În cazul în care o parte a unui contract nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce izvorăsc din acesta, atunci cealaltă parte are dreptul să recupereze prejudiciul cauzat de neexecutarea culpabilă a contractului. Obligaţiile băneşti pot fi executate întotdeauna

Hotărâre 6977 din 01.11.2018


Deliberând asupra cauzei de față, instanța constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de … sub nr. … pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București creditoarea A , în contradictoriu cu debitorul  B‚ a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța pe calea ordonanței de plată să dispună obligarea debitorului la plata către creditoare a sumei totale de 2022,42 RON, compusa din suma de 1360,19 RON, cu titlu de debit principal, reprezentând contravaloare servicii prestate și neachitate, suma de 438,51 RON, reprezentând penalităţi de întârziere si suma de 223,72 RON, reprezentând despăgubire pentru rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei minime contractuale, calculate conform prevederilor contractuale, cu cheltuieli de judecata.

În motivarea cererii, creditoarea a arătat că în fapt, între V.R. SA, în calitate de prestator de servicii şi client, reprezentat de debitorul din prezenta cerere, a fost încheiat contractul de prestări servicii înregistrat sub nr. …,  în temeiul acestui contract fiind emise facturile nr. …, …, … .

Conform prevederilor contractuale, plata facturilor trebuia să fie efectuată în termen de maxim 14 zile de la data emiterii facturii, iar în situaţia în care facturile nu sunt achitate la scadenţă, clientul datorează penalităţi de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi din suma datorată, calculate la contravaloarea serviciilor neachitate până la plata întregii sume.

Astfel, debitul principal rezultând din adunarea debitelor principale din cuprinsul facturilor mai sus menționate este în valoare de 1360,19 RON, penalităţile de întârziere rezultate din adunarea penalităţilor de întârziere din facturile mai sus menţionate sunt în valoare de 438,51 RON, daunele pentru rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei contractuale sunt în valoare totală de 223,72 RON, despăgubirea datorată se calculează pentru fiecare SIM conform clauzelor contractuale, modul de calcul al acestora fiind detaliat în cuprinsul facturilor.

A mai arătat creditoarea că la data de … a operat cesiunea de creanţă între V.R. SA şi G.H., care a avut ca obiect ca obiect şi creanţa deţinută împotriva debitorului, împreună cu toate drepturile aferente rezultând din sau în legătură cu contractul, iar ulterior, la data de … a intervenit cesiunea de creanţe între cedentul GH şi cesionarul A prin care a fost cesionat întreg portofoliul de creanţe pe care cedentul în deţinea, împreună cu toate drepturile accesorii, garanţiile şi drepturile la acţiune, între care se regăseşte şi creanţa deţinută împotriva debitorului B, cesiunile fiind notificate în scris debitorului în temeiul art. 1578 Codul Civil şi înregistrate la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare sub nr.  … şi nr. … , prin care debitorului i s-au adus la cunoştinţă identitatea cedentului şi a cesionarului, datele de identificare ale creanţei cesionate, valoarea creanţei restante la data cesiunii, precum şi toate datele necesare efectuării plăţii.

A mai precizat creditoarea că, întrucât debitorul nu a răspuns demersurilor creditorului cesionar și nu a achitat debitul restant, în temeiul art. 1015 Noul C.proc.civilă a fost comunicată debitorului prin executorul judecătoresc o somație prin care i s-a pus în vedere să achite suma restantă în termen de 15 zile de la data primirii acesteia, însă fără rezultat.

Aceasta a mai arătat că, creanţa pe care creditoarea o are împotriva debitorului este o creanţă certă, întrucât existența acesteia rezultă atât din facturile care au fost emise de către V.R. SA pentru serviciile prestate și acceptate de către debitor, lichidă, întrucât cuantumul acesteia este determinat prin facturile acceptate de către debitor şi exigibilă, obligația de plată fiind scadentă fiind îndeplinite cerinţele art. 1014 Noul C.proc.civilă.

În drept, creditoarea și-a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 1014 și următoarele Noul cod de procedură civilă.

În dovedirea cererii sale, creditoarea a solicitat proba cu înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată, cu taxă judiciară de timbru în valoare de 200 de RON (fila 1).

La cererea de chemare în judecată au fost anexate în copie certificată pentru conformitate, înscrisuri (filele 7-56).

Deşi legal citat, debitorul nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la termenul de judecată pentru a formula eventuale apărări.

