Minori

Sentinţă civilă 2310 din 23.09.2013


Asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Constată că prin acţiunea înregistrată sub numărul 2178/260/2012,

reclamanta a  chemat  în judecată  pârâţii solicitând  în

contradictoriu cu aceasta încredinţarea celor 4 minori spre creştere şi educare reclamantei.

Acţiunea este legal timbrată cu 8 lei iar în motivarea acţiunii se arată că prin se 7/2011 minorii au fost încredinţaţi tatălui şi bunicii paterne pentru că reclamanta a fost dată afară nepermiţându-i-se să rămână alături de copiii săi. Intre timp reclamanta s-a recăsătorit, iar

actualul soţ iubeşte copii şi pe minora care a venit la reclamantă şi

nu vrea să mai plece. Arată în continuare că nu contestă condiţiile materiale ale pârâţilor, dar vârsta şi starea sănătăţii nu le permit să îngrijească 4 copii mici mai bine decât mama lor.

La data de 01.04.2013 se depun precizări de către reclamantă, prin care invocă temeiul de drept ca fiind art. 497 Noul Cod civil, se arată numele şi adresele martorilor, şi se solicită încuviinţarea probei cu interogatoriul pârâtului.

Pârâtul  depune întâmpinare prin care solicită respingerea

acţiunii principale. Arată că părinţii săi, bunicii paterni ai minorilor au condiţii materiale bune, respectiv o pensie de 1500 lei lunar , două vaci cu lapte, păsări, porci. Starea lor de sănătate este una bună, au mers des la medicul de familie, au făcut vizită medicală, examen psihologic. Pârâtul primeşte ajutor social, munceşte în măsura posibilităţilor pentru a câştiga bani ca să-şi ajute părinţii în creşterea şi educarea copiilor.

 

Pârâta depune întâmpinare prin care solicită de asemenea

respingerea acţiunii. Astfel, arată că situaţia de fapt descrisă de reclamantă în acţiunea principală nu corespunde adevărului, în sensul că reclamanta ar fi furat minora. Prin ancheta socială efectuată la domiciliul reclamantei s-a constata că aceasta nu are condiţii de creştere şi educare a acestora, spre deosebire de pârâtă şi soţul său care au toate condiţiile.

In cauză s-au depus acte de stare civilă, au fost audiaţi martori,  s-a întocmit anchetă psihosocială, şi ai fost audiaţi toţi minorii.

Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului instanţa retine următoarele:

Prin sentinţele civile 1790/D/2010, 1788/D/2010, 1789/D/2010, 1791/D/2010, Tribunalul Bacău a instituit măsura plasamentului pentru

copiila bunicii paterni şi delegarea exerciţiului drepturilor şi

obligaţiilor părinteşti către bunicii paterni.

Potrivit art. ART. 59 din legea 272/2004, „Pe toată durata plasamentului, domiciliul copilului se află, după caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidenţial care îl are în îngrijire.", iar potrivit art 69 al aceluiaşi act normativ, „(3) în situaţia în care se constată, pe baza raportului întocmit potrivit alin. (2), necesitatea modificării sau, după caz, a încetării măsurii, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze de îndată comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa judecătorească."

Din economia textelor sus citate rezultă că măsura plasamentului se modifică în cazul în care se impune acest fapt constatat din raportul întocmit de către Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului de către instituţia care a dispus-o, în speţă Tribunalul Bacău.

Astfel, în asemenea condiţii nu sunt îndeplinite condiţiile formulării unei acţiuni de stabilire a locuinţei minorilor în baza art. 497 din Noul Cod civil, care are ca situaţie premisă faptul că anterior s-a stabilit domiciliul minorului la unul din părinţi, sau o altă persoană, în condiţiile legii care constituie dreptul comun în materie, respectiv Codul civil.

Pentru încetarea sau modificarea măsurii plasamentului persoana interesată trebuie să se adreseze în cazul de faţă Tribunalului.

Faţă de considerentele sus expuse urmează să respingă acţiunea

formulată de reclamanta , domiciliată în corn, jud. Bacău, în

contradictoriu cu pârâta ..., domiciliată în corn, jud. Bacău, ca

nefondată.

Domenii speta