Simulatie

Sentinţă civilă 823 din 02.03.2022


Publicat la data de 02.11.2022

Prin Sentinta civila nr. …. din data de … pronuntata de Judecatoria …. s-a respins cererea formulată de reclamantul S.I.M, CNP ... cu domiciliul în  ... în contradictoriu cu pârâtul S.I.V.  cu domiciliul în ....

Obligă reclamantul  la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 2000 lei reprezentând onorariu avocat.

Pentru a se pronunţa astfel Judecătoria a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ..., la data de ... cu nr. ..., reclamantul S.M. în contradictoriu cu pârâtul S.V. a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța sa constatate simularea contractului de vânzare cumpărare nr ...., încheiat între S.M. (mama sa, in prezent decedata) in calitate de vânzător şi S.V. (fratele sau) in calitate de cumpărător, la data de ..., autentificat de BNP ..., iar în subsidiar, sa dispună inopozabilitatea contractului de vanzare-cumparare nr ..../..., autentificat de BNP ... si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.

În fapt, în data de ... s-a realizat succesiunea de pe urma defunctului S.I., decedat la data de ...., conform Certificatului de moştenitor nr ..... intocmit la BNP .... in data de ...., pentru bunuri imobile: "suprafaţa de 250 mp teren loc de casa, cu cota de ½ dintr-o casa, construita din paianta acoperita cu tabla, compusa din 5 camere, bucătărie construita din paianta acoperita cu ţigla cu 2 camere, fântâna cu sădirile si împrejurimile existente, situata în localitatea ..... jud ...., vecinii la R-...., la A-...., la M/-.... si la Mn-....."

La 10 luni de la emiterea Certificatului de moştenitor nr ..... de BNP ...., S.M. (mama sa, in prezent decedata) a vândut fiului S.I.V. (fratele sau) bunuri imobile compuse din 1037 mp, "teren loc de casa curte si gradina, cu cota de ½ dintr-o casa. construita din paianta acoperita cu tabla, compusa din 5 camere, bucătărie construita din paianta acoperita cu ţigla cu 2 camere, fântâna cu sădirile si împrejurimile existente, situata in localitatea ...., jud....., vecinii la R-...., la A-..., la Mz-...si la Mn-.... ", conform Contractul de vânzare cumpărare nr ..../...., autentificat de BNP ...

Dupa cum se poate observa, Certificatul de moştenitor nr ..../.... întocmit la BNP .... si Contractul de vânzare cumpărare nr ..../..., autentificat de BNP ... au ca obiect bunuri imobile "teren loc de casa curte si gradina, cu cota de ½ dintr-o casa construita din paianta acoperita cu tabla, compusa din 5 camere, bucătărie construita din paianta acoperita cu ţigla cu 2 camere, fântâna cu sădirile si împrejurimile existente, situata in localitatea ...., jud ...., vecinii, la R-...., la A-...., la Mz-... si la Mn-.... ", singura si cea mai importanata diferenţa fund aceea privind suprafaţa: in certificatul de moştenitor se specifica o suprafaţa de 250 mp, iar in contractul de vânzare cumpărare se specifica o suprafaţa de 1037 mp.

După cum se poate observa, din documentele menţionate, Contractul de vânzare cumpărare nr ..../... reprezintă de fapt o donaţie deghizata si a avut drept scop scoaterea din masa succesorala a imobilului compus din 1037 mp, pentru care s-a plătit suma de suma de 100000 lei, reprezentând 20% din valoare imobilului, diferenţa de 400 000 lei fiind acordul de întreţinere si îngrijire pana la încetarea din viata a vânzătorului si nu 250 mp asa cum corect este specificat in Certificatul de moştenitor nr 1073/....

Având in vedere ca, in realitate fratelui sau i s-a făcut o donaţie, o liberalitate, este evident ca dupa deschiderea succesiunii in urma decesului autorului lor sunt aplicabile prev. art. 751 C civ, care arata ca descendenţii impreuna cu soţul supravieţuitor, sunt obligaţi sa readucă la masa succesorala tot ce au primit cu titlul de donaţie de la defunct, donaţii care sunt supuse raportului indiferent de felul lor: donaţii făcute prin act autentic, daruri manuale sau donaţii simulate, indiferent daca donaţia a purtat asupra persoanei gratificatului sau daca a avut ca obiect natura juridica a actului.

