Actele jurisdicționale emise în materie de disciplină a clerului de autoritățile BOR nu sunt supuse controlului de legalitate al instanțelor judecătorești, întrucât sunt acte de aplicare a dreptului canonic emise potrivit unei proceduri specifice de către organele comunității religioase.
Instanţele de judecată bisericească sunt organe proprii de judecată a cultelor, potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. 1 din Legea nr. 489/2006, instanţa de drept comun nefiind competentă să judece abaterile disciplinare de la disciplina internă a cultelor religioase.
Însă, modalitatea de derulare și executarea contractului de muncă al personalului clerical sunt aspecte ce nu exced competenţei generale a instanţelor și nu încalcă limitele în care o instanţă civilă poate judeca potrivit dispoziţiilor Codului muncii.
Temei de drept: Legea nr. 489/2006, art. 17 alin. 2, art. 23 alin. 2, art. 26 alin. 1, HG nr. 53/2008, art. 156 alin. 2 și 5.
Curtea de Apel Timișoara
Competenţă materială. Cerere având ca obiect neimpozitarea contravalorii biletelor gratuite conform art. 79 din Legea nr. 303/2004. Incidenţa dispoziţiilor art. 3, 67, 68 din Legea nr. 168/1999.
Curtea de Apel București
Instantele judecatoresti române nu sunt abilitate sa constate calitatea de cetatean român a unei persoane.
Curtea de Apel Timișoara
Conflict de competenţă. Acţiunea în pretenţii întemeiată pe răspunderea contractuală. Instanţa competentă
Curtea de Apel București
Recurs. Art.3859 pct.1 Cod procedura penala - nu au fost respectate dispozitiile privind competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei;
Curtea de Apel Constanța
Rejudecarea celor judecati în lipsa, în caz de extradare. Competenta. Hotarârea de condamnare pronuntata de o instanta militara.