Liberare condiţionată

Sentinţă penală 1230 din 03.08.2018


SENTINŢA PENALĂ  Nr. 1230

Şedinţa publică de la 03.08.2018

INSTANŢA

Prin cererea adresată Judecătoriei Tulcea la 03.07.2018 şi înregistrată sub nr…………. petentul-condamnat ………….. a solicitat liberarea condiţionată, considerând că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

La dosarul cauzei s-au depus procesul verbal nr.340/18.07.2018 şi caracterizarea petentului emise de Penitenciarul Tulcea.

Totodată, la data de 18.07.2018 Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Tulcea a solicitat liberarea condiţionată a condamnatului …………., fiind întrunite condiţiile prevăzute de art.100 Cod Penal, propunere ce face obiectul Dosarului nr……….., care a fost reunit la prezenta cauză.

În drept, potrivit art. 100 alin. (1) Cod penal, liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin sentinţa penală nr………….. a Tribunalului Tulcea petentul a fost condamnat la o pedeapsă 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art.188 Noul Cod penal.

Condamnatul a început executarea pedepsei la 14.04.2016, urmând ca aceasta să expire la data de 15.11.2019, adică 1461 zile.

Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute  2/3 din pedeapsă, respectiv  974 zile.

De la data de 14.04.2016 până la 18.07.2018 condamnatul a executat 826 zile, la care se adaugă 30 zile ca urmare a absolvirii unui curs de şcolarizare şi se consideră executate 150 zile ca urmare a recursului compensatoriu, totalizând un număr de 1006 zile. 

Astfel, se constată îndeplinită cerinţa prevăzută de art.100 alin.1 lit.a) Cod penal.

Din înscrisurile primite de la locul de deţinere rezultă că la data formulării cererii, condamnatul se află în executarea pedepsei în regim semideschis, fiind îndeplinită şi cerinţa prevăzută de art. 100 alin. (1) lit. b) Cod penal.

Cercetând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că persoana privativă de libertate se află la prima analiză, iar pe perioada executării pedepsei a fost sancţionat o dată şi recompensat tot o dată cu ridicarea unei măsuri disciplinare aplicate anterior.

Pe perioada executării pedepsei a menţinut sporadic legătura cu persoane care fac parte din grupul de suport, beneficiind de suport moral şi financiar în limita posibilităţilor acestora.

Petentul a fost obligat prin sentinţa penală de condamnare la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare, dar până în prezent petentul-deţinut nu a făcut dovada că le-a achitat integral.

Sub acest aspect, instanţa de judecată apreciază că revine petentului-condamnat sarcina de a dovedi lipsa vreunei posibilităţi  de a achita obligaţiile civile, principiul rolului activ al instanţei de judecată neputându-se concretiza în demersuri ale acesteia în dovedirea lipsei vreunei posibilităţi materiale a petentului-condamnat, revenindu-i acestuia din urmă sarcina probei. Este adevărat că potrivit adeverinţei nr.1721/02.07.2018 emisă de Primăria Comunei Topolog petentul-condamnat nu figurează cu bunuri declarate spre impozitare; aceasta nu înseamnă că petentul este lipsit de orice sursă de venit pentru a executa obligaţiile civile, măcar în parte.

În aceste condiţii, nu se poate aprecia decât că nu este îndeplinită cerinţa instituită la art. 100 alin. (1) lit. c) Cod penal.

Se consideră că pedeapsa privativă de libertate aplicată acestuia nu şi-a atins scopul înainte de expirarea ei, astfel că timpul efectiv executat se apreciază că nu este suficient reeducării sale şi prevenirii comiterii de alte infracţiuni, de îndată ce acesta s-ar afla în libertate.

Din analiza datelor existente la dosar, instanţa apreciază că în acest moment nu este oportună şi prudentă acordarea acestui beneficiu deţinutului, pentru restul de pedeapsă, fapt pentru care instanţa urmează să respingă cererea şi propunerea de liberare condiţionată ca nefondate şi va fixa termen pentru reiterare după data de 03.11.2018, până la care condamnatul are posibilitatea să-şi îndeplinească şi obligaţiile civile.

În temeiul art. 275 alin. (2) Cod de Procedură Penală va obliga petentul la plata cheltuielilor judiciare în sumă de 250 lei.

Onorariul apărătorului din oficiu în sumă de 130 lei se va vira din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Tulcea.

Domenii speta