Totodată, se poate constata simularea contractului de vânzare cumpărare nr...../... conform prevederilor art. 1289 si următoarele Cod Civil si inopozabilitatea Contractul de vânzare cumpărare nr...../..., conform prevederilor art. 1290 si următoarele Cod Civil

În drept a invocat prevederile invocate in cuprinsul cererii.

În dovedire, a solicitat administrarea probei cu înscrisuri ( f 6-12).

La data de ... paratul a depus întâmpinare prin care solicita instanței respingerea actiunii ca neintemeiata.

În fapt, la data de ..... s-a dezbătut succesiunea de pe urma tatălui lor S.I., decedat la data de ....., emitandu-se Certificatul de Moştenitor autentificat sub nr. ..../.... de către Notariatul de Stat Jud. ...., prin care a fost instituit singurul moştenitor, in temeiul art. 700 cod civil, ceilalţi moştenitori, fraţii sai si mama lor, in calitate de soţie supravieţuitoare, devenind străini de succesiune. Aceasta a fost dorinţa tuturor moştenitorilor la acea vreme, ca urmare a interogării fiecăruia de către mama lor asupra faptului - cine isi asuma responsabilitatea îngrijirii ei. Cum niciunul dintre fraţi nu a dorit sa isi asume aceasta responsabilitate, de comun acord au hotărât ca el fiind mezinul familiei sa devină unicul moştenitor si sa aiba grija de mama lor pe tot parcursul vieţii ei.

La data de ...., mama lor, S.M. a hotărât sa ii vanda cota de ½ din imobilul construcţie, proprietatea ei, plus suprafaţa de teren existenta imprejurul construcţiei, pentru a întregi proprietatea si a legaliza înțelegerea făcuta la dezbaterea succesiunii tatălui lor, aceea de a se ingriji de dumneaei pe parcursul vieţii. Astfel a fost încheiat contractul de vânzare - cumpărare autentificat sub nr. ..../... de catre Notariatul de Stat jud. .... prin notar ..., intre mama-S.M. in calitate de vânzătoare si el-S.V., in calitate de cumpărător.

Obiectul contractului de vanzare-cumparare nr. ..../... este reprezentat de imobil compus din 1037 mp. teren loc de casa, curte si gradina si cota de ½ dintr-o casa, construita din paianta, acoperita cu ţigla, cu 5 camere, bucătărie construita din paianta, acoperita cu ţigla, fântâna, cu sădirile si împrejmuirile existente, situata in ..... jud. ..... vecinii: la R - ...., la A - ....., la MZ - .... si la Mn - drum sătesc, conform schiţei plan.

Terenul ce a făcut obiectul vânzării, a fost moştenit de vanzatoarea S.M., de la defunctul sau sot S.I., prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii 18/1991, deţinând la momentul vânzării Procesul verbal de punere in posesie nr. 29/1993 eliberat de Comisia Comunei ...., jud. .... si evidenţiat ulterior in ..... eliberat la data de .... de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, judeţul ...., prin reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţa de 2 ha 9500 m.p. situate pe teritoriul satului ...., comuna ...., jud. .....

Preţul vânzării, a fost de 500.000 lei. din care i-a achitat 100.000 lei cash la intocmirea actului, iar pentru diferenţa de 400.000 lei intelegerea a fost sa ii acorde intretinerea necesara pe tot timpul vieţii - misiune îndeplinita timp de inca 7 ani din momentul încheierii contractului de vânzare - cumpărare, plus ca a beneficiat de dreptul de uzufruct viager pe toata perioada vieţii.

