Somatie de plata

Sentinţă civilă 8527/2018 din 11.12.2018


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CLUJ-NAPOCA

CIVIL

DOSAR CIVIL NR. ..../211/2018

ODCP nr. 3185

SENTINŢA CIVILĂ Nr.8527  /2018

Şedinţa publică de la …..

Completul de judecată constituit  din:

PREŞEDINTE:  …..

GREFIER :  …..

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe creditoarea IDF....în contradictoriu cu debitorul MAP...., având ca obiect ordonanţă de plată.

La apelul nominal făcut în şedinţa  făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.

Raportat la prevederile art. 121 alineatul 5 din Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor Judecătoreşti, aprobat prin H.C.S.M. nr. 1375/2015, dispune lăsarea dosarului la sfârşitul şedinţei când, după o nouă strigare, în ordinea listei, se va proceda conform dispoziţiilor procedurale.

La a doua strigare făcută în cauză, se constată lipsa părţilor

Procedura  este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de după care :

Instanţa, în baza art. 131 din NCPC raportat la disp. art. 1023 NCPC coroborat cu art. 94 pct. 1 lit. j din C.pr.civ şi art. 107 din Codul de procedură civilă constată că este competentă material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere.

Faţă de dispoziţiile art. 238 alin. 1 C.pr.civ., apreciază durata soluţionării prezentei cauze la  acest  termen de judecată.

În temeiul art. 255 şi 258 C.pr.civ., încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, apreciind-o ca fiind utilă, pertinentă şi concludentă pentru justa soluţionare a cauzei.

Nefiind alte aspecte de lămurit, în temeiul art. 394 al. 1 C.pr.civ., instanţa declară dezbaterile închise şi rămâne în pronunţare.

INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin  cererea formulată la data de 21.11.2018 şi înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. de mai sus de creditoarea ….., împotriva debitorului MAP...., s-a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea debitorului la plata sumei de 1187,79 lei reprezentând contravaloarea serviciilor prestate si neachitate, a sumei de 71,91 lei reprezentând penalităţi de întârziere şi a taxei de reziliere în valoare de 1251,44 lei. A solicitat şi cheltuieli de judecată în valoare de 200 lei, reprezentând taxa de timbru.

În motivare, creditoarea a arătat, în esenţă, că are calitate de cesionar al creanţelor S.C. ....S.A., faţă de debitor, creanţe decurgând din serviciile de telefonie mobilă prestate de cedent. Debitorul a încheiat cu ....SA contractele ..../29.07.2014, ..../11.03.2014, ..../29.04.2014,  ..../21.11.2014, ..../27.11.2014, ..../21.11.2014. Potrivit clauzelor contractuale, ....SA s-a obligat sa furnizeze servicii de comunicaţii electronice beneficiarului, în condiţiile şi termenii din contract, în schimbul plaţii de către beneficiar a tarifelor lunare practicate de către reclamantă.

....SA a prestat serviciile prevăzute de contract în sarcina ei, emiţând in acest sens facturile fiscale depuse la dosar în valoare totală de 1187,79 lei. Paratul a utilizat serviciile furnizate de creditoarea reclamantă însă nu şi-a respectat obligaţia corelativă de plată a acestora nici până la data formulării cererii de chemare in judecată, deşi a fost somat în acest sens.

Ca urmare a depăşirii termenului de plata, s-au calculat penalitati conform contractului.

Daunele sunt percepute pentru rezilierea contractelor înainte de expirarea perioadei minime contractuale, pentru fiecare abonament în parte. Încetarea contractelor s-a produs fara punere in intarziere, fara preaviz, fara interventia instantei judecătoreşti si fara îndeplinirea vreunei alte formalitati, ca urmare a nerespectarii obligaţiei de plata a sumelor datorate de care client.

Creditoarea are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

In drept, s-au invocat dispoziţiile art. 1.014 si urm. din Noul Cod de Procedura civila.

În probaţiune s-a solicitat proba cu înscrisuri. În dovedirea cererii s-au depus copii după următoarele înscrisuri: somaţie, notificare cesiune, dovezi com. (f. ….), Facturi (f. ….), Contracte (f. ….), TCG (f. …..), extras AEGRM și dovezi cesiune (f. …..), extras RC (f. …), procură (f. …..).

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în valoare de 200 lei.

Debitorul, legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nu a formulat întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi materialul probatoriu existent la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarele:

În fapt, între ....SA, în calitate de furnizor şi debitorul MAP...., s-au încheiat mai multe contracte de telefonie: ..../29.07.2014, ..../11.03.2014, ..../29.04.2014,  ..../21.11.2014, ..../27.11.2014, ..../21.11.2014..

