Potrivit art. 1039 c. proc. civ., atunci când proprietarul unui imobil dorește să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe c

Hotărâre 8575 din 10.11.2017


Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de …, sub număr…, reclamanta … a solicitat evacuarea pârâților  … din imobilul situat în … .

În motivare, reclamanta a arătat, în esență, că este titulara dreptului de proprietate privind imobilul format din teren în suprafață de …., respectiv două construcții în suprafață de  …, situat în …, iar pârâții ocupă fără vreun titlu proprietatea acestora, fără a avea încuviințarea lor și fără a putea invoca vreun drept cu privire la acesta.

Pârâții au mai fost evacuați la data de … de către fostul proprietar, iar în prezenta cauză, deși notificați, aceștia au refuzat să părăsească imobilul.

În drept, reclamanta a invocat dispozițiile art. 1034 și următoarele C. proc. civ.

Cererea a fost legal timbrată cu taxa judiciară de timbru în cuantum de 100 de lei, conform chitanței depuse la fila 6.

Reclamanta a alăturat cererii de chemare în judecată înscrisuri.

Instanța a încuviințat și a administrat în cauză proba cu înscrisuri.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

Instanța reține că prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul  … de Biroul Notarului Public … (fila 17), reclamanta … a dobândit imobilul situat în …, compus din teren intravilan în suprafață de … și două construcții vechi în suprafață de … mp suprafață măsurată conform documentației cadastrale și construcțiile existente pe teren cu numerele cadastrale …, de la numita … .

Imobilul a fost intabulat în cartea funciară … a municipiului București și identificat cu număr cadastral … pentru teren și … pentru construcții, potrivit încheierii nr. … din …(fila 20).

Instanța reține că pârâții, deși legal citați, nu au contestat împrejurarea că ocupă imobilul proprietatea reclamantei și nici nu au înfățișat vreun titlu valabil care să le permită ocuparea acestuia.

Aceștia nu au formulat apărări și nu au opus reclamantei vreun titlu valabil care să le permită ocuparea terenului în cauză.

Potrivit art. 555 C. civ., reclamanta are dreptul de a se bucura nestingherit de bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate.

Dreptul de proprietate al reclamantei asupra imobilului ocupat de pârâți fără titlu, conferă acestora, printre altele, atributul folosinței.

Totodată, potrivit art. 1034 alin. 1 lit. e C. proc. civ., termenul ”ocupant” se referă la oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduința proprietarului.

De asemenea, potrivit art. 1039 C. proc. civ., atunci când proprietarul unui imobil dorește să îl evacueze pe ocupantul acestuia, după ce dreptul de a ocupa imobilul a încetat, proprietarul va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.

Instanța constată că reclamanta a transmis notificare către pârâți (filele 22-72), astfel cum prevăd dispozițiile legale menționate, prin care le-a pus în vedere să elibereze imobilul ocupat fără drept, situat în … .

Totodată, instanța reține că potrivit art. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ”Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale și nimeni nu poate fi privat de proprietatea sa decât din cauza unei utilități publice și în condițiile prevăzute de lege și principiile generale ale dreptului internațional. Dispozițiile precedente nu aduc atingere dreptului pe care îl dețin statele de a pune în vigoare legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosirea bunurilor în conformitate cu interesul general sau pentru a asigura plata impozitelor sau altor contribuții sau amenzilor.”

Prin urmare, prin prisma dispozițiilor cuprinse în Titlul XI din Cartea VI din Codul de procedură civilă, respectiv art. 1034-1049, instanța apreciază întemeiată cererea de chemare în judecată, urmând a o admite și, pe cale de consecință, a dispune evacuarea pârâților … din imobilul format din teren în suprafață de …, respectiv două construcții în suprafață de ... situat în …, proprietatea reclamantei … .