Acţiune în daune contractuale. Societate de asigurare în insolvenţă. Suspendarea judecării cauzei.

Decizie 23 din 17.02.2017


Rezumat:

Întinderea daunelor nu poate fi stabilită pe calea dreptului comun impunându-se suspendarea de drept a judecării acţiunii în daune, conform art. 262 al. 4 din Legea nr. 85/2014, ci doar în procedura concursuală, colectivă şi egalitară a insolvenţei, pe calea specială prev. de  art. 111 din Legea nr. 85/2014, respectiv a contestaţiei la tabelul de creanţe.

(Decizia nr. 23 din 17 februarie 2017, dosar nr. 2204/86/2016)

Hotărârea:

Prin încheierea de şedinţă din 10 octombrie 2016 Tribunalul Suceava – secţia civilă, în baza art.262 din Legea nr.85/2014 a suspendat judecarea cauzei civile având ca obiect „pretenţii” formulată de reclamanţii A., B., C. și D. în contradictoriu cu pârâta Societatea de Asigurare E. SA– prin lichidator judiciar F. SPRL.

Pentru a hotărî astfel prima instanţă a reţinut că, aşa cum rezultă din sentinţa nr.9661 din 3 decembrie 2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti (dosar nr.32802/3/2015), debitoarea SC Asigurare E. SA  se afla în procedura falimentului, fiind numit lichidator judiciar provizoriu F. SPRL.

Potrivit art.262 alin. 4 din Legea nr.85/2014 „Hotărârea de deschidere a procedurii falimentului are ca efect suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare sau extrajudiciare şi a măsurilor de executare silită îndreptate împotriva societăţii de asigurare/ reasigurare debitoare. Creanţele pretinse în aceste procese se înregistrează la dosarul de faliment al tribunalului şi se supus examinării şi înscrierii lor în tabelul creanţelor, potrivit legii”.

Împotriva acestei încheierii au declarat recurs reclamanţii A., B., C. și D. arătând că la data de 17.02.2016 a solicitat judecătorului sindic şi lichidatorului judiciar provizoriu, înscrierea în tabelul creditorilor, cu o creanţă de 1.382.724 lei, cererea fiindu-le admisă în sensul că s-a dispus înscrierea recurenţilor (sub condiţie suspensiva) la masa credală a debitoarei Societatea de Asigurare E. SA cu suma totală  de 382.724 RON.

Mai arată că înscrierea lor la masa credală cu aceasta sumă s-a făcut sub condiţia suspensivă şi în subsidiar, rezolutorie, în categoria creanţelor de asigurări, cu ordine de prioritate conferită de art. 267 alin 1 din Legea nr.85/2014 : formal şi fără o analiză a fondului cauzei - soluţie corect dispusă de judecătorul sindic, în contextul în care, la momentul formulării şi analizării cererii exista o cauză penală pe rol (în speţă dosarul penal nr.544/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei).

În aceste condiţii, raportat la soluţia de clasare dispusă la data de 13.04.2016 (ulterior înscrierii recurenţilor la masa credală) şi la faptul că, creanţa recurenţilor nu va putea fi valorificată decât în măsura în care va fi constatată/cuantificată printr-o hotărâre judecătorească care să antameze fondul cauzei, au formulat la Tribunalul Suceava o acţiune, în pretenţii, împotriva pârâtei E. SA, solicitând aceleaşi sume cu titlu de despăgubiri ca şi cele de cerea de înscriere la masa credală în scopul, evident (şi logic) de a obţine un just titlu care să confere creanţei recurenţilor exigibilitate şi caracter cert, acest demers a fost fundamentat pe dispoziţiile art.75 alin 2 din Legea nr.85/2014 ce exclud, în mod explicit, de la procedura suspendării de drept acţiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului.

