Ordonanta de plata - Potrivit art. 1014 alin. (1) c. proc. civ., „Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele înc

Hotărâre 7315 din 01.11.2019


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de 08.08.2019 sub nr. .../299/2019 pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti creditoarea SL SRL în contradictoriu cu debitoarea FV SA a solicitat instanţei să pronunţe o ordonanţă de plată prin care debitoarea să fie obligată la plata sumei de 39.400 de lei, la plata dobânzii legale penalizatoare, precum şi acordarea cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, creditoarea a arătat că între părţi a fost încheiat contractul de prestări servicii nr. 1/02.03.2018 având ca obiect operaţiuni de curăţare şi igienizare a unui teren, preţul fiind stabilit la suma totală de 42.400 de lei.

În continuare, a susţinut că lucrarea a fost finalizată la data de 04.06.2018, fiind întocmit un proces-verbal de recepţie, motiv pentru care a fost emisă factura fiscală seria LED nr. 0046 în valoare de 42.400 de lei pentru contravaloarea serviciilor.

Creditoarea a precizat că factura a fost acceptată la plată şi achitată parţial de către debitoare (3.000 de lei), rămânând un rest de plată în cuantum de 39.400 de lei.

A mai evidenţiat că deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 1014 şi art. 663 C. proc. civ.

În drept, creditoarea a invocat dispoziţiile art. 1014 şi urm. C. proc. civ. 

În dovedirea cererii, creditoarea a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Cererea a fost legal timbrată (fila 2).

Debitoarea nu a formulat întâmpinare.

În temeiul art. 258 alin. (1) rap. la art. 255 alin. (1) C. proc. civ. instanţa a încuviinţat pentru creditoare proba cu înscrisuri, socotind-o admisibilă potrivit legii şi de natură să conducă la soluţionarea pricinii.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în prezenta cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, la data de 02.03.2018, a fost încheiat contractul de prestări servicii nr. 1, între creditoare, în calitate de prestator, şi debitoare, în calitate de beneficiar, având ca obiect, potrivit art. 2.1, executarea operaţiunilor de curăţare şi igienizare a terenului în suprafaţă de 10.985 mp, situat în Timişoara, str. ... nr. 2, jud. Timiş (filele 9-11). În conformitate cu art. 3.1, preţul operaţiunilor a fost stabilit la suma totală de 42.400 de lei, plata facturii urmând a fi efectuată, în temeiul art. 4.1, în termen de 5 luni calendaristice de la data încheierii procesului-verbal de predare-primire a lucrărilor.

La data de 04.06.2018, părţile au întocmit procesul-verbal de recepţie a lucrării prin care au indicat că operaţiunile de curăţenie şi igienizare a terenului au fost realizate, iar debitoarea nu a prezentat obiecţiuni cu privire la conformitatea serviciilor (fila 12).

Ulterior, creditoarea a emis factura seria LED nr. 0046 din data de 06.06.2018 în valoare de 42.400 de lei cu titlu de contravaloare servicii (fila 13).

Din extrasul de cont reiese că, la data de 12.06.2018, debitoarea a achitat suma de 3.000 de lei către creditoare în temeiul facturii nr. 0046 (fila 14). Aşadar, din contravaloarea facturii nr. 0046 a rămas un rest de plată în cuantum de 39.400 de lei.

În drept, potrivit art. 1014 alin. (1) C. proc. civ., „Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege”.

Din acest text de lege rezultă că pentru a fi admisă ordonanţa de plată trebuie îndeplinite mai multe condiţii, şi anume i) existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile, ii) obiectul creanţei să fie reprezentat de plata unei sume de bani şi iii) creanţa să rezulte dintr-un înscris semnat de părţi sau însuşit în alt mod admis de lege.

i) Caracterul cert al creanţei este definit de art. 663 alin. (2) C. proc. civ., care trebuie aplicat în mod corespunzător ordonanţei de plată. Astfel, creanţa este certă atunci când existenţa ei neîndoielnică rezultă din chiar cuprinsul înscrisului. În prezentul dosar, temeiul debitului este reprezentat de contractul de prestări servicii şi de factura emisă de către creditoare. În consecinţă, existenţa debitului reiese din înscrisuri.

