Potrivit art. 9 din lege, „prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, încetarea, plata pensiilor, răspunderea juridică şi jurisdicţia din domeniul pensiilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod ...

Sentinţă civilă 20/Fcc din 03.04.2017


Potrivit art. 9 din lege, „prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, încetarea, plata pensiilor, răspunderea juridică şi jurisdicţia din domeniul pensiilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi indemnizaţiei stabilite în condiţiile prezentei legi”.

Dispoziţiile art. 5 alin.(4) din lege, care fac trimitere la Legea nr. 554/2004, se referă la contestaţia formulată împotriva deciziilor de stabilire a drepturilor la indemnizaţie.

În cazul contestaţie împotriva deciziei de încetare a indemnizației stabilite conform Legii nr. 8/2006 este incidentă jurisdicția din domeniul pensiilor din sistemul public şi alte drepturi de asigurări sociale.

Asupra conflictului negativ de competenţă de faţă;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

1. Obiectul acţiunii şi hotărârea primei instanţe sesizate

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată iniţial la data de 13.07.2016, pe rolul Tribunalului Braşov – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantul A. a solicitat în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale anularea deciziei nr. 96379/05.01.2016 privind încetarea plăţii indemnizaţiei prevăzute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările şi completările ulterioare, şi obligarea pârâtei la plata indemnizaţiei instituite prin decizia nr. 96379/27.02.2013, începând cu luna ianuarie 2016, cu cheltuieli de judecată.

În motivare se arată, în esenţă, că reclamantul a beneficiat de indemnizaţia instituită prin Legea nr. 8/2006 până la data de 31.12.2015, iar prin decizia atacată în cauză se arată că la data de 01.01.2016 încetează calitatea reclamantului de pensionar în sistemul public de pensii. Or, această susţinere nu este reală, deoarece pensiile militare de stat (reinstituite prin Legea nr. 223/2015) fac parte din sistemul public de pensii (Pilonul I –pensii de stat), nefiind nici măcar pensii administrative private (obligatorii –Pilonul II), cu atât mai puţin pensii private (Pilonul III) în sensul legislaţiei care reglementează sistemul de pensii din România.

În drept au fost invocate dispoziţiile din Legea nr. 554/2004.

Prin întâmpinare, pârâta a solicitat respingerea acţiunii.

Prin sentinţa civilă nr. 1290/CA/07.12.2016, pronunţată de Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Braşov, s-a admis excepţia necompetenţei materiale a Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Braşov şi s-a declinat, în favoarea Secţiei I Civile a Tribunalului Braşov, competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Secţiei I Civilă a Tribunalului Braşov – Complet specializat în soluţionarea litigiilor de muncă şi de asigurări sociale la data de 09.12.2016, sub nr. dos. xxxx/62/2014*.

La termenul de judecată din data de 25.01.2017, din oficiu, instanţa a invocat excepţia necompetenţei materiale a Secţiei  I Civilă a Tribunalului Braşov – Complet specializat în soluţionarea litigiilor de muncă şi de asigurări sociale.

2. Hotărârea  Tribunalului Braşov– Secţia a II a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal

Prin sentinţa civilă nr. 1290/CA/07.12.2016, pronunţată de Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Braşov, s-a admis excepţia necompetenţei materiale a Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Braşov şi s-a declinat, în favoarea Secţiei I Civile a Tribunalului Braşov, competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul  A. în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale.

În motivarea acestei soluţii, instanţa a arătat că, din chiar conţinutul cererii de chemare în judecată şi din cuprinsul actului contestat, se reţine că reclamantul are calitate de pensionar, iar decizia contestată se raportează la „încetarea calităţii acestuia de pensionar în sistemul public de pensii” şi încadrarea în calitatea de „pensionar al sistemului de pensii militare”, cu consecinţa neacordării, în continuare a indemnizaţiei prevăzute de Legea nr. 8/2006.

Dispoziţia atacată în cauză nu se încadrează în categoria actelor administrative, astfel cum acestea sunt definite de dispoziţiile art. 2 alin. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, în analiza naturii juridice a actului administrativ esenţiale fiind efectele juridice pe care le produce, natura măsurilor dispuse în conţinutul său, iar nu forma sau denumirea.

Chiar dacă în cuprinsul actului analizat în cauză se face vorbire de indemnizaţia prevăzută de Legea nr. 8/2006 – lege care face trimitere la Legea nr. 554/2004 pentru contestarea deciziei de punere în plată a indemnizaţiei prevăzute de această lege, în cauză, nu se contestă o decizie de punere în plată, ci încadrarea sau nu a reclamantului în „pensionar al sistemului public de pensii”, cu consecinţa plăţii sau nu a respectivei indemnizaţii (ce i-a fost acordată din anul 2012).

Prin urmare, deşi în cuprinsul actului au fost menţionate dispoziţiile din Legea nr. 554/2004 (cu privire la calea de atac), acest fapt nu atrage competenţa completului de contencios administrativ, câtă vreme actul atacat priveşte calitatea de pensionar a reclamantului.