Instanța a încuviințat pentru creditoare proba cu înscrisuri.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

În fapt, între V.R. SA şi debitorul B a fost încheiat contractul de prestări servicii Vodafone, înregistrat sub nr. … (filele 14-15), având ca obiect furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice reprezentate de Abonament REd 10, la 10 euro/luna, pentru o perioadă minimă contractuală de 12 luni.

Potrivit art.4 din fiecare contract ,,Clientul va plăti, la termenul de plată sau în avans, preţul serviciilor cuprind în facturile emise de V, respectiv tarifele plus TVA ca cursul de schimb RON/Euro de la data emiterii facturii. Termenul de plată este de maxim 14 zile de la data emiterii facturii, iar în cazul depăşirii acestui termen, se aplică penalităţile de întârziere, conform TCG.

Creditoarea, în executarea contractului, a emis următoarele facturi fiscale:  … in valoare de 165,56 lei-fila 26, … in valoare de 435,55 lei-f.23; … in valoare de 586,37 lei-fila28; … in valoare de 854,12 lei-f .24.

La data de …, a fost emisă somaţia (fila 7),în baza art.1015 Noul C.proc.civilă,  prin care a fost notificată debitorului încheierea contractului de cesiune de creanţe între GH, în calitate de cedent şi A, în calitate de cesionar şi s-a solicitat acestuia plata creanţei în valoare de 6.750, 41 RON, Somaţia fiind comunicată debitorului prin depunerea la cutia poştală la data de 29.05.2017, prin intermediul BEJ IM (fila 8).

În drept, potrivit art. 1014, alin.1 C.pr. civ. ,,Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege”.

În conformitate cu dispoziţiile art. 1022 C. pr. civ., ,,În cazul în care instanţa, ca urmare a verificării cererii pe baza înscrisurilor depuse, precum şi a declaraţiilor părţilor, constată că pretenţiile creditorului sunt întemeiate, va emite o ordonanţă de plată, în care se precizează suma şi termenul de plată”.

Termenul de plată prevăzut la alin. (1) şi (2) nu va fi mai mic de 10 zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicării ordonanţei. Judecătorul nu va putea stabili alt termen de plată, decât dacă părţile se înţeleg în acest sens”.

Instanţa constată că art. 1.270 C.civ. consacră principiul forţei obligatorii a contractului (pacta sunt servanda), dispunând în acest sens: “contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante”, iar potrivit art. 1.170 „părţile trebuie să acţioneze cu bună credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot  timpul executării sale”. Raţiunea textelor citate constă în asigurarea stabilităţii si siguranţei raporturilor juridice generate de actele juridice.

În acest sens, instanţa reţine că în prezenta cauză s-au desfăşurat raporturi juridice contractuale, în baza cărora debitorul şi-a asumat obligaţia de a achita contravaloarea facturilor fiscale emise de creditorul cedent V.R.

Conform art. 1516 C.civ. creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligaţiei, iar potrivit art. 1350 C. civ. atunci când fără justificare o parte a unui contract nu îşi îndeplineşte această îndatorire (respectiv obligaţiile pe care le-a contractat), ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii. De asemenea, potrivit art. 1548 C. civ. culpa debitorului unei obligaţii contractuale se prezumă prin simplul fapt al neexecutării.

Sintetizând dispoziţiile legale enunţate, instanţa reţine că în cazul în care o parte a unui contract nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce izvorăsc din acesta, atunci cealaltă parte are dreptul să recupereze prejudiciul cauzat de neexecutarea culpabilă a contractului.

Totodată, instanţa reţine că obligaţiile băneşti (astfel cum este cazul în speţă) pot fi executate întotdeauna în natură, nefiind necesară analiza condiţiilor răspunderii civile contractuale în vederea determinării prejudiciului, întrucât o creanţă în bani este determinată a priori în ceea ce priveşte cuantumul său. În acest sens, instanţa apreciază că, în cazul unei acţiuni ce are ca obiect plata unei sume de bani ce reprezintă obiectul unei obligaţii contractuale, trebuie să analizeze dacă există o creanţă certă, lichidă şi exigibilă a reclamantului împotriva debitorului.

Aşa cum rezultă din art. 663 alin 2 Noul C.proc.civilă, o creanţă este certă atunci când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi înscrisul constatator semnat de părţi. Potrivit art. 663 alin 3 C.proc.civ. creanţa este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui. Totodată, potrivit art. 663 alin. 4 C.proc.civ. o creanţă este exigibilă dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată.

