Inadmisibilitate acțiune în anularea deciziei de impunere fără a se solicita și anularea deciziei de soluționare a contestației administrative.

Decizie 944 din 15.10.2019


Legalitatea deciziei de impunere  urmează a fi analizată în cadrul acțiunii îndreptate împotriva deciziei emise în temeiul art. 281 C.proc.fisc. iar instanța se învestește cu dezlegarea fondului raportului de drept fiscal numai dacă autoritatea competentă a soluționat contestația  administrativa sau in situația nesoluționării contestației în termen de 6 luni de la data depunerii contestației.

În speță reclamanta a introdus prezenta acțiune împotriva titlului de creanță  înainte de expirarea termenului de 6 luni prevăzut de art. 281 alin. din Codul de procedură fiscală iar la momentul respectiv era dată o soluție în contestația administrativă, care nu a fost contestată la instanță.

  Decizia civilă nr. 944/15.10.2019

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galați Secția Contencios Administrativ Fiscal sub nr. .../121/2018, reclamanta SC A.S.P. DG SRL Galați,  în contradictoriu cu pârâta A.J.F.P. Galați, a solicitat:

- suspendarea executării măsurilor deciziei de impunere nr. F-GL 36/07.02.2018 privind obligațiile fiscale suplimentare de plată stabilite de inspecția fiscală, până la soluționarea definitivă a cauzei;

- anularea sumei de 23.530 lei, reprezentând cotă legală de TVA asupra veniturilor suplimentare stabilite suplimentar de către organul fiscal pentru anul 2011 prin decizia de impunere sus menționată, ca fiind prescrisă şi, pe cale de consecință, anularea accesoriilor aferente anului 2011 calculate conform fișei fiscale;

- anularea sumei de 11.404 lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar calculat prin aceeași decizie şi ca atare anularea accesoriilor aferente anului 2011 calculate conform fișei fiscale. A solicitat şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată. 

Pârâta A.J.F.P. Galați a formulat întâmpinare, prin care a invocat, în principal, excepția inadmisibilității acțiunii, motivat de faptul că asupra legalității actului s-a pronunțat un organ administrativ iar soluția dată în urma acestei contestații nu a fost atacată de către reclamantă, potrivit art. 8 din Legea nr. 554/2004.

Asupra cererii de suspendare a executării deciziei de impunere nr. F-GL 36/07.02.2018, instanța s-a pronunțat prin încheierea de ședință din data de 17.10.2018, în sensul admiterii acesteia până la soluționarea definitivă a cauzei.

Prin sentința civilă nr. 335/09.05.2019 a Tribunalului Galați s-a dispus admiterea excepției inadmisibilității acțiunii, invocată prin întâmpinare şi, respingerea acțiunii formulată de reclamanta SC A.S.P. DG SRL Galați în contradictoriu cu pârâta A.J.F.P. Galați, ca inadmisibilă.

Împotriva acestei sentințe a declarat recurs reclamanta SC A.S.P. DG Galați criticând-o ca fiind nelegală, conform art. 488 pct. 8  C.proc.civ.

Recurenta a precizat că împotriva Deciziei de impunere nr. F-GL 36/07.02.2018 (comunicată subscrisei potrivit adresei ANAF nr. 316/ F GL 29/13.02.2018), subscrisa a parcurs procedura prealabilă stabilită potrivit art. 7 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, conform cărora este îndreptățită să introducă plângere prealabilă și persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul în care a luat cunoștință, pe orice cale, de existența acestuia, în limitele termenului de 6 luni prevăzut la alin. (7).

Astfel, a formulat și depus la data de 02.03 2018, contestație împotriva Deciziei de impunere nr. F-GL 36/07.02.2018, fiind respinsă de ANAF - DGRFP Galați prin Decizia nr. 486/10.05.2018, care a fost comunicată subscrisei după data introducerii acțiunii în anulare a actelor administrative (13.08.2018).

Potrivit dispozițiilor art. 7 alin. 4 din legea contenciosului administrativ, intimata ANAF - AJFP Galați avea obligația comunicării răspunsului la plângerea prealabilă formulată de subscrisa în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. g), respectiv de 30 de zile de la înregistrarea cererii.

Mai precizează că împotriva Deciziei de impunere nr. F-GL 36/07.02,2018, a formulat cerere de suspendare provizorie, la care a fost anexată contestația formulată și depusă la organul fiscal la data de 02.03.2018, care a făcut obiectul dosarului nr. 810/121/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului Galați. Prin sentința civilă nr. 655/30.05.2018, Tribunalul Galați a admis, prin cererea de suspendare a executării deciziei până la pronunțarea instanței de fond asupra cererii în anulare, hotărâre rămasă definitivă prin Hotărârea nr. 1589/06.08.2018 pronunțată de a Curtea de Apel Galați prin respingerea recursului formulat de ANAF.

Astfel, arată că, face dovada parcurgerii procedurii prealabile, stabilite de legiuitor, procedură care a fost verificată de 2 instanțe de judecată (fond și recurs) în cadrul dosarului nr. 810/121/2018 înregistrat pe rolul Tribunalului Galați, astfel că există autoritate de lucru judecat cu privire la contestarea la organul fiscal.

