Divorţ

Sentinţă civilă 574 din 26.03.2010


Dosar nr. ....../205/2010 (Numar în format vechi ....../2010)

R O M Â N I A

JUDECATORIA CÂMPULUNG JUDETUL ARGES

SENTINTA CIVILA NR. 574

Sedinta publica de la 26 martie 2010

Completul compus din:

PRESEDINTE : ………..

 GREFIER :  …………..

Pe rol judecarea cauzei minori si familie privind pe reclamanta N.A.M., domiciliata în …… si pe pârâtul N. D.E., domiciliat …………., având ca obiect divort.

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns: reclamanta personal si asistata de avocat C.M., pârâtul personal si asistat de avocat C. N., lipsind autoritatea tutelara.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, reclamanta având cuvântul arata ca staruie în actiunea de divort, pronuntarea unei hotarâri nemotivate privind desfacerea casatoriei.

Pârâtul, având cuvântul, arata ca este de acord cu divortul, minorul rezultat din casatorie sa fie încredintat reclamantei spre crestere si educare, pronuntarea unei hotarâri nemotivate  privind divortul.

Avocat C. N. pentru pârât depune la dosar completare la cererea reconventionala pe care o comunica aparatorului reclamantei aratând ca se impune disjungerea acesteia.

Avocat C. M. pentru pârâta , având cuvântul, solicita disjungerea completarii la cererea reconventionala si acordarea unui termen pentru a lua cunostinta de cuprinsul acesteia.

Instanta disjunge completarea la cererea reconventionala pentru care acorda termen de judecata la data de 16 aprilie 2010 si acorda cuvântul partilor asupra probelor pe care înteleg sa le administreze în cauza.

Avocat C. M. pentru reclamanta, având cuvântul, solicita încuviintarea probei cu un martor în dovedirea actiunii, martor care este prezent în instanta si care sa fie audiat la termenul de astazi.

Avocat C. N. pentru pârât arata ca îsi însuseste martorul propus de reclamanta si nu are alte probe de solicitat.

Instanta încuviinteaza proba testimoniala solicitata de aparatorul reclamantei apreciind ca este utila solutionarii cauzei si procedeaza la audierea martorului B.O. I. sub prestare de juramânt conform legii, depozitia sa fiind consemnata si atasata la dosar.

În cauza nu s-au formulat alte cereri.

Instanta, având în vedere actele dosarului, nemaifiind alte cereri, constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul în fond.

Avocat C.  M. pentru reclamanta, având cuvântul, solicita admiterea actiunii, desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, pronuntarea unei hotarâri nemotivate în ceea ce priveste divortul, a se încuviinta ca dupa desfacerea casatoriei reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei spre a se numi Balan, a fi încredintat reclamantei spre crestere si educare minorul rezultat din casatoria partilor, pârâtul sa fie obligat la plata unei pensii lunare de întretinere în favoarea minorului în cota procentuala, a se lua act ca reclamanta este de acord cu programul de vizitare a minorului de catre pârât astfel cum s-a solicitat.

Avocat C. N. pentru pârât , având cuvântul, solicita admiterea actiunii si a cererii reconventionale, desfacerea casatoriei din vina ambilor soti, pronuntarea unei hotarâri nemotivate referitor la divort, reclamanta sa revina la numele avut anterior casatoriei, este de acord ca minorul rezultat din casatorie sa fie încredintat reclamantei spre crestere si educare, pârâtul sa plateasca o pensie lunara de întretinere în favoarea minorului , a se stabili pentru pârât program de vizitare a minorului astfel cum s-a solicitat.

Aparatorii partilor arata ca în situatia pronuntarii unei sentinte în sensul celor solicitate, reclamanta si pârâtul înteleg sa renunte la exercitarea cailor de atac împotriva sentintei.

I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata, deliberând asupra cauzei, constata:

Prin actiunea civila nr. ....../205/2010 (Numar în format vechi ....../2010), înregistrata la data de 23.02.2010, reclamanta N.A.M., a chemat în judecata pe pârâtul N. D. E., pentru ca prin hotarâre judecatoreasca sa se desfaca casatoria din vina ambilor soti, pentru ca dupa desfacerea casatoriei sa reia numele avut anterior, acela de „B.” – pentru a-i fi încredintat spre crestere si educare – minorul N. S. –I.si pentru a fi obligat pârâtul la plata unei pensii de întretinere în favoarea minorului.

În motivarea actiunii, reclamanta arata ca partile s-au casatorit la data de 19.08.2006, iar din casatoria lor a rezultat minorul N. S.-I., în vârsta de 6 luni, aflat în prezent la reclamanta.

