Necesitatea întrunirii condițiilor cumulative prevăzute de art. 100 alin.1 Cod penal, de către persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, pentru a putea beneficia de liberare condiționată.

Sentinţă penală 1044 din 11.06.2019


Necesitatea întrunirii condițiilor cumulative prevăzute de art. 100 alin.1 Cod penal, de către persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, pentru a putea beneficia de liberare condiționată. 

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 05.06.2019, dosar nr. 9.069/55/2019, petentul-condamnat D. a solicitat liberarea sa condiţionată.

Petentul nu a motivat în scris cererea, dar fiind, prezent în faţa instanţei, prin apărător ales, a învederat faptul că, fiind în penitenciar, nu a avut posibilitatea de a achita obligaţiile civile, dar, după ce va fi liberat, le va achita.

Verificând îndeplinirea condiţiilor mai sus expuse în cazul petentului D., instanţa reţine că, deşi acesta a executat fracţia prevăzută de lege pentru a putea beneficia de liberare condiţionată şi execută pedeapsa în regim deschis, nu este îndeplinită condiţia prevăzută de art. 100 alin. 1 lit. c) Cod penal, respectiv nu a făcut dovada achitării despăgubirilor civile la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare şi nici a imposibilităţii de plată.

Astfel cum s-a arătat la expunerea situaţiei de fapt, petentul a fost obligat prin sentinţa penală nr. 1985/17.10.2017, pronunţată de Judecătoria Arad în dosarul penal nr. 8230/55/2017, la plata în solidar a sumei de 300 euro sau contravaloarea în lei la data plăţii către partea civilă R., reprezentând despăgubiri civile şi daune morale (pedeapsa aplicată prin sentinţa respectivă a fost revocată, făcând parte din actualul mandat de executare, în urma contopirii). Petentul nu a făcut dovada achitării acestei sume de bani, a arătat în faţa instanţei că nu a achitat-o, nu a depus la dosar înscrisuri care să dovedească că nu deţine bunuri mobile sau imobile în proprietate şi nici adeverinţe de venit. Petentul a arătat că a obţinut venituri din munca prestată în cursul executării pedepsei şi instanţa reţine că nu a achitat nici măcar parţial sumele de bani antemenţionate. Din toate aceste aspecte rezultă că petentul nu a făcut nici dovada imposibilității de plată a despăgubirilor civile.

Cu privire la cele învederate de petent, prin apărător ales, că nu a avut posibilitatea achitării sumei de bani, neavând acces la banii din contul de penitenciar, instanţa arată că aceasta nu are suport legal, petentul, persoană deţinută, poate dispune de banii obţinuţi din munca prestată, atât pentru efectuarea de cumpărături personale de la magazinul unităţii penitenciare, pentru exercitarea unor drepturi – convorbiri telefonice, petiţionare etc - cât şi pentru îndeplinirea obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, conform dispoz. art. 70 alin. 4 lit. i) din Legea nr. 254/2013. Petentul avea posibilitatea să solicite sprijinul administraţiei penitenciare pentru achitarea despăgubirilor civile, nu a făcut dovada efectuării unei astfel de cereri; totodată, putea fi sprijinit de aparţinători sau de avocat ales pentru îndeplinirea obligaţiei, din caracterizarea de la dosar – evaluare domeniu social – rezultă că a fost vizitat pe perioada detenţiei. La momentul judecării cererii de liberare condiţionată, este necesar ca persoana în cauză să dovedească achitarea despăgubirilor civile sau a imposibilităţii de plată, ceea ce petentul nu a realizat. Condiţia prevăzută de art. 100 alin. 1 lit. c) Cod penal este una obligatorie, iar nu facultativă.

Pentru cele ce preced, instanţa constată că nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile legale pentru liberarea condiţionată a petentului, cererea urmând a fi respinsă.

Tribunalul Arad prin Decizia penală nr. 190/16.07.2019 a respins contestaţia petentului D., ca fiind nefondată, reţinând faptul că prima instanţă a apreciat corect cauza dedusă judecăţii, hotărârea pronunţată fiind legală şi temeinică.

 Aceasta pentru că, potrivit art.100 alin. 1 Cod penal pentru acordarea liberării condiţionate, cel condamnat trebuie să îndeplinească anumite condiţii expres şi limitativ prevăzute.

Se constată că, în privinţa persoanei condamnate D., condiţiile prevăzute de art. 100 alin.1 lit.a,b Cod penal sunt îndeplinite, respectiv a executat fracţia obligatorie din durata pedepsei şi se află în executarea pedepsei în regim deschis.

Referitor la condiţia prevăzută de art.100 lit.c Cod penal şi anume, cel condamnat să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească, tribunalul constată că nu este îndeplinită. Aceasta pentru că, persoana condamnată  nu a achitat obligaţiile stabilite prin hotărârea de condamnare deşi s-a obligat să le plătească. Înscrisurile depuse atestă faptul că persoana condamnată nu figurează cu teren agricol pe raza loc. V., jud. Arad şi respectiv nu figurează în evidenţele fiscale cu venituri. Însă, persoana condamnată D., nu a făcut dovada împrejurării că nu deţine bunuri mobile sau imobile în proprietate, astfel că aspectele prezentate nu pot conduce la concluzia că acesta nu a avut posibilitatea îndeplinirii obligaţiilor civile.