Infracţiunea de violenţă în familie – faptă prevăzută de art.199 alin. 1 cod penal, raportat la art.188 alin.1 Cod Penal – individualizarea pedepsei

Sentinţă penală 54 din 24.04.2020


R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA PENALĂ

Dosar nr. ..

Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

SENTINŢA PENALĂ nr. 54

Şedinţa publică din data de 24 aprilie 2020

Judecător: ...

Grefier: ..

La judecarea cauzei a participat din partea Ministerului Public domnul procuror .., de la Parchetul de  pe  lângă Tribunalul Mureş

Pe rol judecarea cauzei penale în care au fost trimişi în judecată inculpatul .., fiul lui . și ..., născut la data de ..., CNP ...pentru comiterea infracțiunii de violenţă în familie prevăzută de art. 199 alin. 1 raportat la 188 alin. 1 cod penal.

 Dezbaterile cu privire la fondul cauzei penale cu nr. de mai sus, sunt cuprinse în încheierea de şedinţă din data de  13 aprilie 2020, care face parte integrantă din prezenta, când, Tribunalul, în  temeiul disp. art. 391 alin. 1 C.p.p. a stabilit termen pentru pronunţare şi deliberare la data de azi, 24 aprilie 2020, când a pronunţat următoarele: 

INSTANŢA

1.Prezentarea sesizării:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, din data de 09.12.2019 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului ... pentru comiterea infracțiunii de omor asupra unui membru de familie prev. de art. 188 alin. 1 C.p., rap. la art. 199 alin. 1 C.p.

În fapt s-a reținut că, în data de 23.03.2019 organelor de poliție din  cadrul Poliției Municipiului .. –  au fost sesizate prin SNUAU 112 de către numita  ... cu privire la faptul că în dimineața zilei de 23.09.2019 în jurul orelor 07:10 mama sa, ... .., a fost găsită decedată, de către fratele său  ... la domiciliul din sat.. com. ..nr. .. jud. ..

Ajunși la fața locului organele de poliție au constatat faptul că echipajul SMURD ajuns la fața locului a încercat resuscitarea victimei, însă manevrele de resuscitare nu au avut niciun efect.

În cauză a fost audiat martorul .., fiul victimei, acesta fiind cel care a ajuns primul la domiciliul părinților săi, unde a constatat faptul că ușa de la bucătărie era închisă și nu exista nici cheia în ușă, fapt ce nu se mai întâmplase până atunci. S-a deplasat în corpul de clădire alăturat, spre camera tatălui său, unde l-a găsit pe acesta în pat într-o evidentă stare de ebrietate, iar lângă pat se afla o damigeană de țuică. Fiind întrebat de către fiul său unde se află ... mama sa, acesta a răspuns că nu știe. Martorul a reușit să spargă ușa de la bucătărie cu ajutorul unui levier, iar în interior a descoperit-o pe mama sa căzută și, totodată, a constatat faptul că aragazul avea unul dintre ochiuri pornit. Martorul a declarat faptul că de aproximativ o lună de zile părinții săi se aflau în procedură de divorț, iar la data de 23.09.2019 urmau să se prezinte în fața notarului pentru a semna actele de divorț. Totodată, acesta a susținut că tatăl său a afirmat faptul că dacă mama sa, victima ... .., va continua procedura de divorț, el va da foc la casă și se va sinucide sau ” va face ceva rău”.... a declarat faptul că victimei îi lipsesc telefonul mobil și un smartwatch. Smartwatch-ul era folosit și purtat de mama sa pentru a-l intimida pe inculpat, deoarece acesta din urmă știa faptul că dacă victima apasă pe un buton va veni în scurt timp poliția. Declarația martorului ... este susținută de declarația martorei ... în ceea ce privește afirmațiile tatălui său cu privire la incendierea casei. De asemenea, în ceea ce privește bunurile lipsă din locuința victimei (telefonul mobil și smartwatch-ul), martora ... confirmă declarația fratelui său, ba mai mult, aceasta declară că inculpatul ... era speriat de faptul că victima poartă acest ceas, cerându-i în repetate rânduri să renunțe la el. Din primele cercetări s-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool ...-a agresat soția, pe numita ...., persoană cu care era în proces de divorț, iar în urma agresiunii a survenit decesul acesteia. 

