Instanţa este dispensată de verificarea îndeplinirii cerinţelor impuse de art. 997 din Codul de procedură civilă pentru admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, existenţa tuturor acestora (aparenţa dreptului în favoarea reclamantului; urgenţa;

Hotărâre 103 din 10.01.2019


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub numărul de mai sus la data de 16.11.2018, reclamanta X Bank S.A.  a chemat în judecată pe pârâtul AB, solicitând ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună, pe calea ordonanţei preşedinţiale, autorizarea reclamantei de a deschide caseta de valori nr. 278 închiriată de către pârât în baza contractului de închiriere nr. … din 21.09.2016.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că între pârât şi reclamantă a fost încheiat contractul de închiriere a casetei de valori nr. … din Sucursala U. pe o perioadă de 3 luni de la data semnării. Pârâtul a fost somat de două ori să se prezinte la sediul sucursalei pentru eliberarea casetei de valori prin notificarea nr. …/16.07.2018 şi nr. …/21.09.2017, fiind informat cu privire la demararea procedurii de deschidere forţată a casetei în cazul refuzului de eliberare. Deşi au trecut mai mult de 3 luni de la notificare, pârâtul nu a dat curs obligaţiei legale.

În drept, reclamanta a invocat prevederile art. 2198 din Noul Cod civil şi ale art. 997 şi urm. din Noul Cod de procedură civilă.

În dovedire, reclamanta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Acţiunea a fost legal timbrată cu suma de 20 lei taxă judiciară de timbru.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare, deşi a fost legal citat.

Sub aspect probatoriu, instanţa a încuviinţat pentru reclamantă proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În baza contractului de închiriere casetă de valori nr. …/21.09.2016 (f. 11), încheiat de reclamanta X Bank România SA Sucursala U. cu pârâtul AB, reclamanta a închiriat pârâtului caseta de valori nr. …, în vederea păstrării de bunuri şi documente considerate de pârât ca fiind de valoare pe o perioadă 3 luni ce a început să curgă de la data semnării contractului 21.09.2016.

Cheia de acces la caseta de valori închiriată a fost primită de pârât, după cum reiese din semnarea contractului de depozit.

Pârâtul avea obligaţia de a elibera caseta de valori şi de a preda legitimaţia de acces şi cheia către bancă la încetarea contractului.  Contractul nu a fost prelungit în condiţiiile art. 43.

Din înscrisurile depuse la f. 5  în dosar reiese că pârâtul a fost notificat la data de cu privire la exprirarea duratei contractuale, la deschiderea forţată a casetei de valori

Pârâtul, legal citat, nu a justificat obiectiv şi pertinent neprezentarea sa la bancă, la expirarea duratei contractuale, pentru a preda cheia cutiei de valori, legitimaţia şi pentru a-şi lua în primire bunurile depozitate.

Trebuie menţionat şi faptul că pârâtul nu a făcut dovada că a comunicat băncii intervenirea vreunei schimbări cu privire la domiciliul său, aşa cum s-a obligat prin art. 16 din contractul încheiat cu aceasta.

În raport de cele arătate anterior, neridicarea scrisorii recomandate trimise de bancă fiindu-i imputabilă exclusiv pârâtului, instanţa consideră că notificarea de reziliere a fost primită de acesta în mod legal.

De asemenea, instanţa constată că reclamanta a depus eforturi suplimentare pentru soluţionarea amiabilă a acestui incident, în sensul că a revenit cu o nouă somaţie, pârâtul fiind avizat de două ori.

În drept, instanţa reţine că sunt incidente dispoziţiile art. 2198 alin. 1 din Codul civil, ce prevăd că „La împlinirea termenului prevăzut în contract, după expirarea unei perioade de 3 luni de la notificarea adresată clientului, prestatorul poate cere instanţei de judecată, pe cale de ordonanţă preşedinţială, autorizarea de a deschide caseta de valori. Notificarea clientului se poate face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunoştinţa instituţiei de credit.”

Potrivit art. 2198 alin. 3 din Codul civil “Instanţa de judecată poate, de asemenea, să dispună măsuri de conservare a obiectelor descoperite, precum şi vânzarea acestora în măsura necesară acoperirii chiriei şi cheltuielilor efectuate de prestator, precum şi, dacă este cazul, a prejudiciului cauzat acestuia.”

Aşadar, se reţine că termenul de 3 luni prevăzut de textul de lege anterior menţionat, calculat de la data de 21.09.2016, a fost împlinit anterior demarării prezentului proces şi fără a fi contestat de pârât, precum şi fără ca pârâtul să se fi prezentat în acest interval de timp la bancă în vederea eliberării casetei de valori, deşi contractul de închiriere a acesteia nu se mai află în fiinţă, ţinându-se cont şi de faptul că potrivit art. 3 din contractul de închiriere, pârâtul are dreptul să acceseze caseta de valori închiriată, iar potrivit art. 34 caseta de valori se va deschide în cazul în care banca consideră necesar, conform normelor interne, iar valorile existente se inventariază şi se conservă în condiţii de securitate şi siguranţă.

Prin urmare, instanţa consideră întemeiată cererea reclamantei de a fi autorizată să deschidă caseta de valori în discuţie, în vederea eliberării acesteia. Trebuie menţionat că instanţa este dispensată de verificarea îndeplinirii cerinţelor impuse de art. 997 din Codul de procedură civilă pentru admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, existenţa tuturor acestora (aparenţa dreptului în favoarea reclamantului; urgenţa; caracterul vremelnic; neprejudecarea fondului) fiind prezumată de legiuitor prin art. 2198 alin. 1 din Codul civil.

Faţă de toate cele de mai sus, instanţa va admite acţiunea şi va autoriza reclamanta să deschidă  caseta de valori nr. … închiriată de către pârât de la X BANK ROMANIA S.A. în baza Contractului de închiriere caseta de valori nr. … din data de 21.09.2016.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamantul X BANK ROMANIA S.A. în contradictoriu cu pârâtul AB.

Autorizează reclamantul să deschidă caseta de valori nr. … închiriată de către pârât de la X BANK ROMANIA S.A. în baza Contractului de închiriere caseta de valori nr. … din data de 21.09.2016.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.01.2018.

PREŞEDINTE

GREFIER