Tot reclamanta mai arata ca datorita nepotrivirii de caracter, partile s-au despartit la data de 14.02.2010, în prezent aceasta, locuind împreuna cu minorul în domiciliul parintilor sai  din Câmpulung.

În drept, reclamanta îsi întemeiaza actiunea pe disp. art. 38, art. 40, 42 si 94 C.fam.

La dosarul cauzei, reclamanta a depus la dosar certificatul de casatorie, certificatul de nastere al minorului si cartea sa de identitate.

La data de 24.03.2010, pârâtul a depus la dosar întâmpinare si cerere reconventionala.

Prin întâmpinare, arata ca este de acord cu toate aspectele de cerere din actiunea reclamantei.

Prin cererea reconventionala, pârâtul-reclamant solicita obligarea reclamantei-pârâte sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minorul N. S.-I. la domiciliul sau, dupa urmatorul program stabilit cu reclamanta, de comun acord, respectiv în fiecare saptamâna, miercuri, între orele 16.00 – 19.00, duminica, între orele 10.00 – 13.00 si de ziua minorului, 3 ore la domiciliul sau.

În drept, pârâtul-reclamant îsi întemeiaza cererea la 114-119 rap. la art. 608 si urm. C.p.civ., art. 38, 39 si urm. C.fam.

La rândul sau, pârâtul a depus, în copie, procesul verbal încheiat la 07.03.2010 si cartea sa de identitate.

La data de 26.03.2010, pârâtul-reclamant si-a completat cererea reconventionala, prin care solicita dizolvarea comunitatii de bunuri dobândite de parti în timpul casatoriei si retinerea pasivului al masei partajabile, compus din contravaloarea creditelor contractate de la CEC, din care a mai ramas de achitat suma de 18.384 lei, plus dobânzi, potrivit contractului nr. RQ07060424062933/2007 si cel de la BCR din care a mai ramas de achitat suma de 13.155 lei si dobânzi, conform contractului nr. 2275/2006.

Totodata, pârâtul, solicita sa se retina ca suprafata de 739 mp teren fânete, situat în Câmpulung – este bunul sau propriu, având o contributie de 100 % la achizitionarea acestuia.

În motivarea cererii reconventionale, pârâtul arata ca partile au dobândit în timpul casatoriei, urmatoarele bunuri: - un autoturism, marca Logan Laureat, de culoare gri, cu nr. înmatriculare AG-09-…., evaluat la 200 lei, aragaz si hota, masina de spalat, marca Zanussi, masina de calcat, marca Tefal, mobila dormitor mic, 3 televizoare, 1 LCD, marca LG, calculator, mobila de bucatarie suspendata, covoare hol, masuta sufragerie.

De asemenea, pârâtul arata ca în timpul casatoriei a contractat cu pârâta doua credite la CEC si BCR, în valoare 22.200 lei si respectiv 16.000 lei pe care le-au folosit la renovarea apartamentului unde au locuit si au efectuat mai multe îmbunatatiri:  au pus gresie, faianta pe hol, bucatarie si în cele doua bai, au montat cada colt în baie, au pus geam termopan la sufragerie, au montat calorifere la bucatarie, sufragerie si bai, s.a.

Din contravaloarea celor doua credite, conform graficului de rambursare s-au achitat sumele de 10.678 lei – la CEC, ramânând de achitat suma de 18.384 lei, plus dobânzile aferente si 13.815 lei – la BCR, ramânând de achitat suma de 13.155 lei, plus dobânzi.

Mai arata pârâtul ca televizorul LCD, marca LG  a fost achizitionat cu contractul de credit nr. 2008 – 193845, iar calculatorul cu contractul de credit nr. 750358/2009 si factura fiscala nr. 295874/2008.

Totodata, pârâtul, solicita sa se retina ca suprafata de 739 mp teren fânete, situat în Câmpulung, conform contractului de vânzare-cumparare nr. 372/2009 este bunul sau propriu, având o contributie de 100 % la achizitionarea acestuia, având în vedere ca sumele de bani i-au fost date exclusiv de parintii sai, iar reclamanta-pârâta nu are nicio contributie.

Cât privesc bunurile proprii ale reclamantei , acestea sunt cele mentionate în înscrisul intitulat anexa la procesul verbal din 07.03.2010, cu care pârâtul-reclamant este de acord ca reclamanta-pârâta sa le preia.

În drept, pârâtul îsi întemeiaza cererea pe disp. art. 728 C.civ., art. 30 C.fam., art. 119, 132 si 673 C.p.civ.

În cauza, reclamanta a solicitat si instanta a încuviintat  administrarea probei testimoniale, fiind audiat martorul B.O.-I., martor însusit si de catre pârât.

