Referitor la perceperea unor dobanzi după declararea scadentei anticipate a creditului, intimata a procedat la calculul si imputatia unor dobanzi, in absenta unui titlu executoriu pentru acestea. Dobanda curenta pentru acordare credit putea curge cat t

Hotărâre 6137 din 04.10.2018


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de … sub nr. … , contestatorii A.B. și A.B. au formulat în contradictoriu cu intimata  C prin Direcția … , contestaţie la executare împotriva încheierii BEJ D.I. din data de … , întocmită în dosarul de executare nr. … , prin care s-a dispus continuarea executării silite a bunului imobil situat în mun. Bucureşti, str. E.V. NR. … - parter şi subsol (apartament, loc de parcare), pentru recuperarea sumei de 379321,62 euro, precum si obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea acţiunii, contestatorii au precizat că prin Sentinţa civilă nr.  … pronuntata de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, in dosarul nr.  … s-a dispus anularea Încheierii executorului judecătoresc din data de 25.06.2015 şi a publicaţiei de vânzare din data de 09.10.2015, emise în dosarul de executare nr. … al BEJ D.I., fiind respinsa ca tardiv formulată contestaţia la executarea silită împotriva actelor de executare emise anterior datei de 25.06.2015 în dosarul de executare nr. … al BEJ D.I., fiind obligată intimata la plata către contestator a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.550 lei, compusă din suma de 1.500 lei (onorariu expert) şi din suma 50 lei (taxă judiciară de timbru aferentă cererii de suspendarea a executării silite).

Prin sentinţa amintită, instanţa de judecată a stabilit valoarea imobilului la suma de 1.800.000 lei, însă aceasta nu a fost depusă la dosarul de executare în original sau în copie legalizată, astfel încât se impune anularea încheierii menţionate, faţă de  lipsa formalităţilor prevăzute de lege. De asemenea, învederează contestatorii faptul că executorul judecătoresc nu a  ţinut cont de valoarea actualizată a creanţei ( de  plăţile efectuate de contestatori pe parcursul executării silite) şi nici de preţul corect al imobilului ce face obiectul executării silite. Prin încheierea atacată se precizează o sumă mai mare decât cea prevăzută în actele de executare silita anulate de instanţă, astfel încât executorul trebuie sa actualizeze creanţa potrivit Sentinţei nr.  … si sa diminueze creanţa cu sumele achitate.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 148,194,712 Cod procedură civilă .

În susţinerea contestaţiei la executare au fost ataşate înscrisuri  (f. 3-16).

La data de … contestatorii au depus cerere de modificare/completare a contestaţiei la executare, solicitând şi anularea Incheierii din data de 0.02.2018 emise în dosarul de executare nr. … al BEJ D.I., prin care s-a dispus îndreptarea unei erori materiale în ceea ce priveşte cuantumului sumei de 379321,62 lei-f 25.

La data de … , intimata a depus întâmpinare (f. 42 vol. I), prin care a solicitat respingerea ca neîntemeiată a contestaţiei.

În motivarea apărării, pârâta a menţionat ca pe de-o parte,  sentinţa … pronuntata de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, in dosarul nr. … a rămas definitivă, iar pe de altă parte lipsa hotarârii judecătoreşti nu se circumscrie art. 664 alin.4 Cpc, titlul executoriu in baza căruia a fost pornită executarea silită aflându-se la dosar ( contractul de credit si contractul de ipotecă).

Referitor la cel de-al doilea motiv al contestaţiei, intimata arată că nu există nici o prevedere legală care să oblige executorul să actualizeze creanţa după fiecare plata parţială efectuată ; în plus, a fost emisă o adresă de îndreptare a erorii materiale în care se menţionează clar sumele datorate, aceasta nefiind un motiv de anulare a Incheierii.

La data de … , contestatorii au depus cerere de completare a contestaţiei prin care au solicitat si anularea publicaţiei de vânzare emise in data de 08.03.2018, in care se menţionează că suma ce face obiectul executării silite este de 379.100, 17 euro –f. 62. Solicita contestatorii sa se observe faptul că, in ciuda plaţilor efectuate, debitul urmărit este incert, fiind vorba despre o suma mult mai mare decât cea cenzurata de  instanţa de judecata şi că, fiind declarat scadent anticipat creditul, intimata nu mai poate pretinde comisioane, dobânzi şi penalităţi.

Contestatorii au depus răspuns la întâmpinare-fila 73.

Au fost depuse dosarele de executare nr. … şi nr. … .

Prin notele de şedinţa din data de … intimata a invocat tardivitatea completării contestaţiei la executare, tardivitatea contestaţiei împotriva încheierii din data de … , precum si inadmisibilitatea motivelor de contestaţie invocate prin cererea de completare a contestaţiei la executare-fila 101 vol I.

La termenul  din data de … instanţa a respins exceptiile invocate de intimata prin întâmpinare, ca neîntemeiate, pentru motivele consemnate in încheierea de la acel termen-f 188.

A fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând probele administrate în vederea soluţionării contestaţiei la executare, instanţa reţine următoarele:

Între contestatorii A.B. și A.B. şi intimata S.C. … S.A. s-au încheiat Contractul de credit ipotecar nr. … şi contractul de ipotecă autentificat sub nr. … de către BNP CVC, prin care s-a acordat debitorilor un împrumut în cuantum de 400.000 Euro, pe o perioadă de 321 luni, constituindu-se o garanţie reală imobiliară asupra apartamentului duplex nr.  … situat în mun. Bucureşti, str. … înscris în Cartea funciară nr. … a mun. București, identificat cu nr. cadastral …, precum şi asupra locului de parcare nr…., situat la aceeași adresă, subsol, şi fiind identificat cu nr. cadastral … .Prin încheierea din data de … , Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a învestit cu formulată executorie contractul de credit nr. … . Ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de a achita ratele lunare, intimata creditoarea a formulat împotriva debitorilor, la data de … , cerere de executare silită în temeiul contractelor anterior menţionate, pentru recuperarea debitului de 379.100,17 Euro, compus din credit, dobânzi şi comisioane au fost deschise două dosare de executare silită de către BEJ D.I., nr. … şi nr. … în baza aceloraşi titluri executorii.

