Acţiune având ca obiect contestaţie la executare

Sentinţă civilă 57 din 29.01.2019


Contestatoarea U.A.T. a Or.M., în contradictoriu cu intimata  S.C. …... S.A. prin administrator judiciar C……S.P.R.L. – E.C. S.P.R.L., a formulat contestaţie solicitând, în principal, anularea încheierii de încuviinţare a executării silite în dosar nr. …././2018  precum şi anularea somaţiei şi a tuturor actelor de executare efectuate în dosarul de executare nr. …/2018 aflat pe rolul B.E.J. M. S..

Analizând susţinerile contestatoarei şi dosarul de executare nr…/2018 aflat pe rolul B.E.J. M. S. instanţa a constatat că susţinerile reclamantei sunt neîntemeiate, motiv pentru care le-a respins.

Astfel, instanţa a reţinut că personalitatea juridică constituie aptitudinea unei persoane juridice de a dobândi drepturi și de a-și asuma obligații. Pentru a putea fi titularul unor obligații sau al unor drepturi proprii, o entitate trebuie să dețină capacitate civilă și patrimoniu propriu. Această aptitudine a persoanei juridice este exprimată prin încheierea de acte juridice civile de către organul de conducere. Personalitatea juridică îi conferă entității organizate calitatea de subiect de drept, caracterizat prin: a) atribute de identificare proprii (sediu propriu, denumire, emblemă); b) voință și interese proprii, pe care le exercită sau, după caz, le gestionează prin organele proprii; c) patrimoniu propriu, distinct de cel al constituenților; d) naționalitate proprie, distinctă de cea a constituenților; e) responsabilitate juridică proprie.

Calitate de subiect de drept pentru o societate comercială se dobândește prin înmatricularea acesteia în Registrul Comerțului (art. 41 din Legea nr. 31/1990). Sfârșitul capacității de exercițiu a persoanei juridice este marcat de momentul încetării capacității de folosință a persoanei juridice și coincide cu încetarea persoanei însăși. Potrivit art. 251 alin. 1 C. civ. „ persoanele juridice supuse înregistrării încetează la data radierii din registrele în care au fost înscrise”.

Încetarea persoanei juridice, sfârșitul calității de subiect de drept civil se produce prin mai multe moduri între care cel mai frecvent este dizolvarea.

Dizolvarea persoanei juridice reprezintă prima fază a procesului de încetare a existenței societății aplicabilă în cazurile prevăzute de lege.

Operațiunile de dizolvare au numai rolul de a declanșa procesul de încetare a existenței societății comerciale și nu afectează personalitatea juridică a societății, întrucât această caracteristică este indispensabilă societății comerciale pentru îndeplinirea celorlalte proceduri care privesc lichidarea patrimoniului social.

Astfel, operaţiunile de dizolvare ale unei societăţi au numai rolul de a declanşa procesul de încetare a existenţei societăţii comerciale şi nu afectează personalitatea juridică a societăţii, întrucât această caracteristică este indispensabilă societăţii comerciale pentru îndeplinirea celorlalte proceduri care privesc lichidarea patrimoniului social.

Instanţa a reţinut că între creditoarea S.C. …... S.A. şi Cabinetul Individual de Avocatură V.P. s-a perfectat contractul de asistenţă şi reprezentare juridică nr. …/25.01.2011, contract prelungit succesiv şi avizat de către lichidatorul judiciar … SPRL şi … GROUP SPRL, astfel încât susţinerea contestatoarei, în sensul că executarea silită este lovită de nulitate absolută, ca urmare a inexistenţei unui mandat, legal acordat de către creditoarea … S.A., nu poate fi reţinută în cauză.

Instanţa a constatat că faţă de situaţia juridică a … S.A., raportat la prevederile Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, orice pretenţie împotriva societăţii poate fi recuperată doar prin solicitarea acesteia în cadrul procedurii de insolvenţă, în caz contrar titularul de creanţe este decăzut în ceea ce  priveşte creanţele sale din dreptul de a-şi realiza creanţele împotriva debitorului, întrucât „la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale, iar din verificările efectuate rezultă că U.A.T. M. nu a formulat o astfel de cerere în procedura de insolvenţă a … S.A.

În atare condiţii nu se pot compensa creanţe certe şi lichide, aşa cum este creanţa executată silit, cu o creanţă litigioasă, incertă şi neexigibilă, cum este creanţa pretinsă de contestatoare. În mod suplimentar, potrivit legii speciale a insolvenţei, nu pot fi compensate creanţe născute anterior declanşării insolvenţei, cu creanţe născute după declanşarea insolvenţei.

Instanţa a reţinut de asemenea, că formele de executare nu constau decât în transmiterea unei somaţii, în virtutea căreia, ordonatorul de credite (Primarul oraşului M.) are la dispoziţie un termen de 6 luni pentru identificarea surselor de finanţate a titlului executoriu.

Cât priveşte cererea de suspendare a executării silite, instanţa a reţinut că U.A.T. M. nu a indicat motivele temeinice impuse de art. 719 Cod proc. civ. pentru care solicită suspendarea.

Faţă de aspectele învederate mai sus, instanţa a respins contestaţia la executare, ca neîntemeiată.