Ordin european de anchetă – cerere de transferare temporară a persoanei condamnate, în vederea audierii de către o instanță străină

Sentinţă penală 1 din 07.10.2019


SPEŢE RELEVANTE NOIEMBRIE 2019

TRIBUNALUL PRAHOVA SECŢIA PENALĂ

TITLU

Ordin european de anchetă – cerere de transferare temporară a persoanei condamnate, în vederea audierii de către o instanță străină

TIP SPEŢĂÎNCHEIERE PENALĂ

NUMĂR SPEŢĂ-

DATA SPEŢĂ07.10.2019

DOMENIUL ASOCIATCereri

CONŢINUT SPEŢĂÎNCHEIERE PENALĂ 

DATA: 07.10.2019

AUTOR: LUPU ANA - MARIA

DOMENIUL ASOCIAT: CERERI

OBIECT: cererea formulată de instanța străină de transferare temporară a persoanei condamnate, pe teritoriul statului solicitant, în vederea audierii

T R I B U N A L U L:

Prin cererea înaintată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data de 26.09.2019, Judecătoria de instrucţie nr.6 din Castellon, Spania, a solicitat ca, pe calea ordinului european de anchetă, să se dispună transferarea temporară a persoanei condamnate A.L., aflată în stare de deţinere în Penitenciarul Târgşor, în vederea audierii de către această instanţă.

Alăturat cererii, au fost înaintate hotărâri ale autorităţii emitente în limbile spaniolă şi română.

La rândul său, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a sesizat Tribunalul Prahova, instanţă competentă în soluţionarea cauzei, aceasta fiind înregistrată sub nr.4339/105/2019 la data de 01.10.2019.

Examinând sesizarea formulată prin raportare atât la înscrisurile existente la dosar, cât şi la dispoziţiile legale incidente, tribunalul constată că sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru a fi admisă.

Astfel, pe rolul Judecătoriei de instrucţie nr.6 din Castellon de la Plana se află procedura preliminară nr.001622/2018 având ca obiect cercetarea mai multor furturi calificate prin efracţie din case locuite între mijlocul anului 2018 şi luna ianuarie 2019 în diverse localităţi din comunitatea valenciană, comise de un grup de persoane care făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit cu o ierarhie şi durată, specializat, care acţionează în mod structurat şi greu de monitorizat, făcând uz de furt ca mod de viaţă, printre aceste persoane aflându-se şi A.L. care, alături de M.G.C., ar fi principalii organizatori sau planificatori ai diferitelor furturi comise, cea dintâi în mod special efectuând activitatea de supraveghere sau acoperirea în timp ce se săvârşeau faptele, fiind sprijiniţi de către terţi.

Prin hotărârea procedurală din 09 aprilie 2019 s-a dispus transmiterea în România a ordinului european de anchetă pentru a solicita autorizaţia de a lua o declaraţie persoanei cercetate A.L. prin sistemul de videoconferinţă, cu acordul prealabil al acesteia, consimţământ pe care aceasta nu şi l-a dat pentru administrarea respectivului demers, astfel că autoritatea spaniolă a considerat oportun a se emite ordinul european de anchetă în vederea administrării declaraţiei în calitate de învinuită, solicitând transferarea sa temporară în Spania în acest scop.

Potrivit disp. art.343 alin.1 şi 2 din Legea nr.302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, „(1) Un ordin european de anchetă poate fi emis pentru transferul temporar al unei persoane supuse unei măsuri privative de libertate în statul de executare în scopul aplicării unei măsuri de anchetă în vederea strângerii de probe pentru care este necesară prezenţa respectivei persoane pe teritoriul statului emitent, cu condiţia ca aceasta să fie returnată în termenul stabilit de statul de executare. Dispoziţiile art. 250 alin. (2), alin. (4), (5) şi alin. (7)-(10) se aplică în mod corespunzător. …

(2)  Executarea unui ordin european de anchetă, emis în vederea transferului temporar către statul emitent al persoanelor private de libertate, în scopul ducerii la îndeplinire a unei măsuri de anchetă, poate fi refuzată în următoarele situaţii:

a) este incident unul dintre motivele de refuz prevăzute la art. 335;

b) persoana supusă unei măsuri privative de libertate nu îşi dă consimţământul;

c) transferul este de natură să prelungească detenţia persoanei”.

