Plângere împotriva hotărârii Comisiei județene de fond funciar de invalidare a propunerii de rectificarea titlu de proprietate.

Hotărâre 13938 din 06.12.2019


În fapt, prin cererea nr. 2531/11.05.2017 depusă de reclamantul RN la Primăria Comunei P, jud. I, s-a solicitat rectificarea titlului de proprietate  nr. ..., în ceea ce priveşte prenumele titularului, din N, în M.

Comisia locală de fond funciar P a considerat că cererea de rectificare este întemeiată şi a propus pârâtei Comisia Judeţeană I pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor rectificarea titlului de proprietate nr. ..., în sensul înscrierii corecte a prenumelui titularului, respectiv M, în loc de N, conform referatului nr. 3519/05.07.2017.

Prin Hotărârea nr. 526/06.12.2018, pârâta Comisia Judeţeană I pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a invalidat propunerea Comisiei locale de fond funciar P privind rectificarea titlului de proprietate nr. ... pe numele RN în sensul înscrierii corecte a prenumelui, respectiv M, în loc de N. În motivarea hotărârii, pârâta a arătat că „cererea formulată în temeiul Legii 18/1991 comunicată de către Primăria comunei P a fost depusă de doamna RN, iar din actele existente la dosar nu rezultă că numita RN este una şi aceeaşi persoană cu RM”.

În drept, potrivit disp. art. I pct. 11 din Legea nr.219/2012 pentru aprobarea OUG nr. 81/2011 privind trecerea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei și Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale si Turismului, precum si pentru modificarea unor acte normative, a fost introdus art. 59 ind.1 din Lg. 18/1991 potrivit căruia  :” (1) Îndreptarea erorilor materiale înscrise în titlurile de proprietate care sunt produse din cauza erorilor de scriere se efectuează de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară. (2) Rectificarea titlurilor de proprietate se poate face de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară, în temeiul hotărârii comisiei județene. (3) Procedura de îndreptare a erorilor materiale și de rectificare a titlurilor de proprietate va fi aprobată prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agenției Naționale de C. și Publicitate Imobiliară."

În contextul arătat reiese că dispozițiile Legii nr.219/2012, ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 789 din 23 noiembrie 2012, atribuie de la acest ultim moment competența exclusivă de analiză și soluționare pentru cererile de rectificare a erorilor materiale din Titlurile de proprietate Comisiilor județene, în cadrul procedurii administrative reglementată prin Legea nr.18/1991. Așadar, conform textului de lege menționat comisiile județene sunt cele abilitate să adopte hotărâri cu privire la cererile de rectificare.

Conform art. 235 alin. 3 din Ordinul nr. 700/2014 privind aprobarea Regulamentului de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, titlurile de proprietate se pot modifica de oficiul teritorial, în temeiul hotărârii comisiei județene, conform art. 591 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și se referă la: a) modificări ale numărului tarlalei/parcelei; b) modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă c) modificarea vecinătăților fără afectarea amplasamentului; d) modificarea suprafețelor parcelelor fără modificarea suprafeței totale.

În acest sens, modul de soluționare sau chiar lipsa de soluționare a cererilor de rectificare a erorilor materiale de către Comisia Județeană poate fi contestată conform plângerii reglementată de art. 53 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificări și completări, în vederea exercitării controlului jurisdicțional de către instanța de judecată, fiind astfel garantat pe deplin accesul la justiție.

În cauza de faţă, instanţa constată că se urmăreşte modificarea numelui autorului dreptului de proprietate, în conformitate cu actele de stare civilă, ipoteză prevăzută de art. 235 alin. 3 lit. b din Ordinul nr. 700/2014.

În primul rând, instanţa constată că, într-adevăr, pe cererea de reconstituire a dreptul de proprietate se menţionează că este formulată de o persoană numită „R V. N”, dar, în acelaşi timp, se menţionează că această persoană este fiica lui D şi a M, astfel că iniţiala prenumelui tatălui este în mod corect trecută pe titlu şi pe fişa de punere în posesie ca fiind D.

Analizând cererea de reconstituire şi contestaţia formulată împotriva modului de soluţionare a cererii de reconstituire, se constată că acestea corespund persoanei menţionate în extrasul din rolul agricol al comunei P pentru anii 1959-1961. Pe acesta, se menţionează că membrii gospodăriei sunt RV (capul gospodăriei), R N (soţie, născută în anul 1917), RI (fiu căsătorit, născut în anul 1936), RG (născut în anul 1949), RE (născută în anul 1947), RNe (născut în anul 1950) şi REu (fii/fiice necăsătorite).

Instanţa reţine că lui RI, RG, RE, RNe şi Reu li s-au emis iniţial certificate de naştere în care s-a menţionat că numele mamei este RN (f. 22-28), iar în anul 2017 s-au emis dispoziţii de rectificare a actelor de naştere, pentru a se trece la rubrica prenume mamă „M”, în loc de N, fiind eliberate alte certificate de naştere (f. 12-21). Pe noile certificate de naştere se menţionează aceiaşi ani de naştere ca cei trecuţi în rolul agricol.

Se mai observă că, potrivit certificatului de naştere de la fila 10, PM, născută la data de 04.04.1917, în comuna P, jud. I, are ca părinţi pe PD şi pe PM, iar în cererea de reconstituire formulată de „R V. N” se menţionează aceleaşi date personale.

De asemenea, Primăria Comunei P, jud. I a eliberat adeverinţa nr. 5529/28.09.2017 prin care a precizat că RM este una şi aceeaşi persoană cu R D. N, aşa cum este trecut în titlul de proprietate nr. ....

Astfel, din înscrisurile depuse la dosar reiese fără dubiu că prenumele real şi legal al persoanei care a formulat cererea de reconstituire şi căreia i s-a eliberat titlul de proprietate este M, nu N. Instanţa mai adaugă că, situaţia de faţă poate fi explicată prin aceea că, în special în mediul rural, nu de puţine ori, o persoană era cunoscută în comunitate ca având un alt prenume decât cel menţionat în certificatul de naştere, aceasta ajungând să se identifice cu acel prenume inclusiv în faţa autorităţilor.

Având în vedere motivele de fapt şi de drept expuse mai sus, instanţa constată că cererea reclamanţilor este întemeiată, motiv pentru care va admite cererea, va anula Hotărârea nr. 526/06.12.2018 emisă de pârâtă şi o va obliga pe pârâtă să emită o nouă hotărâre prin care să valideze propunerea Comisiei Locale de fond funciar P privind rectificrea titlului de proprietate nr. ... emis pe numele R D. N, în sensul înscrierii corecte a prenumelui, respectiv M, în loc de N.