Conducere tractor fără permis - achitare

Sentinţă penală 126 din 22.12.2017


Deliberând asupra cauzei penale de faţă;

I.Sesizarea instanţei

Prin rechizitoriul nr. ... din 12.12.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui înregistrat pe rolul acestei instanţe sub numărul ... au fost trimişi în judecată în stare de libertate inculpaţii  C.V pentru comiterea  infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. 1 Cod penal şi A.A pentru comiterea  infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. 3 Cod penal.

În esenţă, în cuprinsul actului de sesizare s-a reţinut în sarcina inculpaţilor că în  seara zilei de 25.09.2015 inculpatul C.V a condus tractorul remorcă pe DN 15D pe raza comunei Vultureşti fără a deţine permis de conducere, iar cu ocazia cercetărilor întreprinse s-a constatat că numita A.A în calitate de şef de instituţie i-a încredinţat tractorul spre a-l conduce.

În susţinerea actului de sesizare  au fost indicate următoarele mijloace de probă: proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţiile inculpaţilor şi fişele de cazier judiciar ale acestora, declaraţiile martorului V.G C., adresa nr. 19562/13.10.2015 a IPJ Vaslui – Serviciul Rutier, adresa nr. 34412/4.11.2015 a Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

II. Camera preliminara

Prin Încheierea din 02.02.2017, dată în Camera de Consiliu, judecătorul de cameră preliminară, în baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. ... al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei.

II.Judecata

Inculpaţii C.V şi A.A au declarat că doresc ca judecarea cauzei să aibă loc în procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, în condiţiile art. 374 alin.4 Cod procedură penală, declaraţiile acestora luate în condiţiile art. 375 Cod procedură penală fiind ataşate la dosarul cauzei ( filele 16,17) şi  au depus acte în circumstanţiere ( filele 20-21).

Ca urmare a dispoziţiei instanţei au fost ataşate fişele de cazier judiciar a inculpaţilor.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţe reţine în fapt şi în drept următoarele:

În fapt

La data de 25.09.2015, inculpatul C.V, împreună cu martorul V.G C., au mers la o fermă în oraşul Negreşti pentru a încărca în remorca tractorului saci de orz şi pentru a-i transporta la ferma agricolă unde este angajat, având sediul în satul Dragomireşti, judeţul Vaslui.

În jurul orei 19:00, inculpatul a primit un telefon de la şefa de fermă, în persoana inculpatei A.A, care i-a comunicat să pornească vehiculul şi să vină cu el la fermă, în satul Dragomireşti, deşi ştia că acesta nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Inculpatul a pornit tractorul cu nr. de înmatriculare VS 26 Zăpodeni, în el a urcat şi martorul V.G C., şi s-au deplasat pe o distanţă de 20 km, plecând din oraşul Negreşti până pe DN 15D pe raza satului Podeni, comuna Vultureşti, unde a fost oprit de un echipaj de poliţie şi s-a constatat că inculpatul nu deţine permis de conducere. La faţa locului s-a prezentat şi inculpata A.A, care a declarat verbal poliţiştilor că ea a fost cea care  i-a solicitat lui C.V să conducă tractorul până la fermă, întrucât şoferul B.G, care deţine permis de conducere, nu putea veni să ia tractorul fiindcă a consumat băuturi alcoolice.

Din adresa nr. 19652/13.10.2015 a I.P.J. Vaslui — Serviciul Rutier rezultă că inculpatul C.V nu figurează în baza automatizată de date ca deţinător de permis de conducere eliberat de autorităţile române.

Inculpatul deţine un carnet de conducere a tractorului agricol nr. 187/1988, dar acesta nu îi conferă dreptul de a conduce pe drumurile publice astfel de vehicule, aşa cum rezultă din adresa nr. 34412/04.11.2015 a Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor.

Conform art. 20 alin. 1 din OUG 195/2002, pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător, iar conform anexei nr. 1, punctul p) din această ordonanţă pentru vehicule de tipul celui condus de inculpată este necesar permisul de conducere categoria Tr.

Cu ocazia cercetărilor efectuate în dosar, inculpaţii C.V şi A.A au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care au fost cercetaţi.

Situaţia de fapt expusă mai sus este dovedită cu următoarele mijloace de probă:  proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţiile inculpaţilor şi fişele de cazier judiciar ale acestora, declaraţiile martorului V.G C., adresa nr. 19562/13.10.2015 a IPJ Vaslui – Serviciul Rutier, adresa nr. 34412/4.11.2015 a Instituţiei Prefectului Judeţului Vaslui - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

În drept:

Potrivit art. 335 alin. (1) din Codul penal, “conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte”.

În O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată prin O.G. nr. 21/2014, la art. 6 pct. 6 şi pct. 30 sunt definite autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier.

Astfel, se prevede că autovehicul este orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obişnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drumuri pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor.

Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Tractor agricol sau forestier este orice vehicul cu motor care circulă pe roţi sau pe şenile.

În reglementarea anterioară modificării aduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 reglementa separat noţiunea de autovehicul, tractor şi tractor rutier. În nota de fundamentare a O.G. nr. 21/2014 s-a arătat că tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule în O.U.G. nr. 195/2002 în cadrul mai multor articole, definirea termenilor făcându-se conform cu Directiva nr. 126/2006. În acest act european sunt definite vehiculele anterior menţionate ca fiind două categorii separate și, ca urmare, tractoarele agricole sau forestiere sunt excluse din categoria autovehiculelor.