Conform art.335 alin.1 din aceeaşi lege, „(1) Recunoaşterea sau executarea unui ordin european de anchetă poate fi refuzată în următoarele cazuri:

a) există o imunitate sau un privilegiu, cum ar fi imunitatea diplomatică, sau principiul specialităţii sau orice alte circumstanţe prevăzute de legea română sau există norme privind determinarea sau limitarea răspunderii penale legate de libertatea presei şi de libertatea de exprimare în alte mijloace de informare în masă, care fac imposibilă executarea ordinului european de anchetă;

b) executarea ordinului european de anchetă, într-un caz specific, ar aduce atingere intereselor fundamentale în materie de securitate naţională, ar pune în pericol sursa informaţiei sau ar implica utilizarea de informaţii clasificate cu privire la activităţi specifice ale serviciilor de informaţii;

c) ordinul european de anchetă a fost emis în cadrul procedurilor prevăzute la art. 329 lit. b) sau c) şi măsura de anchetă nu ar fi fost autorizată, conform legii române, într-o cauză similară;

d) executarea ordinului european de anchetă ar fi contrară principiului ne bis in idem;

e) ordinul european de anchetă se referă la o infracţiune care este prezumată a fi fost comisă în afara teritoriului statului emitent şi integral sau parţial pe teritoriul României, iar fapta în legătură cu care a fost emis ordinul european de anchetă nu este incriminată în legea română;

f) există motive temeinice pentru a considera că executarea unei măsuri de anchetă ar fi incompatibilă cu obligaţiile asumate de statul român potrivit art. 6 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;

g) fapta pentru care a fost emis ordinul european de anchetă nu este incriminată în legea română, cu excepţia cazului în care se referă la una dintre infracţiunile din anexa nr. 14, astfel cum este indicată de autoritatea emitentă, dacă fapta respectivă este sancţionabilă în statul emitent cu o pedeapsă cu închisoarea sau cu o măsură privativă de libertate pentru o perioadă maximă de cel puţin 3 ani;

h) măsura indicată în ordinul european de anchetă nu este prevăzută în legea română decât pentru anumite infracţiuni sau limite de pedeapsă, care nu cuprind infracţiunea la care face referire ordinul european de anchetă”.

În speţă, tribunalul nu identifică nicio situaţie dintre cele prevăzute de art.343 alin.2 anterior menţionat, nefiind incident vreunul dintre motivele de refuz prevăzute la art.335 din Legea nr.302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

În plus, persoana condamnată A.L., ascultată fiind la data de 07.10.2019, a fost de acord să fie transferată temporar pe teritoriul Spaniei în vederea audierii, acest transfer nefiind de natură să prelungească detenţia sa, din referatul existent la fila 34 dosar rezultând că pedeapsa în a cărei executare se află în Penitenciarul Târgşor expiră la 10.01.2022.

Prin urmare, în baza art.343 corob. cu art.250 alin.4 din Legea nr.302/2004 republicată, va fi admisă cererea formulată de Judecătoria de instrucţie nr.6, Castellon, Spania, cu consecinţa dispunerii transferării temporare a persoanei condamnate A.L. pe teritoriul statului solicitant, în vederea audierii.

În baza art.275 alin.3 cod proc. penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat vor rămâne în sarcina acestuia, onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 lei, urmând a se avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

Prin încheierea de îndreptare eroare materială din 05.11.2019  a fost soluționată cererea înregistrată la data de 10.10.2019 în dosarul nr. 4339/105/2019, Inspectoratul General al Poliţiei Române - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpola solicitat ca instanţa să aprecieze asupra oportunităţii completării încheierii pronunţate la data de 07.10.2019, în sensul precizării termenului până la care persoana A.L. este predată, în conformitate cu prevederile art. 250 din legea nr. 302/2004.

Examinând actele dosarului, s-a constatat că, deşi prin încheierea pronunţată la data de 07.10.2019 în dosarul nr. 4339/105/2019 s-a dispus transferarea temporară a persoanei condamnate A.L., pe teritoriul statului solicitant, în vederea audierii, instanţa a omis să precizeze termenul până la care aceasta să fie reîntoarsă.

Această împrejurare reprezintă o omisiune vădită, motiv pentru care, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 279 Cod proc. penală, tribunalul a admis cererea şi să înlăture omisiunea vădită strecurată în dispozitivul încheierii pronunţate la data de 07.10.2019 în dosarul nr. 4339/105/2019, în sensul că va stabili ca autoritatea judiciară solicitantă să procedeze la audierea persoanei condamnate A.L.  în condiţii care să asigure reîntoarcerea acesteia în România până la data de 01.04.2020.

În plus, în baza art. 275 alin. 3 Cod proc. penală, cheltuielile judiciare avansate de stat urmează să rămână în sarcina acestuia.