Contestație durată proces penal

Sentinţă penală 33 din 04.10.2017


Prin cererea adresată judecătorului de drepturi şi libertăţi de la această instanţă, petentul B. P. domiciliat în com. Ţigăneşti jud. Teleorman a formulat contestaţie cu privire la durata procesului penal, cu referire la dosarul de urmărire penală nr. 582/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

A motivat că la data de 29.09.2015 a formulat plângere penală împotriva numitului N. I.din aceeaşi localitate, pentru săvârşirea asupra sa, a infracţiunii de tentativă de omor.

A motivat că în urma unor discuţii contradictorii, persoana reclamată l-a agresat cu un cuţit, tăindu-l pe ceafă, pe gât, până aproape de obraz. Încercând să se apere, l-a prins de mână, dar agresorul l-a înţepat din nou, în zona inimii. A avut nevoie de intervenţia Ambulanţei care l-a transportat la Spitalul Judeţean Alexandria unde a fost internat.

Având în vedere că au trecut aproape doi ani de la înregistrarea plângerii şi mai mult de un an şi 6 luni de la efectuarea vreunui act de urmărire, solicită instanţei fixarea unui termen pentru finalizarea urmăririi penale.

La cererea judecătorului de drepturi şi libertăţi s-a ataşat dosarul nr. 582/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

La data de 02.10.2017 a fost înaintat prin serviciul registratură punctul de vedere al organului de urmărire penală.

Potrivit acestuia, în cauză nu a fost depăşit termenul rezonabil de finalizare a urmăririi penale.

Se menţionează că la 30.09.2015 prin ordonanţă s-a început urmărirea penală „in rem”  pentru tentativă de omor, iar până la data de 10.07.2016 cercetările au fost efectuate potrivit ordonanţei de delegare, de către organele de poliţie, ulterior cauza fiind repartizată procurorului V. G..

În timpul cercetărilor persoana vătămată a prezentat un certificat medico – legal în care se precizează că la data de 23.09.2015 a fost victima unei agresiuni comise de numitul N. I. cauzându-i se leziuni ce au necesitat 11 – 12 zile îngrijiri medicale.

Din acest certificat nu rezultă că leziunile ar fi pus viaţa victimei în pericol, fapt confirmat şi de Comisia de Avizare şi control din cadrul INML – Bucureşti.

În cauză au fost audiaţi doi martori cu declaraţii confuze şi care nu au asistat la faptă, iar martorii şi persoana vătămată nu s-au mai prezentat.

Analizând lucrările şi materialul din dosarul de urmărire penală nr. 582/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, dar şi opinia petentului şi punctul de vedere al procurorului căruia i-a fost repartizată cauza spre soluţionare, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că ultimele acte procedurale datează din luna mai 2016, respectiv adresa Parchetului şi Avizul Comisiei de la INML Bucureşti.

Potrivit dispoziţiilor art. 488/5 alin. 2 Cpp., judecătorul de drepturi şi libertăţi, în aprecierea caracterului rezonabil al duratei procedurii judiciare, va lua în considerare următoarele elemente: natura şi obiectul cauzei, complexitatea cauzei, inclusiv prin luarea în considerare a numărului de participanţi şi a dificultăţilor de administrare a probelor, elementele de extraneitate ale cauzei, faza procesuală în care se află cauza şi durata fazelor procesuale anterioare, comportamentul contestatorului în procedura judiciară analizată, inclusiv din perspectiva exercitării drepturilor sale procesuale şi procedurale şi din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor sale în cadrul procesului, comportamentul celorlalţi participanţi în cauză, inclusiv al autorităţilor implicate, intervenţia unor modificări legislative aplicabile cauzei precum şi orice alte elemente de natură să influenţeze durata procedurii.

În concret, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că durata cauzei penale supuse controlului jurisdicţional este de doi ani, punctul de pornire constituindu-l momentul înregistrării plângerii la Parchet, respectiv data de 30.09.2015.

Avându-se în vedere volumul activităţilor procesual penale efectuate în cauză, natura lipsită de complexitate a situaţiei de fapt şi a problemelor de drept de a căror rezolvare depinde justa soluţionare a cauzei precum şi numeroasele perioade de inactivitate care nu au fost justificate în niciun fel de către organul de urmărire penală în cadrul punctului de vedere exprimat în scris, judecătorul de drepturi şi libertăţi, în baza art. 488/ 6 alin. 1 Cpp., va admite contestaţia privind durata procesului formulată de persoana vătămată.  De asemenea, avându-se în vedere faptul că în cauză au fost audiaţi o serie de martori, că există cereri de constituire părţi civile din partea instituţiilor spitaliceşti care au întocmit şi deconturi, planşe fotografice, organul de urmărire penală urmând a audia făptuitorul şi  persoana vătămată, a administra orice alte probe pe care le consideră utile, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că un termen de trei luni şi jumătate este suficient pentru finalizarea fazei urmăririi penale şi emiterea rechizitoriului sau, după caz, a ordonanţei de clasare sau de renunţare la urmărire potrivit dispoziţiilor art. 327 Cpp. În consecinţă, va stabili drept termen pentru finalizarea urmăririi penale data de 15 ianuarie 2018.

Contestatorul persoană vătămată nu va putea formula o nouă contestaţie mai devreme de data de 31 ianuarie 2018.