 De asemenea, solicită instanţei de recurs să aibă în vedere faptul că acţiunea civilă a  recurenţilor decurge dintr-un proces penal ce se afla în lucru la momentul intrării în faliment a pârâtei şi care a fost soluţionat, ulterior, doar pe latura sa penală, dar care a lăsat acţiunea civilă nesoluţionată.

Analizând recursul, prin prisma motivelor invocate, Curtea constată că acesta este nefondat, pentru următoarele considerente :

Prin Sentinţa nr. 9661/03.12.2015 pronunţată în dosarul 32802/3/2015, Tribunalul Bucureşti – secţia a VII a civilă, a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei – intimate Societatea de Asigurare E. SA., la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară, sentinţă rămasă definitivă prin respingerea apelului la data de 28 aprilie 2016.

Potrivit art. 262 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 - „Hotărârea de deschidere a procedurii falimentului are ca efect suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare sau extrajudiciare şi a masurilor de executare silita îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare debitoare. Creanţele pretinse în aceste procese se înregistrează la dosarul de faliment al tribunalului şi se supun examinării şi înscrierii lor în tabelul creanţelor, potrivit prezentei legi".

În considerarea caracterului colectiv, concursual şi egalitar al procedurii insolvenţei, legiuitorul a urmărit, prin norma imperativă prevăzută de textul legal sus-menţionat, concentrarea tuturor litigiilor având ca obiect averea debitorului, în competenţa exclusivă a judecătorului-sindic desemnat în procedura insolvenţei debitoarei. Suspendarea operează prin efectul legii şi trebuie numai constatată, la sesizarea sau la cererea persoanei , ceea ce în cauză s-a întâmplat.

Aşadar, scopul avut în vedere de textul legal instituit prin art. 262 alin. 4 din Legea nr.85/2014, este acela de asigurare a judecării în mod unitar de către judecătorul sindic a tuturor cererilor îndreptate împotriva debitorului - societate de asigurare ce pot afecta patrimoniul acestuia, indiferent dacă prin acestea se urmăreşte recuperarea unor creanţe comerciale ori a unor creanţe din asigurări.

Aşadar, un efect al deschiderii procedurii falimentului societăţii de asigurare îl reprezintă suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare sau extrajudiciare şi a măsurilor de executare silită îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare, în temeiul art. 262 alin. 4. În realitate, toate aceste acţiuni vor înceta pentru că, prin forţa împrejurărilor, suspendarea presupune reluarea la un moment dat a acestor acţiuni, situaţie imposibilă în falimentul societăţilor de asigurare, ştiut fiind faptul că societatea debitoare nu mai poate reveni la existenţa normală de dinaintea falimentului. Creanţele specifice acestor acţiuni se vor înscrie în tabelul creanţelor după ce vor fi examinate de către lichidatorul judiciar ceea ce s-a întâmplat, reclamanţii recurenţi înscriindu-se la masa credală a societăţii debitoare Societatea de Asigurare E. SA.

Referitor la întinderea şi eventual natura creanţei pretinse, trebuie menţionat că legiuitorul a prevăzut căile procedurale speciale prin Legea nr.85/2014, aşadar în procedura insolvenţei.

Astfel nemulţumirile recurenţilor privind întinderea creanţei cu care au fost înscrişi la masa credală puteau fi valorificate pe calea contestaţiei la Tabelul preliminar al creditorilor conform art.111 din Legea nr.85/2014 (în subsidiar contestaţie la Tabelul definitiv), soluţionarea unei astfel de contestaţii fiind de competenţa materială a judecătorului sindic investit cu procedura insolvenţei debitoarei – intimate.

Având în vedere argumentele de fapt  şi de drept expuse, cum suspendarea de drept prev. de art.262 alin. 4 din Legea nr.85/2014 este obligatorie şi nu facultativă, criticile recurenţilor nu pot fi primite încheierea atacată fiind legală şi temeinică, motiv pentru care, în temeiul art.496 Cod procedură civilă, recursul de faţă urmează a fi respins ca nefondat.