Potrivit art. 663 alin. (3) C. proc. civ. creanţa este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când înscrisul semnat de părţi conţine elemente care permit stabilirea lui. În cauza de faţă, debitul a fost determinat atât prin contract, cât şi prin factură.

Art. 663 alin. (4) C. proc. civ. dispune că datoria este exigibilă dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă ori acesta este decăzut din beneficiul termenului de plată. Factura emisă de către creditoare trebuia să fie achitată în termen de 5 luni calendaristice de la data întocmirii procesului-verbal de recepţie, respectiv până la data de 04.11.2018, scadenţa acesteia fiind depăşită, astfel încât creanţa este exigibilă.

Totodată, debitoarea nu a făcut dovada plăţii prin niciun mijloc de probă recunoscut de lege şi nu a probat existenţa vreunei cauze justificative. Astfel, există o neexecutare a obligaţiei de plată a debitului din partea acesteia.

 Din aceste motive rezultă că, în prezenta cauză, creditoarea este titulara unei creanţe certe, lichide şi exigibile în cuantum de 39.400 de lei.

ii) În plus, obiectul obligaţiei îl constituie plata unei sume de bani.

iii) Potrivit legii, creanţa trebuie să rezulte dintr-un înscris însuşit de părţi prin semnătură sau într-un alt mod admis de lege. În speţă, contractul de prestări servicii nr. 1 conţine semnătura şi ştampila ambelor părţi (fila 11).

În ceea ce priveşte dobânda legală, temeiul acesteia este reprezentat de art. 1535 alin. (1) C. civ., care prevede că „În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorul nu are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic”.

Cuantumul dobânzii penalizatoare este stabilit de art. 3 alin. (2 ind. 1) din OG nr. 13/2011, care arată că „În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale”.

Factura seria LED nr. 0046 avea scadenţa la data de 04.11.2018. Prin urmare, de la acest moment se naşte obligaţia debitoarei de a suporta dobânda legală penalizatoare, calculată asupra debitului provenit din factură. De asemenea, având în vedere că debitul nu a fost achitat până la acest moment, dobânda va fi datorată şi în continuare, până la data plăţii efective.

Din aceste considerente, instanţa urmează să admită cererea privind emiterea unei ordonanţe de plată, să emită ordonanţa de plată şi să oblige debitoarea la plata către creditoare a sumei de 39.400 de lei reprezentând debit neachitat, precum şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculată de la data scadenţei, 04.11.2018, până la data plăţii efective, în termen de 30 de zile de la comunicarea ordonanţei.

Referitor la cheltuielile de judecată, art. 453 alin. (1) C. civ. dispune că „Partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cererea celeilalte părţi, la plata cheltuielilor de judecată”.

În prezenta cauză, creditoarea a făcut dovada achitării sumei de 200 de lei cu titlu de taxă judiciară de timbru, a sumei de 3.935,84 de lei cu titlu de onorariu de avocat şi a sumei de 178,50 de lei cu titlu de cheltuieli aferente comunicării somaţiei (filele 2 şi 20-21).

Având în vedere soluţia asupra cererii principale, instanţa urmează să oblige debitoarea la plata către creditoare a sumei de 4.314,34 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru, onorariu de avocat şi cheltuieli aferente comunicării somaţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea privind emiterea unei ordonanţe de plată formulată de creditoarea SL SRL, cu sediul ales în sector 1, Bucureşti, STR. ... în contradictoriu cu debitoarea FV SA, cu sediul în sector 1, Bucureşti, STR. ... .

Emite ordonanţa de plată şi obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 39.400 de lei reprezentând debit neachitat, precum şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculată de la data scadenţei, 04.11.2018, până la data plăţii efective, în termen de 30 de zile de la comunicarea ordonanţei.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 4.314,34 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru, onorariu de avocat şi cheltuieli aferente comunicării somaţiei.

Executorie.

Cu drept de a formula cerere în anulare în termen de 10 zile de la data comunicării. Cererea în anulare se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 01.11.2019.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Domenii speta