Arată că reclamantul face o mare confuzie deoarece vanzatoarea S.M., conform CM nr. 1073/.... este străina de succesiunea defunctului S.I., in temeiul art. 700 Cod Civil, deci nu a moştenit 250 m.p. din terenul curţi construcţii. Moştenitorul celor 250 m.p. evidenţiaţi in CM este el, ca unic moştenitor, iar suprafaţa de 1037 m.p. teren intravilan curţi - construcţii, proprietatea vânzătoarei S.M., mama lor, a fost reconstituita pe numele acesteia in baza Legii nr. 18/1991 a Fondului Funciar sieste evidenţiata in ..... alături de alte suprafeţe si pusa in posesie in baza Procesului verbal de punere in posesie nr. 29/1993 eliberat de Comisia Comunei ...., jud. ..... De altfel, reclamantul cunoaşte foarte bine acest fapt intrucat suprafaţa reconstituita este de 2 ha si 9500 m.p. si desi succesiunea de pe urma mamei lor decedata la data de .... nu a fost dezbătută, are posesia a aproximativ 5000 m.p. teren extravilan, intreaga suprafaţa rămasa moştenire de pe urma acesteia fiind impartita verbal intre fraţii lui.

Reclamantul acuza incheierea contractului de vânzare - cumpărare ca fiind o donaţie deghizata. Donaţia deghizata este o donaţie simulata, care sub aparenta unui contract cu titlu oneros, ascunde natura gratuita a unui contract secret.

In speţa prezenta, nu este vorba despre donaţie, nu exista nici un alt contra înscris care sa ateste o alta intelegere decât cea explicitata in cuprinsul contractului a cărui aparenta se solicita. înţelegerea părților a fost strict cea consemnata in cuprinsul actului de vânzare -cumpărare nr. ..../1995 si anume: pentru transferul dreptului de proprietate, preţul bunului transferat a fost: 100.000 lei cash, achitaţi la data incheierii contractului, ..., întreţinere si ingrijire sub toate aspectele la nivelul de trai al vânzătoarei, pana la incetarea din viata, Drept de uzufruct viager asupra anexelor gospodăreşti si asupra casei pe tot timpul vieţii.

 Tinand cont de faptul ca, in calitate de cumpărător si-a indeplinit cu sfinţenie toate cele trei condiţii impuse prin contractul de vanzare-cumparare, adică a achitat integral preţul stabilit, a ingrijit-o si intretinut-o pe mama sa inca 7 ani de la încheierea contractului  a decedat la data de ..... conform Certificatului de deces nr. ..... emis de Primăria Comunei ...., judeţul ....), a inmormantat-o, i-a făcut toate orânduielile privind trecerea in lumea celor drepţi si i-a respectat dreptul de uzufruct viager pana la încetarea din viață, consideră ca in conformitate cu dispoziţiile art. 1091 vechiul Cod Civil obligaţiile contractului de vânzare cumpărare s-au stins.

In conformitate cu dispoziţiile art. 1169 vechiul Cod Civil, cel ce face o propunere inaintea judecaţii trebuie sa o dovedească, astfel ca reclamantului ii revine sarcina de a demonstra caracterul deghizat al contractului atacat.

In ceea ce priveşte, corectitudinea indeplinirii condiţiilor stipulate in cuprinsul contractului de vânzare - cumpărare, in conformitate cu dispoziţiile art. 1173 vechiul Cod Civil „actul autentic are deplina credinţa in privinţa oricărei persoane despre dispoziţiile si convenţiile ce constata".

In condiţiile in care in contractul notarial sunt cuprinse menţiuni privind plata preţului, potrivit dispoziţiilor art. 1171 vechiul Cod Civil, in vigoare la data încheierii contractului, acestea fac dovada pana la proba contrara intre parti si fata de terţi. Astfel, sarcina probei contrariului revine reclamantului care pretinde ca aceste menţiuni nu corespund adevărului.

In ceea ce priveşte celelalte condiţii impuse prin contract, atâta timp cat vanzatoarea nu a reclamat neindeplinirea obligaţiei de intretinere si ingrijire sau a incalcarii dreptului de uzufruct viager, considera indeplinite si celelalte condiţii ale contractului de vânzare - cumpărare si ca urmare,  solicita instantei sa respinga acţiunea ca neintemeiata.

În drept a invocat prevederile art. 102 alin. (1) din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, art. 1091,1169. 1171, 1173 vechiul Cod Civil.

