Plângere contravențională. Întreprinderea individuală - subiect activ al contravenției

Hotărâre 10846 din 10.10.2019


În fapt, prin procesul-verbal seria ... nr. ... (fila nr. 6), s-a reţinut în urma controlului efectuat la BG I.I. din localitatea V, că la data de 29.11.2018, ora 11:30, petentul a desfăşurat activitatea de tăiere şi rindeluire a lemnului fără a deţine autorizaţie de mediu, faptă interzisă pentru activităţile ce fac obiectul procedurii de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, neconformităţile fiind consemnate în nota de constatare nr. 200155105.12.2018.

Astfel, în baza prevederilor art. 94 alin. 1 lit. a) raportat la art. 96 alin. 2 pct. 1 din OUG nr. 195/2005, petentului i s-a aplicat sancțiunea amenzii în cuantum de 5.000 lei.

Procesul-verbal de contravenţie seria GNM, nr. 13053/05.12.2018 a fost semnat de către petent, prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii, la rubrica alte menţiuni fiind consemnate următoarele: nu are obiecţiuni.

Prezenta plângere contravențională a fost formulată de petent la data de 07.12.2018, cu respectarea termenului legal de 15 zile de la data înmânării actului constatator, potrivit art. 31 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

În drept, cererea petentului are natura unei plângeri contravenționale, astfel cum aceasta este reglementată de O.G. nr. 2/2001, instanţa fiind învestită cu exercitarea unui control sub aspectul legalității și temeiniciei procesului-verbal de constatare a contravenției contestat, precum și asupra modului de individualizare a sancțiunii aplicate, potrivit dispozițiilor art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.

Analizând cu prioritate excepţia lipsei calităţii procesual active, instanţa urmează să o respingă ca neîntemeiată, având în vedere că la formularea plângerii contravenţionale petentul a acţionat în calitate de titular al BG II, iar nu în nume propriu, această concluzie fiind susţinută şi de împrejurarea că întreprinderea individuală nu este o entitate cu personalitate juridică, ci doar o formă de organizare a activităţii economice, persoana fizică titulară a întreprinderii individuale fiind cea care răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune.

Sub aspectul legalităţii procesului-verbal, din analiza cuprinsului acestuia rezultă că a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor art. 16 şi 17 O.G. nr. 2/2001, cuprinzând toate menţiunile prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii, respectiv numele, prenumele și calitatea agentului constatator; numele și prenumele contravenientului; fapta săvârșită și a datei comiterii acesteia; semnătura agentului constatator.

Cu toate acestea, analizând din oficiu calitatea de subiect activ al faptei contravenționale a Întreprinderii Individuale sancționate, instanța constată că din interpretarea dispoziţiilor art. 3 din O.G. nr. 2/2001 subiect activ al contravenției poate fi doar o persoană fizică sau o persoană juridică, iar persoana juridică răspunde contravențional în cazurile și în condițiile prevăzute de actele normative prin care se stabilesc și se sancționează contravenții.

În ceea ce privește calitatea de persoană juridică, conform prevederilor art. 188 C.civ. sunt persoane juridice entitățile prevăzute de lege, precum și orice alte organizații legal înființate care, deși nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condițiile prevăzute la art. 187.  De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 187 C.civ. orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare și un patrimoniu propriu, afectat realizării unui scop licit și moral, în acord cu interesul general.

 Referitor la întreprinderea individuală, instanța reține faptul că potrivit dispozițiilor art. 2 din OUG nr. 44/2008 în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:(...) e) întreprinzător-persoana fizică care organizează o întreprindere economică; f) întreprindere economică-activitatea economică desfăşurată în mod organizat, permanent şi sistematic, combinând resurse financiare, forţă de muncă atrasă, materii prime, mijloace logistice şi informaţie, pe riscul întreprinzătorului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege; g) întreprindere individuală-întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică.

Conform prevederilor art. 4 din OUG nr. 44/2008 persoanele fizice prevăzute la art. 3 alin. (1) pot desfăşura activităţile economice după cum urmează:(. . .)b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale.

De asemenea, conform dispozițiilor art. 22 din același act normativ menționat anterior, întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului, iar potrivit prevederilor art. 23 întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerţului.

Totodată, potrivit prevederilor art. 26 din OUG nr. 44/2008 persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006, cu modificările ulterioare.

Analizând aceste prevederi legale, instanța apreciază că prin afirmația că întreprinderea individuală este o formă de activitate economică, lipsită de personalitate juridică, legiuitorul a exclus includerea acestui tip de activitate în sfera persoanelor juridice.

Deşi desfăşurarea oricăror forme de activităţi economice de către persoana fizică este condiţionată de înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, această împrejurare nu este de natură să conducă la concluzia că în acest mod întreprinderea individuală devine societate comercială sau altfel de persoană juridică pentru care prin înregistrare sau înmatriculare se dobândeşte personalitate juridică.

Astfel, prin înregistrarea în registrul comerţului întreprinderea individuală dobândeşte dreptul de a desfăşura activităţi cu caracter economic, iar nu un statut de persoană juridică.

De asemenea, instanța reține că nu sunt întrunite nici elementele stabilite de prevederile art. 188 teza a II-a raportate la cele ale art. 187 C.civ., în condiţiile în care întreprinderea individuală nu are un patrimoniu de propriu, dispozițiile legale stabilind posibilitatea constituirii patrimoniului de afectațiune, răspunzător în raporturile cu terții fiind însă întreprinzătorul persoană fizică.

Faţă de toate aceste aspecte, instanța reține că întreprinderea individuală nu este o persoană juridică.

Raportând aceste considerente la prezenta cauză, rezultă faptul că subiect activ al contravenţiei putea fi numai persoana fizică ce exploatează întreprinderea, respectiv BG, iar nu Întreprinderea Individuală, neputând fi admisă sancţionarea contravenţională a unei entităţi fără personalitate juridică.

Această concluzie a fost reţinută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin Decizia nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 138 din data de 23 februarie 2016, în care s-a arătat faptul că „întreprinderea individuală, formă de activitate economică organizată de întreprinzătorul persoană fizică în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, nu are calitatea de persoană juridică şi, prin urmare, nu poate răspunde penal în condiţiile prevăzute de art. 135 din Codul penal”.

Or, în condiţiile în care potrivit dispoziţiilor art. 47 din O.G. nr. 2/2001, regimul contravenţional se completează cu dispoziţiile de drept substanţial ale Codului penal, apare ca fiind evident faptul că nu poate fi atrasă nici răspunderea contravenţională a întreprinderii individuale, considerentele ÎCCJ fiind perfect aplicabile şi în materie contravenţională.

Faţă de cele expuse, întrucât întreprinderea individuală nu este persoană juridică şi nu poate fi subiect activ al contravenţiei, iar procesul-verbal de contravenţie astfel întocmit este lovit de nulitate absolută, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va dispune anularea procesului verbal de contravenţie seria ..., nr. ..., fără a mai proceda la analiza temeiniciei acestuia.

Domenii speta