În ceea ce priveşte valoarea debitului principal, în temeiul principiului disponibilităţii, creditoarea a solicitat obligarea debitorului la plata debitului principal în valoare de 1360,19 RON, debitul principal rezultând din contravaloarea facturilor.

Astfel, instanţa constată că, în raport de prevederile art. 663 alin. 2, 3 şi 4 C.p.c., creanţa solicitată de reclamantă reprezentând debitul principal total restant de 1360,19 RON RON, este certă, rezultând din contractele încheiate între părţi (semnate şi ştampilate de VR SA, respectiv semnat de debitor), este lichidă, fiind stabilită în bani prin contracte şi facturile emise şi exigibilă, termenul de plată stabilit în contract de 14 zile calendaristice de la data emiterii facturilor fiind împlinit.

Instanţa reţine că debitorul nu a negat raportul juridic obligaţional stabilit între părţi, după cum nu a contestat nici existenţa şi întinderea creanţei invocate de reclamantă.

Referitor la obligarea debitorului la plata către reclamantă a penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi de întârziere, instanţa reţine că potrivit art.6, pct. 6.1 din ,,Termenii şi Condiţiile Generale pentru consumatori” (fila 17 verso)-,,Pentru facturile neplătite la termen, clientul va plăti penalităţi de întârziere în decontare de 0,5% pe zi cu titlu de daune moratorii, până la plata întregii sume”. Creditoarea a calculat penalităţi de întârziere în valoare de 438,51 RON.

Potrivit dispoziţiilor art. 1538, alin.1 Noul Cod Civil, ,, Clauza penală este aceea prin care părţile stipulează că debitorul se obligă la o anumită prestaţie în cazul neexecutării obligaţiei principale”. Instanţa constată că înscrisul „Termenii şi Condiţiile Generale pentru consumatori” nu a fost însuşit de către debitor prin semnătură, astfel incat nu exista temei contractual pentru solicitarea acestora. Faptul că în contractul incheiat cu debitorul se mentioneaza că acesta a acceptat in mod expres clauzele 6.2, .6.3 din TCG nu este de natura a contura o alta opinie, cata vreme nu se poate cunoaste care este forma TCG la data incheierii contractului şi că acestea au fost, in realitate, conditiile contractuale la momentul in care debitorul si-a dat acordul de voinţă pentru incheierea contractului cu Vodafone.

Pentru aceleaşi  considerente, instanta va respinge si cererea de obligare a debitorului la plata sumei de 223,72 RON, reprezentând daune pentru rezilierea contractului înainte de expirarea perioadei contractuale, prevăzute de art. 10, pct. 10.1 din TCG.

Pentru considerentele expuse anterior, instanţa, în baza dispoziţiilor prevăzute de art. 1014-1025 C. pr. civ., constatând că prezenta acţiune este parțial întemeiată, o va admite în parte, urmând a obliga debitorul la plata către creditoare a sumei de 1360,19 RON, reprezentând debit principal şi a respinge cererea privind obligarea debitorului la plata penalităţilor si a daunelor pentru reziliere, ca neintemeiată.

În temeiul dispoziţiilor art. 1022, alin. 3 NCPC, instanţa va stabili, pentru debitor, un termen de 20 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, pentru efectuarea plăţii.

În ceea ce priveşte cererea de obligare a debitorului la plata cheltuielilor de judecată instanţa reține că potrivit dispoziţiilor art. 453, alin.1 din Noul Cod de Procedură Civilă , Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată”, iar în conformitate cu dispoziţiile art. 451, alin.1 Noul cod de Procedură Civilă ,,Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului”.

Constatând existenţa culpei procesuale a debitorului care a decăzut în pretenţii, instanţa îl va obliga la plata către creditoare a sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată de creditoare în acest proces.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte cererea formulată de creditoarea … cu sediul ales în sector 2, Bucureşti, str. … în contradictoriu cu debitorul … cu domiciliul în sector 1, Bucureşti, str. …

Obligă debitorul să plătească creditoarei suma de 1360,19 lei, reprezentând debit principal, în termen de 20 de zile de la comunicarea ordonanţei.

Respinge cererea de obligare a debitorului la plata penalităţilor de  întârziere şi a  daunelor pentru rezilierea contractului.

Obligă debitorul la plata către creditoare a sumei de 200 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Executorie.

Cu drept de cerere în anulare, în termen de 10 zile de la înmânare sau de la comunicare. Cererea în anulare se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, … .