Creanţa decurgând din contractele anterior menţionate a fost cesionată succesiv de S.C. ....S.A. în favoarea IDF…., creditoare în prezentul dosar.

Potrivit clauzelor contractuale ....SA s-a obligat sa furnizeze servicii de comunicaţii electronice, în condiţiile şi termenii din contract, în schimbul plaţii de către beneficiar a tarifelor lunare practicate de către reclamantă.

....SA a prestat serviciile prevăzute de contract in sarcina ei, emiţând în acest sens facturile fiscale depuse la dosar în valoare totală de 1187,79 lei. Debitorul a utilizat serviciile furnizate de reclamantă însă nu şi-a respectat obligaţia corelativă de plată a acestora nici până la data formulării cererii de chemare in judecată.

Conform prevederilor contractuale ca urmare a depăşirii termenului de plata, debitorul datorează penalităţi de întârziere de 0,5% pe zi, calculate asupra cuantumului facturilor neachitate.

În drept, instanţa arată că, potrivit art. 1270 C. civil, contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.

În temeiul art. 1516 alin.1 creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligaţiei, iar în temeiul art. 1516 al. 2 C. civil, „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin: să ceară sau după caz să treacă la executarea silită a obligaţiei; 2. să obţină, dacă obligaţia este contractuală, rezoluţiunea sau rezilierea contractului ori, după caz, reducerea propriei obligaţii corelative; 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege, pentru realizarea dreptului său”.

Potrivit art. 1535 alin.1  C. civil, „în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul al daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească un prejudiciu.”

Conform art. 1014 alin. (1) din N.C.P.C., prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr- un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege.

Instanţa reţine că creditoarea a făcut dovada existenţei unei creanţe certe - existenţa ei rezultă din contractele asumate valabil prin semnătură, actele adiţionale şi facturile fiscale depuse la dosarul cauzei -, lichide  - cuantumul ei este determinat prin facturi fiscale - şi exigibile -fiind împlinit termenul de plată al facturilor fiscale-împotriva debitorului, acesta însă nu a făcut proba plăţii integrale.

În plus, împrejurarea nedepunerii de către debitor a întâmpinării - obligatorie în prezenta cauza - constituie o atitudine procesuala pe care instanţa urmează a o califica drept o recunoaştere a pretenţiilor creditorului, în conformitate cu dispoziţiile art. 1019 alin. (3) teza finala din N.C.P.C.

In ceea ce priveşte taxa de reziliere, instanţa constată că creditoarea nu a motivat în nici un fel această solicitare. Rezilierea unui Contract Orange se produce în cond. Art 1.16 din TCG care stipulează ca: contractul poate înceta (...) la data menţionată în notificarea scrisă de reziliere. În speţă, creditoarea nu a făcut dovada că ar fi emis pe seama debitorului o notificare scrisă de reziliere. În aceste condiţii, instanţa nu poate stabili nici măcar care este data rezilierii şi prin urmare nu poate calcula cuantumul taxei de reziliere şi nici verifica pretenţiile creditoarei.

Pentru aceste considerente, instanţa va admite doar în parte cererea formulată de către creditoarea IDF…. în contradictoriu cu debitorul MAP...., va obliga debitorul să plătească creditoarei suma de 1187,79  lei, reprezentând debit principal şi suma de 71,91 lei reprezentând penalităţi de întârziere, urmând să respingă în rest cererea, ca neîntemeiată.

Având în vedere disp art. 453 C.p.c. şi împrejurarea că creditoarea, pentru a promova prezenta cerere, a achitat taxa de timbru în valoare de 200 lei, iar valoarea taxei ar fi fost 50 lei dacă s-ar fi solicitat doar debitul principal şi penalităţile pentru care se va admite prezenta cerere, instanţa va obliga debitorul să plătească creditoarei suma de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte cererea formulată de către creditoarea IDF…., înregistrată la Registrul Comerţului … sub nr. ….. cu sediul procesual ales la …., în contradictoriu cu debitorul MAP.... ...

Obligă debitorul să plătească creditoarei suma de 1187,79  lei, reprezentând debit principal şi suma de 71,91 lei reprezentând penalităţi de întârziere.

Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată.

Obligă debitorul să plătească creditorului suma de 50 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Fixează termen de plată în 20 de zile de la comunicarea ordonanţei.

Executorie.

Cu drept de cerere în anulare, în termen de 10 zile de la comunicare.

Cererea în anulare se depune la Judecătoria Cluj Napoca.

Pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, astăzi, 11.12.2018.