Termen de recurs. Echipolenţă. Declaraţie de recurs anterioară comunicării hotărârii atacate. Termen depunere motive de recurs.

Decizie incheiere din 11.12.2018


- art. 468  alin. (3), art. 470 alin. (5), art. 487 alin. (1), art. 485 alin. (1), art. 489 alin. (1) Cod de procedură civilă

Potrivit art. 470 alin. (5) Cod de procedură civilă, termenul de 15 zile de depunere a  motivelor de recurs curge de la data comunicării sentinţei chiar dacă declaraţia de recurs s-a făcut anterior acestui moment, având în vedere argumentul esenţial că, în lipsa comunicării, sentinţei nu poate fi realizată o efectivă motivare a cererii de recurs.

Deliberând asupra cererii de recurs de faţă, prin prisma excepţiei tardivităţii cererii, invocată de intimata pârâtă ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE A. în nume propriu şi pentru DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A., constată următoarele:

Prin cererea din data de 14.06.2018 recurenta reclamantă B. S.R.L. a formulat recurs împotriva sentinţei civile  nr. 855/CA/07.06.2018  pronunţată de Tribunalul Braşov - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, înainte de comunicarea sentinţei. 

Pârâta ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE A. în nume propriu şi pentru DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A. a formulat întâmpinare (f.44) prin care a invocat excepţia nulităţii cererii de recurs, întrucât motivele de recurs au fost depuse după împlinirea termenului de recurs prevăzut de art. 489 cu aplicarea art. 485 coroborat cu art. 468 Cod procedură civilă.

 În şedinţa publică din 04.12.2018 instanţa, a pus în discuţia părţilor excepţia nulităţii  cererii de recurs.

Deliberând cu prioritate în condiţiile art. 248 Cod procedură civilă asupra excepţiei de procedură absolute şi peremptorii a nulităţii cererii de recurs, curtea reţine următoarele:

În drept, Curtea reţine că, potrivit art. 489 alin. (1) din Codul de procedură civilă „Recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, cu excepţia cazului prevăzut la alin. (3”).

Potrivit  art. 487 alin. (1) din Codul de procedură civilă” Recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs, în afară de cazurile prevăzute la art. 470 alin. (5), aplicabile şi în recurs.”.

Textele de lege mai sus expuse dau expresie principiilor generale aplicabile în materia termenului de recurs.

Mai mult, art. 468 alin. (3) din Codul de procedură civilă  „(3) Dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii, aceasta se socoteşte comunicată la data depunerii cererii de apel”  reglementează unul dintre cazurile de echipolenţă specific căii de atac.

Însă, Curtea reţine ca relevante în speţă prevederile art.470 alin.(5) din Codul de procedură civilă potrivit cu care „În cazul în care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decât comunicarea hotărârii, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeaşi durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii.”

Doctrina de specialitate identifică două situaţii în care termenul de exercitare a căii de atac curge de la un alt moment decât comunicarea, respectiv ipoteza când curge de la pronunţare în cazurile prevăzute de lege şi ipoteza în care recursul a fost exercitat înainte de comunicarea hotărârii în condiţiile art. 485 alin.1 Cod procedură civilă. (Mihaela Tăbârcă  Drept procesual civil. Vol. III - Căile de atac  p.149).

În fapt, din actele dosarului rezultă că în cauză declaraţia de recurs este înregistrată la data de 14.06.2018, motivele de recurs fiind depuse la data de 18.07.2018, data poştei 16.07.2018  în condiţiile în care sentinţa a fost comunicată recurentei la data de 11.07.2018.

Faţă de considerentele de fapt şi de drept mai sus expuse, Curtea va face aplicarea prevederilor art. 470 alin. (5) din Codul de procedură civilă, apreciind că motivele de recurs au fost depuse în termenul de 15 zile care curge de la data comunicării sentinţei chiar dacă declaraţia de recurs s-a făcut anterior acestui moment, având în vedere argumentul esenţial că în lipsa comunicării sentinţei nu poate fi realizată o efectivă motivare a cererii de recurs.

Astfel, Curtea va respinge  excepţia nulităţii cererii de recurs, excepţie invocată de intimata pârâtă ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE A. în nume propriu şi pentru DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A..