Contestaţie la legea electorală

Decizie 599 din 20.08.2020


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi la data de 19 august 2020 sub nr. X/230/2020, petenţii C. C. V. şi P. N. Ţ. C.D. – O. J. D.  au formulat contestaţie împotriva Hotărârii nr. X/18.08.2020 a B. E. de C. nr. 6 F., de respingere a listei de candidaţi la funcţia de consilier la Consiliul Local F., solicitând admiterea contestaţiei şi modificarea hotărârii mai sus menţionate.

În motivarea cererii, petenţii au arătat că, prin Hotararea paratului nr. X/1 8.08.2020 a fost respinsa lista cu propunerile de candidaturi ale PNTCD pentru Consiliul Local F.la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 invocandu-se lipsa suficientă  a semnăturilor necesare sustinerii candidaturilor, hotarare pe care o consideră nelegala pentru considerentele care succed:

 Au arătat că art. 35 din Codul Civil califică forţa majoră drept orice eveniment extern, irnprevizibil, absolut invincibil si inevitabil şi în măsura în care se face dovada forţei majore, subiectul supus obligaţiei legale este exonerat de răspundere pe perioada afectată de forţa  majoră.

Au  susţinut petentii că pandemia de Covid - 19 este un caz de forţă  majoră intrand sub incidenta dispozitiilor art. 1351 NCC, odata cu instituirea starii de urgentă la dala de 16 martie si emiterea hotararilor de guvern succesive de instituire si de prelungire a starii de alerta la nivelul intregii ţări in vigoare la data prezentei.

Au  arătat că în orasul F. a existat si exista un puternic focar  de Covid  - 19. fapt ce a ingreunat strângerea  de semnături pe toata perioada alocata acestui  eveniment, existand peste 100 de cazuri de persoane afectate  de Covid  - 19 (Spitalul  Filişanilor,  Centrul  de bătrâni F.), potrivit  înscrisurilor  doveditoare pe care le  anexează şi prin urmare, sunt exonerati de obligatia legala de strangere de semnături necesara depunerii listei de candidaturi pentru Consiliul Local F..

Au mai  susţinut petenţii  că potrivit punctului 1 .3 ii a Capitolului Linii directorii cu privire la alegeri din Codul de bune practici in materie electorala publicat de Autoritatea Electorala Permanentă pe situl propriu la secţiunea Legistlatie se mentioneaza aspectul că  Legea nu trebuie sa impună colectarea semnaturii a mai mult de 1% de alegatori, iar in Raportul explicativ al aceluiasi Cod de bune practici in materie electorala la punctul 1.3 Propunerea candidaturilor se mentioneaza că normele care reglementeaza colectarea semnaturilor nu sunt utilizate pentru a împiedica candidatul de a-si exercita dreptul de a fi ales. Pentru a evita orice manipulari de acest gen, legea trebuie sa stabileasca un numar maxim de semnaturi care nu trebuie sa depaseasca pragul de 1% de alegatori.

Au  arătat că potrivit anexei publicata de Biroul Electoral Central pe site-ul sau, pentru oraşul  F. numărul  de alegatori pentru alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 este de 148,80 persoane iar coroborat cu  art. 3. din Legea nr .84/2020, numarul minim de sustinatori este de 74,40 persoane deci 75 de persoane.

Pentru depunerea candidaturilor au fost depuse un numar de 91 de semnaturi, numar peste numarul minim prevazut de lege.

Au mai mentionat petenţii  că dispoziţiile art. 49 alin. 1 din Legea nr. 115/2015 prevede un procent minim de  1% din numărul  total al alegătorilor înscrişi în Registrul  electoral din  circumscripţia pentru  care  candidează, ceea  ce pentru  speţa de faţă  reprezintă  un număr minim  de  75  de semnături şi, că prin impunerea unui nr. minim de 250 ( 1/2 din 500) de semnături la un numar de 14.880 de alegatori inseamnă de fapt un procent de 3,33% dintr-un număr potential de alegatori de 49.600.

Prin urmare, in unele localitati li se impune candidatilor un numar minim de sustinatori de 1% din numărul de alegatori in timp ce in prezenta speta sc solicita pentru acelasi tip de alegeri un numar de 3,33 ori mai mare, ceea ce constituie o discriminare, respectiv o diferenţă  de tratament juridic, restrangand astfel dreptul constitutional prevazut de art.37 din Constitutie, dreptul de a fi ales.

Au  susţinut  petenţii că prin impunerea conditiei minime de 250 de sustinatori se creeaza o discriminare, incalcandu-se astfel art. I si 2 din Ordonanta nr. 137/2000 R, publicata in Monitorul Oficial nr. 166/07 martie 2014, dispozitiile art. 14 Interzicerea discriminarii precum si Art. I Interzicerea generala a discriminarii din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentate si protocoalele aditionale, ratificata de Romania in anul 1994, iar relevanta in privinta incalcarii art. 14 din Conventie, prin instituirea unui tratament diferit, este Hotararea I/2007 in cauza Beian impotriva Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr.616/21.08.2008, pe care o anexează in copie.

In drept,  contestaţia a fost întemeiată pe dispozitiile legislatiei privind alegerile locale din anul 2020, art. 1351 NCC, Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Protocoalele aditionale la aceasta, OG nr.137/2000 R precum si legislaţia europeană si intcrnationat privind discrinłinarea Hotararea CED() Beian impotriva Romanici.

În susţinerea contestaţiei formulate, au fost depuse la dosar în copie: împuternicirea X/17.08. 2020 data de PNTCD, codul bunelor practici în materie electorală, linii directoare, Hotărârea nr. 1/2007 în Cauza  Beian împotriva  României din 06  dec. 2007 .

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, contestatorul C. C.  V. alături de alţi 3 membrii ai PNŢCD şi-au depus candidatura la funcţia de consilier local al Consiliului Local F., judeţul D., iar prin Hotărârea nr. X din 18.08.2020, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 6  F. a respins lista cu propuneri  de candidatură  a acestora pentru  funcţia  de consilier local  al  oraşului  F., judeţul  D., depusă  de P. N.  Ţ. C. D., reţinându-se că nu  îndeplineşte  cerinţa prevăzută  de art. 49  alin. 2 din Legea nr. 115/2015 coroborat cu  art. 3 din Legea nr. 84/2020, nefiind  atins  plafonul  minim  de  250 susţinători.

În drept, potrivit art. 49 alin.2 din Legea nr. 115/2015, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţen lor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

De asemenea, dispozitiile art. 3 din Legea nr. 84/2020 stipuleaza faptul ca prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2) şi ale art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor, necesar pentru depunerea candidaturilor, se va reduce la jumătate.

Aceasta  este o condiţie  de formă pentru  admiterea  şi înregistrarea propunerii  la funcţia  de primar şi  a listei  de candidaţi la funcţia  de consilier local, a cărei  neîndeplinire  este  sancţionată cu  respingerea  de către  Biroul  Electoral  de Circumscripţie  nr. 6  F..

Prin urmare, Biroul  Electoral  a pronunţat o soluţie legală, în raport de dispoziţiile art. 49 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, în  vigoare,  respingând lista cu propunerile de candidatură pentru  funcţia  de consilier local  al  oraşului  F., judeţul  Dolj, depusă  de P. N.  Ţ. C. D. pentru următorii membrii: C.V.-V., G. I., G.A. şi C.M..