Instanţa reţine că, potrivit art. 712 alin. 1 Cod procedură civilă (republicat), împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. Contestaţia la executare este o cale specială de atac aplicabilă în faza executării silite prin care se poate obţine anularea actelor de executare efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale.

In conformitate cu art. 663 Cod proc.civ, executarea silită  nu se poate face decât dacă creanţa este certă, lichidă şi exigibilă.. Creanta este certă cand existenta ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu şi lichida atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elemente care permit stabilirea lui.

La solicitarea instanţei intimata a depus anumite precizări în legătură  cu debitul urmărit-f 46 vol III., in care arata ca au fost percepute dobânzi curente (contractuale) si după declararea scadentei anticipate a creditului , respectiv până la trecerea în extrabilanţier, timp de un an si jumătate.

De asemenea, astfel cum s-a retinut prin Sentinţa civilă  nr. … a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pronuntata in dosar nr. …, BEJ nu a tinut cont, pe parcursul executarii silite de platile efectuate de catre contestatori , urmarind silit creanta totala de 379.100,17 euro, egala cu cea de la inceputul executarii silite.

Prin contestatia inregistrata cu privire la Încheierea din data de … contestatorii au indicat faptul executorul, in continuare, mentine urmarirea silita pentru debitul initial de 379.100,17 euro, fara a lua in considerare platile efectuate pe parcursul executarii silite şi nici cele retinute in sentinta pronuntata in dosar nr. … . Avand in vedere puterea de lucru judecat a sentinei mentionate, instanta constata ca, atata timp cat instanta judecatoreasca a stabilit că suma de 379.100,17 euro nu reprezintă valoarea actualizata a creantei, in mod gresit BEJ a  emis Încheierea din data de … cu menţionarea aceleiaşi sume de urmărit 379.100,17 euro .  Faptul că, ulterior, BEJ a emis o incheiere de indreptare a erorii materiale, in sensul  ca debitul de recuperat este de 379321,62 lei, precum si faptul că sumele achitate de contestatori au fost scazute nu este de natura a clarifica instanta cu privire la legalitatea debitului urmarit, din perspectiva actualizarii creantei, cata vreme, pe parcursul litigiului s-au facut precizari de catre BEJ in sensul ca  au fost recuperate sume de bani in contul creantei urmarite de catre intimata atat in dosarul nr. … cat si in dosarul de …, suma totala achitata de catre contestatori fiind diferita in precizarile BEJ-fila 1 vol II  fata de cele mentionate in Incheierea de indreptare a erorii materiale.

 Motivul invocat de către contestatori referitor la lipsa originalului sentintei nr. … a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, pronunţata in dosar nr. …,  este neîntemeiat, titlul executoriu în baza căruia s-a declanşat urmărirea silita nefiind aceasta Sentinta, ci Contractul de credit.

Referitor la perceperea unor dobanzi după declararea scadentei anticipate a creditului, motiv invocat prin cererile completatoare, instanta retine că acest motiv este unul intemeiat, intimata procedand la calculul si imputatia unor dobanzi, in absenta unui titlu executoriu pentru acestea. Dobanda curenta  pentru  acordarea credit putea curge cat timp contractul de credit era in vigoare, insa de la momentul declararii scadentei anticipate, dobanda curenta nu mai are temei contractual. Prin urmare, retinand că pentru dobanzi creanta urmarita nu este certa, iar imputatia platilor trebuie facuta doar asupra creantei datorate pana la declararea scadentei anticipate a creditului, intrucat nu se poate stabili cu certitudine suma datorata de catre debitori, instanţa va anula Incheierea menţionata , precum si actele subsecvente.

Desi intimata a invocat tardivitatea motivului referitor la dobanzi, care tine de executarea silita insasi, instanta constata ca in mod justificat contestatorii nu puteau invoca acest motiv inca de la inceputul executarii silite, cresterea dobanzilor de la o Incheiere la alta (emisa de BEJ) fiind indicatorul principal al perceperii nelegale a acestor dobanzi. Practic, contestatorii nu aveau cum sa cunoasca faptul că intimata a perceput dobanda contractuala si ulterior declarării scadentei anticipate a creditului, neexistând o nota explicativa a sumelor pentru care s-a declanşat urmărirea silita.

Avand in vedere admiterea contestatiei la executare si posibilitatea de a solicita restituirea taxei, instanta va respinge solicitarea contestatorilor de acordare a cheltuielilor de judecata. De asemenea, in contextul in care la dosar nu exista chitanta privind achitarea onorariului de avocat , instanta va respinge solicitarea de acordare a acestuia, ca neintemeiata. De asemenea,  nu a fost depusa nici o cautiune in vederea restituirii ei.pentru aceste motive, cererea contestatorilor, de acordare a cheltuielilor de judecata este neintemeiata, urmand a fi respinsa ca atare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite contestaţia la executare privind pe contestatorii A.B., cu domiciliul în sector 1, Bucureşti,  … şi A.B. ,cu domiciliul în sector 1, Bucureşti, str. … şi pe intimata …,cu sediul în sector 1, Bucureşti, -STR. … .

Anuleaza Incheierea privind continuarea executarii silite, emisa in data de … , in cadrul dosarului de executare nr. … al Bej D.I.

Respinge cererea formulata de intimata privind acordarea cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, … .