Din cauza faptului că definiţia tractorului prezintă o valenţă extinsă faţă de textul indicat prin directiva sus-menţionată, precum și a faptului că definiţia tractorului agricol sau forestier nu este în mod adecvat expusă, s-a arătat că se impune revizuirea modului de transpunere a acestor termeni pentru a asigura claritate și coerenţă în vederea atingerii scopului prevăzut de Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European. Ca atare, s-au modificat categoriile de la “autovehicul”, “tractor” și “tractor rutier” la “autovehicul” și “tractor agricol sau forestier”.

În speţa de faţă, tractorul condus de către inculpat şi care a fost încredinţat de către inculpată spre a fi condus de către acesta,  nu se încadrează în categoria autovehiculelor, ci în categoria tractoarelor agricole și forestiere. Legiuitorul, la elaborarea Codului penal, nu a înţeles să sancţioneze și conducerea pe drumurile publice a unui tractor neînmatriculat și fără a poseda permis de conducere. Atunci când a înţeles să sancţioneze conducerea oricărui fel de vehicul, în anumite circumstanţe, a folosit sintagma “conducerea pe drumurile publice a unui vehicul“, așa cum se prevede la art. 335 alin. (2), art. 336 alin. (1) și art. 337 alin. (1) din Codul penal.

În același sens, în reglementarea contravenţiilor în O.U.G. nr. 195/2002, atunci când legiuitorul a vrut să sancţioneze și fapte legate de conducerea unui tractor agricol sau forestier, a făcut-o în mod expres, arătând, spre exemplu, la art. 100 alin. (1) pct. 6, pct. 7, art. 101 alin. (1) pct. 1 că se sancţionează, constituind contravenţie, “conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier”. Alteori, când nu a înţeles să sancţioneze și fapta conducătorului unui tractor s-a folosit sintagma “conducerea unui autovehicul”, spre exemplu la art. 99 alin. (1) pct. 1, pct. 17. În fine, atunci când a dorit să sancţioneze fapta conducătorului oricărui vehicul, s-a folosit sintagma “conducerea pe drumurile publice a vehiculelor”, spre exemplu, la art. 99 alin. (1) pct. 7, pct. 16, pct. 17, pct. 18 ori art. 101 alin. (1) pct. 3 și 17 etc.

Așadar, neincluzând în conținutul art. 335 alin. (1) din Codul penal sintagma “tractor” ori “tractor agricol sau forestier”, rezultă că legiuitorul nu a înţeles să sancţioneze această faptă.

Prin Decizia ÎCCJ nr. 11/2017,  publicată în Monitorul oficial nr. 479/2017, Înalta Curte a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Timișoara, Secţia penală, şi, în urma analizei pe care o găsiţi în hotărârea pronunţată, a stabilit următoarele :

În interpretarea noţiunii de “autovehicul”, prevăzută de art. 334 alin. (1) din Codul penal şi art. 335 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 şi pct. 30 din O.U.G. nr. 195/2002, modificată şi completată prin O.G. nr. 21/2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere NU întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. (1) din Codul penal, respectiv de art. 335 alin. (1) din Codul penal.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 224/2017, prin care, deşi a constatat că este neconstituţională soluţia legislativă care nu incriminează fapta persoanei care nu deţine deloc permis de conducere de a conduce un tractor agricol pe drumurile publice, deoarece este discriminatoriu tratamentul penal în raport de situaţia persoanei care deţine permis de conducere dar căruia i-a fost suspendat dreptul de a conduce  şi care conduce tractorul agricol pe drumurile publice, în cazul acestora din urmă, fapta constituind infracţiune, însă, a constatat totodată că sarcina de a legifera şi a incrimina penal şi fapta de a conduce un tractor de către o persoană fără carnet de conducere aparţine Parlamentului. 

În raport de soluţia dată de Înalta Curte, instanţa constată că de la data săvârşirii faptelor, prin decizia de interpretare enunţată mai sus, în fapt a intervenit o lege mai favorabilă, decurgând din interpretarea dată acestei reglementări penale în sensul că pentru cazul tractoarelor agricole, fapta de conducere a acestora pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere,  nu constituie infracţiune, neîndeplinind condiţiile de tipicitate ale infracţiunii prev. de art. 335 alin.1 Cod penal. Ca atare nici fapta e a se încredinţa un tractor, spre a fi condus de către o persoană care nu deţine permis de conducere, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art.335 alin.3 Cod penal.

Faţă de argumentele expuse, instanţa urmează a schimba încadrarea juridică a faptelor pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii şi, în baza art. 396 alin. 5 C.p.p., rap. la art. 16 alin. 1 lit. b Cod pr.pen. va achita pe inculpatul C.V, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.335 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal raportat la Decizia C.C.R. nr. 224/2017 şi Decizia  nr. 11/2017 a Î.C.C.J.- Completul D.C.D. în materie penală, constatând că fapta nu este prevăzută de legea penală şi va achita pe inculpata A.A,  pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.  335 alin. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal raportat la Decizia C.C.R. nr. 224/2017 şi Decizia  nr. 11/2017 a Î.C.C.J.- Completul D.C.D. în materie penală, constatând că fapta nu este prevăzută de legea penală.

 În baza art. 275 alin. 3  C. p. p.  cheltuielile  judiciare avansate de stat vot rămâne în sarcina acestuia.

Domenii speta