De asemenea, în cauza a fost întocmita ancheta sociala de catre Comisia de Autoritate Tutelara si ocrotirea minorului Câmpulung.

Analizând actele dosarului, instanta constata ca partile s-au casatorit la data de 19.08.2006, iar din casatorie a rezultat minorul N. S.-I., aflat în prezent în întretinerea reclamantei.

Din depozitia martorului audiat în cauza, instanta constata ca exista motive temeinice ce au vatamat grav raporturile dintre soti si continuarea casatoriei nu mai este posibila, astfel ca în temeiul art. 38 C.fam., urmeaza sa admita actiunea si sa declare desfacuta casatoria – din vina ambilor soti.

Potrivit disp. art. 40 C.fam., dupa desfacerea casatoriei, reclamanta-pârâta va purta numele avut anterior casatoriei, acela de „Balan”.

Minorul rezultat din casatoria partilor  se afla în prezent, în întretinerea reclamantei, care are conditii bune pentru cresterea si educarea acestuia, asa cum rezulta atât din referatul de ancheta sociala, cât si din depozitia martorului audiat, iar pârâtul este de acord ca minorul sa fie încredintat spre crestere reclamantei.

Având în vedere ca este în interesul minorului  sa fie încredintat spre crestere si educare reclamantei, instanta, în temeiul art. 42 C. fam., urmeaza sa încredinteze spre crestere si educare reclamantei pe minorul N. S.-I., nascut la 23.08.2009.

Obligatia de întretinere, existând pentru ambii parinti, urmeaza ca  instanta, în temeiul art. 86 C.fam, rap. la art. 94 C.fam., sa oblige pe pârât sa plateasca reclamantei - în favoarea minorului o pensie de întretinere, începând cu data introducerii actiunii si pâna la majoratul minorilor.

Potrivit art. 43 C.fam., parintele caruia i s-a încredintat copilul, pastreaza atât dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, cât si acela de a veghea la cresterea, educarea, învatatura si pregatirea lui profesionala.

Art. 14 din Lg. 272/2004, privind protectia si promovarea dreptului copilului, consacra dreptului copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane  fata de care a dezvoltat legaturi de atasament, iar art. 15 din aceeasi lege, prevede ca relatiile personale se pot realiza prin legaturi personale ale parintelui cu copilul, vizitarea copilului la domiciliul sau, gazduirea copilului pe o perioada determinata de catre parinte si altele.

Având în vedere aceste dispozitii legale, parintele caruia îi este încredintat minorul nu este îndreptatit sa refuze relatia dintre minor si celalalt parinte si nici sa încurajeze refuzul copilului de a pastra legaturi cu celalalt parinte, întrucât asemenea legaturi sunt absolut firesti si lipsa lor determina un dezechilibru emotional al copilului.

Fata de cele retinute, instanta, în temeiul art. 43 C.fam. urmeaza sa admita cererea reconventionala si sa încuviinteze pârâtului sa aiba legaturi personale cu minorul, la domiciliul pârâtului, în fiecare saptamâna, astfel : în ziua de miercuri, între orele 16.00-19.00 si în ziua de duminica, între orele 10.00-13.00, precum si trei ore de ziua de nastere a minorului.

Totodata, instanta, în temeiul art. 120 al. 2 C.p.civ., urmeaza sa disjunga completarea la cererea reconventionala depusa la data de 26.03.2010 si sa acorde termen de judecata la 16 aprilie 2010.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite actiunea reclamanta N.A.M., domiciliata în Câmpulung,  …….. si pe pârâtul N. D. E., domiciliat în Câmpulung, ………..

Declara desfacuta casatoria intervenita între parti la data de 19 august 2006 si înregistrata sub nr. ….. în Registrul Starii Civile al Primariei mun. Câmpulung - din vina ambilor soti.

Dupa desfacerea casatoriei, reclamanta va purta numele avut înainte de casatorie, acela de „B.”.

Încredinteaza spre crestere si educare reclamantei pe minorul N. S.-I., nascut la 23 august 2009.

Obliga pe pârât sa plateasca reclamantei, în favoarea minorului, o pensie de întretinere în procent de 25% din veniturile nete lunare ale acestuia, începând cu data introducerii actiunii si pâna la majoratul minorului.

Admite cererea reconventionala.

Încuviinteaza ca pârâtul sa aiba legaturi personale cu minorul, la domiciliul pârâtului, în fiecare saptamâna, astfel : în ziua de miercuri, între orele 16.00-19.00 si în ziua de duminica, între orele 10.00-13.00, precum si trei ore de ziua de nastere a minorului.

Disjunge completarea cererii reconventionale si acorda termen de judecata la 16 aprilie 2010.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 26 martie 2010.

PRESEDINTE,   GREFIER,

...................... ….....