Instanța de fond nu a cercetat aceste aspecte, pronunțând o hotărâre vădit nelegală, fiind incidente dispozițiile art. 480 al. 1 (8) Cod procedură civilă, și față de aceste aspecte, solicită instanței admiterea recursului ca fondat, modificarea sentinței recurate, în sensul admiterii cererii formulată ca fiind fondată.

Intimata pârâtă A.J.F.P Galați, a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat.

Examinând sentința recurată prin prisma motivelor invocate, conform art. 488 pct. 8 C.proc.civ. Curtea constată următoarele:

Potrivit art. 281 din Codul de procedură fiscală decizia privind soluționarea contestației se comunică contestatorului, persoanelor introduse în procedura de soluționare a contestației, precum şi organului fiscal emitent al actului administrativ atacat.

Deciziile emise în soluționarea contestațiilor împreună cu actele administrative fiscale la care se referă pot fi atacate de către contestator sau de către persoanele introduse în procedura de soluționare a contestației, la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă, în condițiile legii.

În situația atacării la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă potrivit alin. (2) a deciziei prin care s-a dispus desființarea, încheierea noului act administrativ fiscal ca urmare a soluției de desființare emise în procedura de soluționare a contestației se face în termen de 60 de zile în cazul contribuabililor mari şi mijlocii şi în termen de 30 zile în cazul celorlalți contribuabili, de la data aducerii la cunoștința organului fiscal a deciziei de desființare.

În situația în care instanța judecătorească de contencios administrativ competentă potrivit alin. (2) admite, în totalitate sau în parte, acțiunea prevăzută la alin. (3), organul fiscal emitent anulează în mod corespunzător noul act administrativ fiscal, precum şi, după caz, actele administrative subsecvente, iar contestatorul este pus în situația anterioară emiterii deciziei de desființare.

În situația nesoluționării contestației în termen de 6 luni de la data depunerii contestației, contestatorul se poate adresa, pentru anularea actului, instanței de contencios administrativ competente potrivit Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. La calculul termenului de 6 luni nu se iau în considerare perioadele prevăzute la art. 77 alin. (2) şi nici cele în care procedura de soluționare a contestației este suspendată potrivit art. 277.

Procedura de soluționare a contestației încetează la data la care organul fiscal a luat la cunoștință de acțiunea în contencios administrativ formulată de contribuabil/plătitor.

În situația atacării la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă potrivit alin. (2) a deciziei prin care s-a respins contestația de către organul fiscal fără ca acesta să intre în cercetarea fondului raportului juridic fiscal, dacă instanța constată că soluția adoptată de către organul fiscal este nelegală şi/sau netemeinică, se va pronunța şi asupra fondului raportului juridic fiscal.

Astfel, Cap. XIII- Titlul VIII din Codul de procedură fiscală reglementează o procedură administrativă de contestare a actelor administrative fiscale, prin care se lasă posibilitatea autorităților emitente ale actelor atacate sau autorităților ierarhic superioare acestora de a reveni asupra măsurilor luate sau de a le redimensiona în limitele prevăzute de lege. Procedura administrativă este obligatorie şi se finalizează prin decizia emisă în temeiul art.  279-280, ce poate fi atacată în contencios administrativ, potrivit art. 281  C.proc.fisc. Acest cadru normativ special derogă de la regimul de drept comun în materia procedurii prealabile administrative, reglementat prin art. 7 din Legea nr. 554/2004. Prin urmare, regularitatea demersurilor procesuale efectuate de persoanele care se consideră vătămate nu poate fi apreciată prin aplicarea literală a prevederilor art. 7 din Legea nr. 554/2004. Legalitatea deciziei de impunere  urmează a fi analizată în cadrul acțiunii îndreptate împotriva deciziei emise în temeiul art. 281 C.proc.fisc., iar instanța se învestește cu dezlegarea fondului raportului de drept fiscal numai dacă autoritatea competentă a soluționat contestația  administrativa sau in situația nesoluționării contestației în termen de 6 luni de la data depunerii contestației.

În speța de față reclamanta a introdus prezenta acțiune împotriva titlului de creanță  înainte de expirarea termenului de 6 luni prevăzut de art. 281 alin. din Codul de procedură fiscală, iar la momentul respectiv era dată o soluție în contestația administrativă, care nu a fost contestată la instanță.

Astfel, nerespectarea dispozițiilor  art. 281 C.proc.fisc. este de natură să atragă inadmisibilitatea demersului sau judiciar.

Pentru aceste considerente, instanța  de recurs constată că în mod legal a fost admisă excepția  invocată de către parată prin întâmpinare şi a fost respinsă  acțiunea ca inadmisibilă.

Totodată, Curtea constată că, nici după comunicarea deciziei de soluționare a contestației administrative odată cu întâmpinarea, reclamanta nu a înțeles să-şi modifice cererea de chemare în judecată în sensul contestării deciziei nr.486/10.05.2018 emisă de către D.G.R.F.P. Galați.

Pentru aceste motive, în baza art. 496 alin. 1 Cod proc. civ.  şi art. 488 pct. 8 C.proc.civ., va respinge recursul ca nefondat.