Constatarea perimării executării silite și a prescripției dreptului de a obține executarea silită reprezintă solicitări care pot fi formulate în termen de 15 zile de la data la care a luat la cunoștință de actul de executare efectuată după împlinirea term

Hotărâre 7932 din 04.12.2018


1.Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

2.Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, la data de …, sub nr. …, contestatorul MI a formulat contestaţie la executare în contradictoriu cu Unitatea administrativ teritorială a municipiului O prin care a solicitat constatarea perimării acțiunii de executare, constatarea prescripției creanțelor și anularea executării în parte, precum și întoarcerea executării silite.

3.În motivarea contestaţiei, contestatorul a susţinut că în data de 22 martie 2018 a fost înștiințat de … Bank că a fost înființată măsura popririi cu privire la conturile sale bancare, în baza adresei de înființare a popririi nr. …, până la concurența sumei de 1966 lei. A susținut de asemenea că în privința creanțelor în valoare de 1476 lei s-a împlinit termenul de prescripție al dreptului de a obține executarea silită. A susținut că anterior înființării măsurii popririi au trecut mai mult de 6 luni de la data ultimului act de executare efectuat în cursul anului 2017.

4.În drept, cererea a fost întemeiată pe prevederile art. 697 Cod procedură civilă.

5.În dovedirea susţinerilor sale, contestatorul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi a probei cu martori.

6.La data de 02.07.2018, intimata a formulat întâmpinare (filele 18 - 21), prin care a invocat nulitatea cererii de chemare în judecată pentru lipsa semnăturii, de asemenea a invocat excepția tardivității formulării contestației. Cu privire la fondul cauzei a solicitat respingerea contestației ca neîntemeiată.

7.În dovedirea susţinerilor sale, intimata a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

8.La data de 24.09.2018, contestatorul a formulat concluzii scrise prin care a învederat că termenul de formulare a contestației nu a început să curgă de la momentul când a aflat de înființarea popririi, ci când a intrat în posesia actelor de executare.

9.Analizând susţinerile părţilor şi înscrisurile depuse la dosar în vederea soluţionării excepţiei tardivităţii contestaţiei la executare, instanţa constată următoarele:

10.Conform art. 401 alin. 1 lit. a şi lit. c Cod procedură civilă, contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă, respectiv de la data când debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie. 

11.În ceea ce priveşte data de la care a început să curgă termenul pentru formularea contestaţiei la executare însăși, instanţa stabileşte că aceasta este cea menţionată în dovada de comunicare din 18.10.2017 (fila 60), primită pentru contestator de MV.

12.De asemenea, instanța reține că contestatorul a solicitat constatarea perimării executării silite și a prescripției dreptului de a obține executarea silită, solicitări care pot fi formulate în termen de 15 zile de la data la care a luat la cunoștință de actul de executare efectuată după împlinirea termenului de perimare, respectiv de prescripție.

13.Instanța subliniază că contestatorul a indicat în mod expres că a aflat de înființarea popririi asupra conturilor sale de la terțul poprit … BANK, în data de 22 martie 2018.

14.Din aceste motive, având în vedere că partea a avut cunoştinţă în mod cert atât de existenţa executării silite pe care a contestat-o la data de 18.10.2017, cât şi de existenţa înființării popririi la data de 22.03.2018, se constată că prezenta contestaţie la executare a fost introdusă peste termenul de 15 zile de la momentul la care debitoarul-contestator a luat cunoştinţă de înființarea popririi, respectiv de actul de executare contestat, termen prevăzut de art. 401 alin. 1 lit. a şi lit. c Cod procedură civilă.

15.În acest sens, instanţa reţine că, de la data de 22.03.2018, când a aflat de înființarea popririi, a început să curgă termenul de 15 zile prevăzut de art. 401 alin. 1 lit. c Cod procedură civilă, pentru formularea contestaţiei împotriva executării silite imobiliare, acest termen, calculat pe zile libere potrivit art. 101 alin. 1 Cod procedură civilă, fiind împlinit la data de 09.04.2018.

16.Astfel, contestaţia împotriva executării silite efectuate în dosarul de executare nr. …, înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti la data de …, la aproximativ 2 luni de la expirarea termenului, a fost formulată tardiv.

17.Pentru considerentele reţinute, apreciind drept întemeiată excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executare, instanţa urmează să o admită şi să respingă ca tardivă contestaţia formulată împotriva executării silite efectuate în dosarul de executare nr. … .

18.În conformitate cu art. 404 alin. 1 Cod procedură civilă, având în vedere că debitorului-contestator i-a fost respinsă contestația la executare ca tardiv formulată, instanța urmează să respingă ca inadmisibilă cererea de întoarcere a executării silite.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executare.

Respinge contestaţia la executare formulată de contestatorul MI cu domiciliul ales în Bucureşti, … în contradictoriu cu intimata UAT O cu sediul în …, ca fiind tardiv formulată.

Respinge cererea de întoarcere a executării silite ca inadmisibilă.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 04.12.2018.

PREŞEDINTE,  GREFIER,