Din fișa de constatări preliminare întocmită în cauză  de către I.M.L. Târgu Mureș în data de 23.09.2019  s-a stabilit faptul că moartea numitei .. în vârstă de ..de ani a fost violentă și, s-a datorat asfixiei mecanice prin comprimare între două planuri dure, posibil comprimare cu mâna a regiunii cervicale, obstruarea căilor respiratorii superioare, precum și împiedicarea mișcărilor respiratorii prin comprimare între două planuri dure, posibil comprimarea cu genunchii a regiunii toracice.

În cursul autopsiei medico-legale s-au constatat următoarele leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 22.09.2019:

-fractură de corn hioidian stâng cu infiltrat sanguin perilezional, fracturi costale multiple bilaterale, infiltrate sanguine, plăgi contuze  la nivelul buzei și mucoasei vestibulare corespunzătoare superioare și inferioare, excoriații multiple fine liniare localizate la nivelul regiunii cervicale și facial ( piramidă nazală, pleoapă superioară stângă, comisura internă a ochiului drept, șanțul nazolabil stâng) care s-au putut produce prin mecanismul de comprimare între două planuri ( posibil comprimare cu mâna și cu genunchii) și zgâriere și au legătură de cauzalitate directă necondiționată cu decesul;

-echimoze multiple (regiunea mamară dreaptă, brațe/antebrațe/mâini bilateral), hematoame ( periorbital drept, epicranian frontal, pavilion auricular drept) s-au putut produce prin mecanismul de loviri directe repetate cu corp dur contondent, care luate individual nu au legătură de cauzalitate cu decesul persoanei și ar fi necesitat pentru vindecare în caz de supraviețuire  8-9 zile de îngrijire medicală;

-echimozele de la nivelul coatelor și genunchilor bilateral s-au putut produce prin mecanismul de lovire de suprafețe dure, posibil în condițiile unei căderi, care luate individul nu au legătură de cauzalitate cu decesul victimei și care ar fin necesitat pentru vindecare în caz de supraviețuire 4-5 zile de îngrijire  medicală.

Fiind audiat în calitate de suspect, .., a recunoscut faptul că în seara zilei de 22.09.2019 a strâns-o de gât pe soția acestuia ... și a trântit-o de gresie, iar în momentul când a căzut, a căzut pe burtă.

Suspectul, a susținut că și-a pierdut cumpătul în momentul în care victima ..i-a spus că în situația în care nu se va prezenta la notar ” ea va aduce un bărbat în curte și va face sex cu el în fața acestuia”. Suspectul ... a prins-o de gât, a aruncat-o pe gresia din bucătărie și a observat că aceasta avea spasme specifice unei persoane care se îneacă. Inițial, suspectul a crezut că aceasta și-a înghițit proteza, însă a observat că victima nu mai respiră chiar dacă a fost stropită pe față cu apă. Acesta a încercat să-i ia pulsul și a observat că nu mai are puls, după care a părăsit bucătăria, a mers în camera sa și s-a culcat. În ceea ce privește lipsa telefonului mobil smartwatch și a cheii de la ușa de acces în bucătărie, inculpatul a declarat că nu știe nimic.

La data de 27.11.2019, inculpatul a fost reaudiat, declarând faptul că în realitate victima a fost cea care l-a provocat, lovindu-l cu un scăunel în zona capului, peste mâini, și în zona abdomenului. Totodată, inculpatul a recunoscut faptul că a aruncat în fântâna din fața casei telefonul mobil, cheia de la bucătărie și smartwach-ul. Declarațiile inculpatului sunt infirmate de probatoriul administrat în cauză în ceea ce privește modalitatea în care a suprimat viața victimei. Astfel, deși recunoaște că a prins victima de gât, trântind-o la pământ, iar în urma acestei izbituri, victima avea acele spasme, din raportul medico-legal rezultă faptul că moartea a survenit ca urmare a comprimării căilor respiratorii (victima având o fractură de corn hioidian mare stâng), fracturi costale bilaterale, posibil ca inculpatul să fi acționat asupra victimei comprimând-o cu genunchii în timp ce aceasta se afla căzută pe podea.