În dovedire, a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

În cursul cercetării judecătorești a fost administrată proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

Reclamantul şi pârâtul sunt fraţi, iar potrivit certificatului de moştenitor nr..... ., pârâtul este unicul moştenitor al defunctului S.I., în calitate de fiu, iar reclamantul împreună cu ceilalţi patru fraţi şi surori şi cu mama sa S.M., în calitate de soţie supravieţuitoare, sunt străini de moştenire prin neacceptare, în masa succesorală fiind cota de 1/2 dintr-o casă cu anexe şi 250 mp teren loc de casă.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr...../....., S.M. a vândut pârâtului terenul în suprafaţă de 1037 mp loc de casă curte şi grădină pentru preţul de 500.000 lei, din care suma de 100.000 lei a fost primită de vânzătoare iar pentru diferenţa de 400.000 lei, pârâtul s-a obligat să-i acorde acesteia întreţinere şi îngrijire sub toate aspectele până la încetarea din viaţă, când va fi înmormântată potrivit obiceiurilor.

Conform certificatului de deces de la f.11, S.M. a decedat pe data de .....

Prin cererea formulată, reclamantul a solicitat constatarea simulaţiei contractului de vânzare-cumpărare de mai sus şi inopozabilitatea acestuia, cu cheltuieli de judecată, motivat de faptul că reprezintă o donaţie deghizată care a avut ca scop scoaterea imobilului din masa succesorală iar prin întâmpinare, pârâtul a solicitat respingerea cererii formulate.

Instanţa reţine că, faţă de data încheierii contractului- ...., legea aplicabilă este Codul civil de la 1865, care, la art.1175, prevede că actul secret, care modifică un act public, nu poate avea putere decât între părţile contractante şi succesorii lor universali, un asemenea act nu poate avea niciun efect contra altor persoane.

 Potrivit art.249 din Codul de proc.civilă, cel ce face o susţinere în cursul procesului, trebuie să o dovedească, în afară de czurile anume prevăzute de lege.

Instanţa reţine că simulaţia reprezintă operaţiunea juridică ce constă în încheierea unui contract aparent, menit să dea impresia creării unei situaţii juridice diferite de cea reală, şi a unui alt contract secret, conţinând adevăratele raporturi juridice pe care părţile înţeleg să le stabilească în realitate, scopul fiind acela al ascunderii de către părţi a cuprinsului ori existenţei acordului de voinţă real faţă de terţi.

Din economia dispoziţiilor cuprinse în art. 1175 C. civ. rezultă că simulaţia presupune existenţa unui act juridic secret, care înlătură sau modifică un act aparent iar acţiunea în simulaţie este mijlocul procedural prin care se determină caracterul simulat al contractului aparent, pentru a face să se aplice contractul secret, putând fi exercitată de orice parte interesată, inclusiv de un terţ, pe care contractul aparent l-ar putea prejudicia, iar sancţiunea unui astfel de act este inopozabilitatea actului aparent faţă de terţii de bună credinţă.

În cauza de faţă, reclamantul susţine că acest contract de vânzare-cumpărare este de fapt un act aparent şi simulat, menit să scoată din masa succesorală bunurile în cauză, iar actul real dar secret este o donaţie, care ar trebui raportată în condiţiile art.751 şi următoarele din Codul civil.

 Pentru soluţionarea cauzei, s-a solicitat şi administrat proba cu înscrisuri.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată însă că nu există dovezi că tranzacţia a fost în realitate o donaţie şi nu o vânzare, astfel cum susţine reclamantul ; în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr...../1995 s-a reţinut că vânzătoarea a primit partea din preţ stabilită în bani, respectiv suma de 100.000 lei, iar conform întâmpinării, pârâtul s-a ocupat de întreţinerea vânzătoarei până la decesul acesteia, şase ani mai târziu, precum şi de înmormântare, şi nu există dovezi care să contrazică aceste lucruri.

 În consecinţă, în considerarea art.249 CPC, întrucât nu există dovezi cu privire la existenţa unei donaţii deghizate, instanţa va respinge cererea formulată, ca nefondată.

 În temeiul art.453 CPC, va obliga reclamantul  la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 2000 lei reprezentând onorariu avocat