Potrivit dispoziţiilor art. 152 din Legea nr. 263/2010 jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel, iar dispoziţiile art. 153 lit. f prevăd că tribunalul soluţionează în primă instanţă litigiile privind refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale.

Faţă de dispoziţiile legale citate, de obiectul prezentei cauze şi de împrejurarea că în cadrul Secţiei I Civilă există complete specializate în soluţionare litigiilor de muncă şi asigurări sociale şi în temeiul art. 132 Cod procedură civilă, s-a declinat în favoarea Secţiei I Civilă a Tribunalului Braşov, competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul A..

3. Hotărârea Tribunalului Braşov– Secţia I Civilă

Prin încheierea nr. 16/MAS/25.01.2017, Tribunalul Braşov a admis excepţia necompetenţei excepţia necompetenţei funcţionale a Secţiei I Civilă a Tribunalului Braşov, invocată din oficiu, şi în consecinţă a declinat competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, cu în favoarea Secţiei a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Braşov.

S-a reţinut art. 5 din Legea nr. 8 din 11 ianuarie 2006, privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, în forma în vigoare la momentul emiterii deciziei contestate.

Prin urmare, din moment ce decizia de stabilire (punere în plată) a îndemnizaţiei lunare acordată pensionarilor din sistemul public de pensii potrivit Legii nr. 8/2006 este cenzurată de instanţa de contencios administrativ, făcându-se trimitere în acest sens la Legea  nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, potrivit principiului simetriei juridice, decizia de încetare a plăţii acestei îndemnizaţii trebuie cenzurată de aceeaşi instanţă.

Nu are relevanţă în acest context calitatea de pensionar a contestatorului deoarece însăşi Legea nr. 8/2006 se adresează pensionarilor, iar beneficiarii ei pot fi numai pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Faptul că ulterior stabilirii ei, îndemnizaţia acordată pensionarilor din sistemul public de pensii are regimul juridic al unui drept de asigurări sociale şi în privinţa conţinutului acestui drept se aplică dispoziţiile din domeniul pensiilor (art. 9 din Legea nr. 8/2006), nu modifică competenţa specială a instanţei de contencios administrativ în privinţa cenzurării deciziilor de stabilire şi de încetare a plăţii acestei îndemnizaţii, respectiv a verificării îndeplinirii condiţiilor specifice de acordare şi a celor de încetare a dreptului la îndemnizaţie.

Astfel, constatând  ivit conflict negativ de competenţă, Tribunalul, în temeiul art. 136 alin. 1 şi ale art. 132 alin. 3 Cod procedură civilă a sesizat Curtea de Apel Braşov – Secţia Civilă cu soluţionarea acestuia.

4. Considerentele Curţii de Apel asupra regulatorului de competenţă

Curtea constată că obiectul acţiunii îl constituie anularea unei decizii emise de Casa de pensii sectorială din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, prin care s-a dispus încetarea plății drepturilor de care reclamantul a beneficiat în baza Legii nr. 8/2006.

Potrivit art. 9 din lege, „prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, încetarea, plata pensiilor, răspunderea juridică şi jurisdicţia din domeniul pensiilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi indemnizaţiei stabilite în condiţiile prezentei legi”.

Conform art. 10 alin 1 şi 3 din aceeaşi lege, „dispoziţiile prezentei legi se aplică în mod corespunzător şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege.

(………………………………………………………………………………………….)

(3) Prevederile referitoare la stabilirea, suspendarea, încetarea, plata pensiilor, răspunderea juridică şi jurisdicţia din domeniul pensiilor din sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale se aplică în mod corespunzător şi indemnizaţiei stabilite potrivit alin. (1).”

Dispoziţiile art. 5 alin.(4) din lege, care fac trimitere la Legea nr. 554/2004, se referă la contestaţia formulată împotriva deciziilor de stabilire a drepturilor la indemnizaţie.

Prin urmare, în cauză, faţă de obiectul acţiunii, contestaţie împotriva deciziei de încetare a indemnizației stabilite conform Legii nr. 8/2006, este incidentă jurisdicția din domeniul pensiilor din sistemul public şi alte drepturi de asigurări sociale.

Conform art. 152 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel.

Potrivit art. 153 lit. d) din aceeaşi lege, tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind hotărârile Comisiei Centrale de Contestaţii şi ale comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii privind deciziile de pensie.

De asemenea, potrivit art. 153 lit. f Legea nr. 263/2010 tribunalul soluţionează în primă instanţă litigiile privind refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale.

Prin urmare, din punct de vedere material şi funcţional, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Secţiei I civile a Tribunalului Braşov, secţie în cadrul căreia funcţionează completele specializate de asigurări sociale.

În sensul celor menţionate mai sus s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. xxxx/3/2016*, prin decizia nr. 285/02.02.2017, statuând că revine secţiei de conflicte de muncă şi asigurări sociale competenţa de soluţionare a unei cauze similare.

Pentru aceste considerente, în baza art. 135 alin. 4 raportat la art. 136 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură civilă, instanţa va stabili competenţa funcţională de soluţionare a cauzei în favoarea Secţiei I Civile a Tribunalului Braşov.