Reclamantul fiind cel care pornește acţiunea, trebuie să justifice atât calitatea procesual activă proprie cât şi calitatea procesual pasivă a persoanei pe care a chemat-o în judecată, prin indicarea obiectului cererii şi motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază pretenția sa. Astfel, calitatea procesuală pasivă presupune existenţa unei identităţi între subiectul pasiv al raportului juridic dedus judecăţii şi persoana chemată în judecată în calitate de pârât. Or, față de încheierea unui contract de cesiune de creanță anterior introducerii cererii de chemare în judecată, pârâta nu mai are calitatea de creditor față de reclamantă.
Sentința civilă nr. 4637/06.05.2021 a Judecătoriei Galați
Potrivit art. 32 alin. 1 lit. b Cod procedură civilă, calitatea procesuală reprezintă una din condiţiile esenţiale pentru exercitarea unei acţiuni judecătoreşti, o cerere putând fi formulată şi susţinută numai dacă autorul acesteia are capacitate şi calitate procesuală, formulează o pretenţie şi justifică un interes. Conform prevederilor art. 36 Cod procedură civilă, calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii, existenţa sau inexistenţa drepturilor şi obligaţiilor afirmate constituind o chestiune de fond.
Reclamantul fiind cel care pornește acţiunea, trebuie să justifice atât calitatea procesual activă proprie cât şi calitatea procesual pasivă a persoanei pe care a chemat-o în judecată, prin indicarea obiectului cererii şi motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază pretenția sa.
Astfel, calitatea procesuală pasivă presupune existenţa unei identităţi între subiectul pasiv al raportului juridic dedus judecăţii şi persoana chemată în judecată în calitate de pârât.
Excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, excepţie absolută şi peremptorie, este mijlocul juridic prin care se invocă lipsa identității dintre persoana pârâtului şi cea a persoanei împotriva căreia se putea formula acţiunea.
Existenţa calităţii procesuale pasivă este o condiţie obligatorie pentru promovarea unei acţiuni civile. În lipsa ei, acţiunea apare ca greşit îndreptată contra unei persoane lipsite de calitate.
În cauza de față, din înscrisurile aflate la dosar rezultă că pârâta BRD Groupe Societe Generale S.A. nu mai are calitate de creditor față de reclamantă, creanța izvorâtă din contractul de credit nr. 9431556 din data de 15.10.2014 fiind cesionată către KRUK România S.R.L. la data de 09.06.2017, astfel cum rezultă din contractul de cesiune de creanțe nr. 3713 depus la dosarul cauzei.
În consecință, instanța va admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei BRD Groupe Societe Generale S.A. și va respinge cererea ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală.
Curtea de Apel Alba Iulia
Acţiune pentru anularea deciziei Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Instanţa competentă
Judecătoria Caracal
Actiune in constatare
Curtea de Apel Alba Iulia
Anularea titlului de proprietate emis în temeiul legii nr. 18/1991. Natura juridică a acţiunii. Legitimare procesuală.
Curtea de Apel București
Acţiunea în anulare sentinţă arbitrală. Existenţa convenţiei arbitrale.
Judecătoria Pașcani
Acţiune în constatare – data dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilelor vândute în baza Decretului – lege nr. 61/1990, inadmisibilitate revenire asupra opţiunii succesorale după expirare termen.