Corecta individualizare judiciara a pedepsei – persistenta infractionala a inculpatului – element important in activitatea de individualizare judiciara a pedepsei
Prin sentinta penala nr.464/4.04.2005, Judecatoria Caracal a dispus condamnarea inculpatului minor B.C. la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, dispunandu-se suspendarea conditionata a executarii, si a inculpatului major M.C. – in sarcina acestuia retinandu-se aplicarea art.37 lit.a si art.75 lit.c C.pen. – la pedeapsa rezultanta de 4 ani si 6 luni inchisoare, in urma revocarii beneficiului suspendarii conditionate, ce-i fusese acordat acestui din urma inculpat; ambii inculpati facandu-se vinovati de savarsirea infractiunii de furt calificat.
Pentru a pronunta aceasta sentinta penala, instanta de fond a retinut ca cei doi inculpati – ce au fost trimisi in judecata in stare de libertate – au patruns prin escaladarea gardului in incinta bazei R.L. Caracal, ce apartine de Regionala CFR Craiova si cu ajutorul unui tub de oxigen alimentat la o butelie de aragaz, au taiat un numar de 7 sine de cale ferata, prin fapta lor cauzandu-se partii civile Regionala CFR Craiova un prejudiciu de 1219 RON, recuperat ulterior prin restituirea bunurilor sustrase.
Sentinta Judecatoriei Caracal a fost criticata de catre apelantul-inculpat major, atat sub aspectul modalitatii de executare a pedepsei, cat si sub aspectul cuantumului pedepsei aplicate, precizandu-se ca pedeapsa este prea mare, iar modalitatea de executare efectiva, de asemenea, prea aspra, si s-a invocat necesitatea retinerii circumstantelor personale ale inculpatului care a recunoscut fapta si a regretat-o.
Tribunalul Olt, prin decizia penala nr.347/24.08.2005, a respins apelul formulat in cauza, apreciind ca legala si temeinica solutia Judecatoriei Caracal, prin respectarea disp.art.72 si 52 C.pen., privind criteriile de individualizare judiciara a pedepsei.
A constatat instanta de control ca desi apelantul se afla in stare de recidiva postcondamnatorie si comisese fapta in conditii de agravare a pedepsei – art.75 lit.c C.pen. – instanta de fond ii aplicase minimul special prevazut de lege – 3 ani inchisoare – pedeapsa rezultanta de 4 ani si 6 luni inchisoare pe care acesta urmeaza sa o execute, provenind din revocarea beneficiului suspendarii conditionate a unei pedepse anterioare.
Tinand cont de persistenta infractionala a inculpatului la savarsirea unui asemenea gen de infractiuni – furt – s-a concluzionat ca instanta de fond a aplicat o pedeapsa just individualizata, cu respectarea criteriilor pe care legiuitorul le-a pus la indemana organului judiciar.
Tribunalul Caraș Severin
Contopire pedepse pentru concurs de infracţiuni. Pedepse pentru infracţiuni concurente săvârşite sub imperiul legii penale vechi,unele dintre pedepse fiind stabilite conform legii noi. Aplicarea legii penale mai favorabile la sancţionarea concursului de i
Judecătoria Făurei
APLICAREA ART.320/1 C.P.P. ÎN CAZUL TENTATIVEI
Tribunalul Dolj
Aplicarea legii penale mai favorabile - art. 6 NCP; reducerea pedpesei componente a rezultantei; menţinerea pedepsei rezultante; concurs de infracţiuni
Judecătoria Sectorul 3 București
FURT CALIFICAT.COMPLICITATE LA FURT CALIFICAT.DISTINCTIE.SUSPENDARE SUB SUPRAVEGHERE A EXECUTARII PEDEPSEI.CRITERII DE INDIVIDUALIZARE.
Tribunalul Vaslui
Individualizarea greşită a executării pedepsei