Contestaţie în anulare. Eroare materială cu privire la calea de atac, atribuită instanţei de fond, nu celei de recurs.

Decizie 1248/R din 09.11.2017


- art. 503 alin.(2) pct. 2 Cod procedură civilă

- art. 457 alin. (1) Cod procedură civilă

Întrucât contestaţia în anulare este o cale de atac de retractare, prin ea se pot invoca doar erorile săvârşite de instanţa care a pronunţat hotărârea ce se atacă prin această contestaţie. În consecinţă, motivul întemeiat pe o pretinsă eroare săvârşită de instanţa de fond, şi nu de instanţa de recurs a cărei hotărâre se atacă prin această contestaţie în anulare, este nefondat.

Asupra contestaţiei în anulare dedusă judecăţii, constată:

Prin decizia civilă nr.784/R/12.09.2017, pronunţată în dosarul nr. xxx/119/2016, Curtea de Apel Braşov - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia tardivităţii formulării cererii de recurs, invocată de instanţă din oficiu şi a respins recursul formulat de recurenta intimată S.C. A. S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 685/14.07.2017, ca fiind tardiv formulat.

Împotriva acestei decizii, recurenta a formulat contestaţie în anulare, invocând drept motiv faptul că dezlegarea dată cauzei de către instanţa de recurs este rezultatul unei erori materiale a instanţei de fond, care constă în aceea că s-a menţionat greşit în dispozitivul sentinţei pronunţate de aceasta termenul de recurs. Contestatoarea solicită ca, urmare a admiterii contestaţiei în anulare, să fie admisă cererea sa de repunere în termenul de recurs.

Contestaţia în anulare a fost timbrată cu 100 de lei taxă judiciară de timbru (f.57).

Intimata în contestaţie UAT Comuna B. a formulat întâmpinare (f.63-66), prin care a invocat inadmisibilitatea contestaţiei în anulare şi tardivitatea cererii de repunere în termenul de recurs.

În probaţiune, contestatoarea a depus, la termenul de judecată din 2 noiembrie 2017, încheierea de îndreptare a erorii materiale cu privire la termenul de recurs, din dispozitivul sentinţei nr.685/14.07.2017 a Tribunalului Covasna-secţia civilă (f.71).

Analizând contestaţia în anulare, actele şi lucrările dosarului, Curtea reţine următoarele:

Contestaţia în anulare este o cale de atac extraordinară, de retractare, comună şi nesuspensivă de executare, care poate fi exercitată numai împotriva hotărârilor definitive, iar motivele care justifică exercitarea acestei căi de atac sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 503 din Codul de procedură civilă.

În contestaţia sa, contestatorul a invocat motivul prevăzut de art.503 alin.(2) pct.2 din Codul de procedură civilă, care vizează pretinsa eroare materială pe care instanţa de fond ar fi săvârşit-o prin indicarea greşită a termenului de recurs.

Curtea constată că eroarea invocată ca motiv al contestaţiei în anulare se pretinde că a fost săvârşită de instanţa de fond, şi nu de instanţa de recurs, a cărei hotărâre se atacă prin această contestaţie în anulare. De asemenea, în susţinerea contestaţiei în anulare s-a depus o încheiere a instanţei de fond prin care aceasta îndreaptă eroarea materială din sentinţa pe care a pronunţat-o, în ce priveşte indicarea termenului de recurs.

Întrucât contestaţia în anulare este o cale de atac de retractare, prin ea se pot invoca doar erorile săvârşite de instanţa care a pronunţat hotărârea ce se atacă prin această contestaţie.

Curtea reţine că instanţa de recurs a avut în vedere termenul legal de recurs când a pronunţat decizia atacată prin contestaţia în anulare dedusă judecăţii, astfel că nu poate fi vorba de o eroare materială din partea acestei instanţe de recurs.

Faptul că instanţa de fond a indicat în mod greşit termenul de recurs nu poate da curs unei contestaţii în anulare îndreptată împotriva deciziei prin care instanţa de recurs a respins ca tardiv recursul, întrucât potrivit art. 457 alin. (1) Cod procedură civilă, „Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condiţiile şi termenele stabilite de aceasta, indiferent de menţiunile din dispozitivul ei”.

În consecinţă, nu sunt întrunite în cauză condiţiile existenţei motivului prevăzut de art. 503 alin. (2) pct. 2 Cod procedură civilă, astfel că criticile aduse de contestatoare deciziei atacate sunt în totalitate nefondate, astfel că, pe cale de consecinţă, va respinge contestaţia în anulare dedusă judecăţii.