Actiune in regres impotriva debitorului principal

Sentinţă civilă 2014 din 19.12.2011


Tip document: sentinta civila

Nr. document:  2014

Data document: 19.12. 2011

Domeniu asociat: fidejusiune

Titlu jurisprudenta: actiune in regres impotriva debitorului principal.

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de 30.09.2011, sub nr. 2647/213/2011, reclamantul X  a chemat in judecata pe paratul Y solicitand instantei obligarea acestuia la plata sumei  pe care reclamantul a platit-o in calitatea sa de fidejusor al paratului catre o instituitie financiar nebancara SC Patria Credit, precum si cheltuielile de judecata.

 În motivare, reclamantul a aratat ca in cursul lunii octombrie 2008, paratul Y l-a rugat sa accepte sa-i fie girant pentru suma de 10.000 de lei pe care voia sa o imprumute de la Patria Credit.

 La insistentele paratului, reclamantul X a acceptat sa garanteze obligatia paratului catre SC Patria Credit, alaturi si de alti fidejusori ai aceluiasi parat.

 Reclamantul a sustinut ca,  dupa  ce a contractat imprumutul, paratul nu a achitat nicio rata, inregistrand o intarziere la plata de 595 de zile.

 Reclamantul a aratat, ca in aceasta situatie, SC Patria Credit, a dispus infiintarea popririi asupra veniturilor sale din pensie, in considerarea calitatii sale de fidejusor al paratului.

 A mai sustinut reclamantul ca i-a solicitat in repetate randuri paratului sa achite ratele, chiar in acest sens a mers la el acasa insa paratul a devenit agresiv .

 In cererea de chemare in judecata, reclamantul a aratat ca mai are pe numele sau 3 credite in desfasurare dintre care unul ipotecar asupra imobilului  in care locuieste, si ca a acceptat sa garanteze obligatia paratului intrucat este ruda cu acesta.

 De asemenea, reclamantul a sustinut ca paratul este solvabil si are posibilitati de plata avand doua case, masina si 5 ha de pamant extravilan si intravilan.

 In dovedirea celor sustinute, reclamantul a solicitat proba cu inscrisuri, depunand la dosar contractul de fidejusiune, notificare emisa de catre Patria Credit, cupoane de pensie, precum si alte inscrisuri.

 Reclamantul a achitat suma de 100 de lei taxa de timbru judiciar iar prin incheierea din data de 14.12.2011 instanta a dispus scutirea reclamantului de plata diferentei de taxa de timbru in cuantum de 611 lei.

 Reclamantul nu si-a intemeiat in drept actiunea.

Desi legal citat, paratul nu s-a prezentat în instanta pentru a-si face aparare si nici nu a depus intampinare.

 Instanta a incuviintat proba cu inscrisuri pentru reclamant si din oficiu a dispus emiterea unei adrese catre SC Patria Credit pentru a se comunica daca s-a inceput executarea silita impotriva reclamantului si ce suma s-a recuperat prin poprire de la acesta pana la acesta data.

Analizand probele administrate în cauza, instanta retine urmatoarele :

Din analiza celor sustinute in cererea de chemare in judecata si din contractul de fidejusiune incheiat in data de 28.10.2008 (fila 5), instanta retine ca intre reclamantul X si SC CAPA FINANCE INSTITUTIE FINANCIARA NEBANCARA (in prezent SC Patria Credit), a intervenit contractul de fidejusiune mai sus mentionat, avand ca obiect garantarea de catre reclamant a obligatiei de restituire a umei de 10.500 lei asumata de paratul Y prin contractul de imprumut nr.59996xxxx din data de 28.10.2008.

Asa cum reiese din art. 1 din contract, reclamantul s-a obligat fata de SC CAPA FINANCE INSTITUTIE FINANCIARA NEBANCARA (in prezent SC Patria Credit), sa garanteze indeplinirea prompta si neconditionata a tuturor obligatiilor imprumutatului Y asumate in baza contractului de imprumut, cu intreaga lor avere personala, mobila si imobila, prezenta si viitoare.

Totodata prin art. 4 din contract, reclamantul, in calitate de fidejusor, a renuntat in mod absolut, expres, irevocabil si neconditionat la beneficiul discutiunii si  diviziunii, in conformitate cu art. 1662 si art. 1667 C.Civil.

Din adresa SC Patria Credit nr.7955  (fila 66), reiese faptul ca in conditiile in care debitorul principal Y nu a achitat nicio rata din credit, SC Patria Cridit, a inceput executarea silita impotriva reclamantului fidejusor prin poprirea veniturilor acestuia din pensie, recuperand de la acesta pana in prezent suma de 10.519 lei.

Potrivit art. 1652 Cod Civil, cel ce garanteaza o obligatie se leaga catre creditor de a indeplini el insusi obligatia pe care debitorul n-o indeplineste.

Art. 1669 alin. 1 Cod Civil prevede : „ Cautionatorul (fidejusorul) ce a platit are regres contra debitorului principal, atat cand a garantat cu stiinta debitorului, cat si pe nestiinta lui.”

Instanta retine ca debitorul  principal a refuzat plata, iar in aceste conditii conform contractului de fidejusiune, reclamantul fidejusor a fost urmarit silit recuperandu-se de la acesta suma de 10.519 lei, care a fost achitata catre SC PATRIA CREDIT.

Avand in vedere dispozitiile art. 1669 alin. 1 din Codul Civil, instanta retine ca reclamantul are un drept de regres impotriva paratului pentru obligarea acestuia de a-i restitui suma pe care fidejusorul X a fost nevoit sa o plateasca in temeiul obligatiei asumate prin contractul de fidejusiune, urmand ca actiunea formulata sa fie admisa.

In temeiul art. 274 C.pr.civila instanta urmeaza sa oblige pe parat catre reclamant la plata sumei de 100 lei reprezentand o parte din taxa de timbru judiciar achitata de reclamant.

Avand in vedere ca prin incheierea din data de 14.12.2011 instanta a dispus scutirea reclamantului de plata diferentei de taxa de timbru in cuantum de 611 lei, instanta in temeiul art. 18 din OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civila, instanta urmeaza sa oblige paratul sa plateasca catre stat suma de 611 lei cheltuieli de judecata pentru care reclamantul a beneficiat de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru.

Pentru aceste considerente, avand in vedere dispozitiile art. 1652, 1669 C.civil, instanta urmeaza sa admita actiunea reclamantului si sa oblige pe parat la plata sumei de 10.519 lei suma pe care reclamantul a achitat-o pentru parat in temeiul contractului de fidejusiune.

 

Judecatoria Corabia

Presedinte,  Elena Lascu

30 ianuarie 2012