natura catre parti.

Ca urmare a cererii formulate de intimata BC  pentru punerea în posesie , executorul judecatoresc a întocmit  la data de 15.07.2009 procesul verbal privind cheltuielile de executare , stabilind o suma totala de 2436 lei în sarcina debitorului , partile din sentinta civila mentionata, iar contestatorului revenindu-i obligatia de a plati întreaga suma.

Desi intimatul BC a precizat ca BA contestatoarea l-ar fi împiedicat sa exercite posesia si respectiv punerea sa în posesie  pentru un teren dintre cele ce i-au fost atribuite , în urma probelor administrare  nu s-a putut dovedi aceasta situatie , contestatoarei fiindu-i atribuite  alte bunuri, fara ca lotul sau sa aiba vreo legatura cu lotul intimatului.

In consecinta instanta a retinut  ca aplicabile  în prezenta speta  sunt disp.art.578- 580 indice 1 cod pr.civila.

In  conformitate cu  disp.art. 580 indice 1  cod pr. civila dupa îndeplinirea  executarii silite  a imobilului ce a format  obiectul executarii silite , executorul judecatoresc va întocmi procesul verbal de  predare cu respectarea disp.art.577 si art.388.

In procesul verbal  întocmit, potrivit mentiunilor prev. de art.388, executorul judecatoresc  va arata masurile  pe care le-a luat  si constatarile sale personale  precum si alte  mentiuni pe care le-a considerat necesare. El va face  astfel referire si la împotrivirea partii la executare.

De asemenea în procesul verbal  pe care îl încheie , cu privire la efectuarea executarii silite , executorul judecatoresc  va stabili si cheltuielile  de executare , pe care urmeaza sa le plateasca debitorul, procesul  verbal respectiv constituind  titlu executoriu , ce va servi la valorificarea  acestor cheltuieli de executare.

In consecinta în cadrul acestei forme de executare silita cheltuieli de executare se stabilesc prin procesul verbal  de punere în posesie , dupa efectuarea  executarii, moment în care executorul , în functie  de atitudinea  debitorilor , este în masura sa aprecieze  asupra cheltuielilor  determinate de acestia , iar nu anterior asa cum s-a procedat  în prezenta speta întocmindu-se  procesul verbal de cheltuieli  din 15.07.2009