Pentru a deveni aplicabilă scutirea prevăzută de art. 29 (1) lit. f), este necesar a fi întrunite trei condiții referitoare la calitatea procesuală, activă și pasivă, iar apoi referitoare la obiectul litigiului. În privința primei condiții, beneficiază de

Hotărâre 0 din 14.02.2019


Deliberând asupra cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de … sub număr … , petenții A.B. și C.D. au formulat cerere de reexaminare împotriva modului în care a fost stabilită taxa judiciară de timbru în cadrul dosarului nr. … .

În motivarea cererii s-a arătat că ambele părți se încadrează în categoria prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, iar petenților le-a fost încălcat dreptul de a fi despăgubiți pentru serviciile care nu au corespuns condițiilor contractuale.

Au mai arătat că nu are relevanță nici cuantumul prejudiciului, nici la ce se raportează acesta, întrucât legiuitorul se raportează doar la existența unei încălcări a unui drept, situație existentă în speța de față.

În plus, noțiunea de ”consumator” este inclusă în sfera de pasager reglementată de RE nr. 261/2004, act normativ european ce face parte din materia protecției consumatorilor europeni, motiv pentru care cererea este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.

În drept, au fost invocate prevederile art. 29 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Analizând cererea în raport de actele şi lucrările dosarului, precum şi de dispoziţiile legale incidente în materie, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de … , reclamanții A.B. și C.D. au solicitat, în contradictoriu cu pârâta  E SA, obligarea acesteia la plata sumei de  1200 euro echivalent în lei la cursul oficial al BNR din data plății reprezentând contravaloare drept de compensație conform Regulamentului nr. 261/2004 CEE ca urmare a întârzierii zborului, la plata dobânzii legale calculată de la data introducerii cererii și până la data plății efective a întregii compensații.

Totodată, s-a mai solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 14,7 lei (echivalent a 3 euro) reprezentând taxe poștale.

Prin rezoluția instanței din data de 03.01.2019 s-a dispus comunicarea către reclamanți a obligației de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 384,07 lei, obligație ce le-a fost comunicată la data de 21.01.2019, conform dovezii de la filele 14-16 dosar.

Potrivit art. 29 lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acțiunile și cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare și extraordinare, referitoare la : protecția drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice și asociațiile pentru protecția consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile și interesele legitime ale consumatorilor.

Instanța reține că, pentru a deveni aplicabilă scutirea prevăzută de art. 29 (1) lit. f), este necesar a fi întrunite trei condiții referitoare la calitatea procesuală, activă și pasivă, iar apoi referitoare la obiectul litigiului.

În privința primei condiții, beneficiază de scutire numai persoanele fizice care au calitatea de consumatori sau asociațiile care acționează în beneficiul acestora, în situația în care sunt reclamanți.

Totodată, în litigiile în cadrul cărora se aplică scutirea, este necesar ca operatorii economici prevăzuți de legislația incidentă în materia protecției consumatorului să aibă calitatea de pârâți.

În ceea ce privește obiectul acțiunilor a căror promovare este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, textul prevăzut de art. 29 (1) lit. f) este limitativ, stabilind că vor fi scutite doar acele cereri promovate împotriva operatorilor economici pentru situațiile în care drepturile și interesele consumatorilor au fost încălcate și, prin urmare, se solicită protejarea lor și acoperirea prejudiciilor.

Potrivit art. 2 lit. a) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, prin ”consumator” se înțelege  orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care, în practicile comerciale ce fac obiectul prezentei legi, acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale.

De cealaltă parte a raportului de consum, în conformitate cu prevederile Legii nr. 296/2004 privind Codul consumului, operatorul economic este ”persoana fizică sau juridică, autorizată, care în cadrul activităţii sale profesionale fabrică, importă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii”.

În speță, instanța constată că părțile raportului juridic litigios se încadrează în sfera de cuprindere a acestor termeni anterior menționați, reclamanții, care nu au acționat în cadrul unei activități comerciale, solicitând plata unor sume de bani de la pârâta care, în calitatea sa de operator economic, urma să presteze anumite servicii în favoarea acestora.

Pentru aceste considerente, urmează a admite cererea de reexaminare și a constata că petenții sunt scutiți de la plata taxei judiciare de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea de reexaminare.

Constată că petenţii  A.B. și C.D., ambii cu domiciliul ales la avocat R.N. cu sediul în Bucureşti, str. … sector 1, sunt scutiţi de la plata taxei judiciare de timbru.

Definitivă.

Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, … .