Punere sub interdicție - curatelă

Sentinţă civilă 317 din 22.06.2021


Titlu punere sub interdicție - curatelă

Tip speta Sentinţă civilă

Numar speta 317

Data speta  22.06.2021

Domeniu asociat punere sub interdicție

Continut speta Faţă de actele medicale depuse şi a referatului emis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria, efectuate în cauză rezultă că intimata este lipsită de posibilitatea de a se îngriji şi a-şi realiza interesele fără ajutor, fiind dependentă de alte persoane pentru efectuarea activităţilor gospodăreşti, asftel că instanța a numit curator pe petenta ... pentru reprezentarea intereselor intimatei ... și a autorizat curatorul desemnat să reprezinte intimata în vederea promovării drepturile şi interesele legitime ale acesteia în raport cu orice autoritate locală, centrală sau alt organism juridic relevant pentru îngrijirea şi ocrotirea intimatei.

ROMÂNIA  Operator ...

JUDECĂTORIA LIPOVA

DOSAR NR. ...

SENTINŢA NR. ...

Şedinţa publică din ...

Preşedinte: ...

Grefier: ...

Se procedează la judecarea cererii în cauza având ca părţi pe petenta ..., în contradictoriu cu intimata ..., cu obiect punere sub interdicţie.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

La apelul nominal se prezintă petenta asistată de avocat ... din Baroul ... şi intimata ....

Ministerul Public este reprezentat de prim - procuror ... din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria ... .

Acţiunea este scutită de taxa judiciară de timbru şi timbru judiciar în baza art. 15 lit. h din OUG nr. 80/2013.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, reprezentantul petentei depune la dosar împuternicire avocaţială.

Instanţa pune în discuţie competenţa.

Reprezentantul petentei apreciază că Judecătoria Lipova este competentă să judece cauza.

Instanţa se declară competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cauza şi pune în discuţie dacă solicită instituirea curatelei pentru intimata ... .

Reprezentantul petentei precizează cererea în sensul că solicită instituirea curatelei.

Reprezentantul Ministerului Public este de acord.

Instanţa declară deschisă cercetarea procesului şi acordă cuvântul pe probe.

Reprezentantul petentei solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile de la dosar, ancheta psiho-socială şi proba testimonială privind audierea martorei ... .

Instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanţa declară încheiată etapa de cercetare a procesului şi acordă cuvântul pe fondul cauzei.

Reprezentantul petentei solicită admiterea cererii astfel cum a fost formulată și precizată la acest termen.

Reprezentantul Ministerului Public solicită admiterea cererii precizate la acest termen.

Petenta este de acord cu instituirea curatelei pentru intimata ....

JUDECATA:

Constată că, prin cererea înregistrată la ... la această instanţă, petenta ..., a solicitat punerea sub interdicție a fiicei intimatei ... și desemnarea sa ca tutore pentru intimată.

În motivare, petenta a argumentat că intimata este bolnavă și este încadrată în grad de handicap grav, conform certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ..., nu are discernământ, nu se poate îngriji din cauza alienației mintale, are nevoie de însoțitor pentru că nu se poate deplasa singură, este dezorientată în spațiu și timp. Precizează că intimata este diagnosticată c sindrom down, retard psihic sever, dar și alte cu alte afecțiuni.

În drept, a invocat disp. art. 164, 170 Cod civil, art. 935 Cod procedură civilă.

Pentru probaţiune, a depus, în copie, următoarele înscrisuri: cărţi de identitate, certificat naştere, certificat de încadrare în grad de handicap, scrisoare medicală, referat medical,  raport de evaluare clinică, examinare psihologică.

Intimata nu a formulat întâmpinare.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Petenta ... a solicitat punerea sub interdicție a fiicei sale, intimata ... și desemnarea sa ca tutore pentru intimată.

La termenul de judecată din data de ... reclamanta, prin avocat, și-a precizat cererea în sensul că solicită instituirea curatelei pentru intimata ... .

Conform certificatului de căsătorie nr. ... eliberat de Primăria ..., petenta ... s-a căsătorit cu numitul ...., dobândind astfel numele de ....

Conform certificatului de naştere depus la dosar, petenta este  mama intimatei.

Conform actelor medicale depuse (f.9-14) intimata ... suferă de retard mental sever cu elemente de spectru autist, sindrom Down și de mai multe afecţiuni şi are nevoie de supraveghere permanentă.

Faţă de actele medicale depuse şi a referatului din data de ... emis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria ... în dosarul nr. ..., efectuate în cauză rezultă că intimata este lipsită de posibilitatea de a se îngriji şi a-şi realiza interesele fără ajutor, fiind dependentă de alte persoane pentru efectuarea activităţilor gospodăreşti.

În cauză, sunt incidente următoarele norme legale din Codul civil:

Art. 178. ,,Cazuri de instituire. În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela: a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator”.

Art. 179. ;;Competenţa instanţei de tutelă. Instanţa de tutelă competentă este: a) în cazul prevăzut la art. 178 lit. a), instanţa de la domiciliul persoanei reprezentate”.

Art. 180. ,,Persoana care poate fi numită curator. (1) Poate fi numită curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exerciţiu şi care este în măsură să îndeplinească această sarcină. (2) Când cel interesat a desemnat, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, o persoană care să fie numită curator, aceasta va fi numită cu prioritate. Numirea poate fi înlăturată numai pentru motive temeinice, dispoziţiile art. 114 - 120 aplicându-se în mod corespunzător”.

Se atenţionează petenta că este incident în cauză şi art. 181, conform căruia ,,Efectele curatelei. În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă”.

Referitor la procedura de instituire a tutelei, se aplică art. 182, care instituie următorul regim juridic ,,(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111. (2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat. (3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat”. Instanţa constată că petenta este fiica intimatei.

Referitor la regimul juridic, art. 183 din Codul civil instituie următoarele reguli; ,,(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia. (2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă”. În consecinţă curatorul trebuie să respecte acest regim juridic.

Față de afecțiunile de care suferă intimata, instanța nu a procedat la luarea consimțământului intimatei pentru ca petenta să fie desemnată curator pentru ea.

Pentru aceste considerente şi în temeiul art. 1270 şi următoarele Cod civil, art. 451 - 453 Cod procedură civilă, va admite cererea formulată și precizată de petenta ... în contradictoriu cu intimata ....

Va numi curator pe petenta ... pentru reprezentarea intereselor intimatei ... .

Va autoriza curatorul desemnat să reprezinte intimata în vederea promovării drepturile şi interesele legitime ale acesteia în raport cu orice autoritate locală, centrală sau alt organism juridic relevant pentru îngrijirea şi ocrotirea intimatei.

Nefiind formulate cereri vizând cheltuielile de judecată cu consecinţa că nu se va face aplicarea art. 451 - 453 din Codul de procedură civilă pentru stabilirea unor atare cheltuieli, instanţa nu va acorda sume cu acest titlu.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată și precizată de petenta ..., domiciliată în ..., în contradictoriu cu intimata ..., domiciliată în ... .

Instituie curatela şi numeşte în calitate de curator pe petenta ... pentru reprezentarea intereselor intimatei  ... .

Autorizează curatorul desemnat să reprezinte intimata în scopul promovării drepturile şi interesele legitime ale acesteia în raport cu orice autoritate locală, centrală sau alt organism juridic relevant pentru îngrijirea şi ocrotirea intimatei.

Fără cheltuieli de judecată.

Executorie.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare.

În temeiul art. 425 alin. ultim Cod procedură civilă, în cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se va depune la Judecătoria Lipova.