Având în vedere faptul că la data de 30.09.2019, fiul victimei a predat organelor de poliție un stik pe care se aflau imagini video captate de la camerele de supraveghere amplasate la imobilul cu nr. ..., proprietatea numitului ... din satul .. nr. ..com. ..., în cauză a fost întocmit procesul verbal din data de 01.10.2019 (f.136). Din cuprinsul acestuia reiese faptul că la data de 23.09.2019 în intervalul orar 00:56:14-01:02:52 în zona ferestrei bucătăriei unde a fost găsită victima apare o diferență de contrast, existând posibilitatea ca becul din camera respectivă să fie pus în funcțiune. Acest lucru relevă faptul că inculpatul a mai pătruns încă o dată în bucătăria casei, unde se afla cadavrul victimei ... după conflictul spontan în urma căruia victima și-a pierdut viața.

Prin raportul de autopsie medico-legală nr. 4210-710/2019 din 15.11.2019 întocmit în cauză de către I.M.L. Tg. Mureș (f.101-107) privind pe numita ... s-a stabilit că:

Moartea victimei a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin comprimarea regiunii cervicale între două planuri (posibili comprimare cu  mâna), obstruarea căilor respiratorii superioare precum și prin împiedicarea mișcărilor respiratorii prin comprimare toraco -abdominală între două planuri dure ( posibil comprimare cu genunchii).

În cursul autopsiei medico-legale s-au constatat multiple leziuni traumatice externe și interne cu caracter intravital, care s-au putut produce la data de 22.09.2019 prin următoarele mecanisme:

-Leziunile traumatice descrise la examenul extern, capitolul ” Semne de violență” punctele 3,4,5,6,7,8, s-au putut produce prin mecanismul de comprimare și obstruarea căilor respiratorii superioare ( orificiile nazale și orificiul bucal) cu mâna (sufocare) și zgâriere.

-Leziunile traumatice descrise la examenul extern, capitolul ” Semne de violență” punctele 10,11, respectiv la examenul intern în capitolul ”Regiunea cervicală” s-au putut produce prin mecanismul de comprimare a regiunii cervicale cu mâna (sugrumare).

-Leziunile traumatice descrise la examenul intern capitolul ”Torace” și ”Abdomen” s-au putut produce prin mecanismul de comprimare a regiunii toraco-abdominale între două planuri dure (posibil comprimare cu genunchii), cu mențiunea că, aceste leziuni prin efectul lor cumulativ au legătură de cauzalitate directă necondiționată cu decesul persoanei.

-Leziunile traumatice descrise la examenul extern, capitolul ”Semne de violență” punctele 1,2,9,12,13,14,15,16,17,18,19,20, respectiv cele descrise la examenul intern în capitolul ”Extremitate cefalică”, s-au putut produce prin mecanismul de loviri directe repetate cu un corp dur contondent (posibil pumn) și lovire de suprafețe dure, posibil în condițiile unei căderi de la același nivel, în cadrul unei heteroagresiuni, care luate individual nu au legătură de cauzalitate cu decesul persoanei și ar fi necesitat pentru vindecare în caz de supraviețuire 8-9 zile de îngrijire medicală.

 Poziția agresor/victimă a fost aceea de față în față, respectiv cu victima culcată la pământ, posibil în poziția decubit ventral și decubit lateral stâng, iar intensitatea acțiunii de comprimare a gâtului a fost medie.

În cauză, la data 26.09.2019 a fost dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Institutul de Criminalistică,  iar în data de 27.11.2019 a fost depus la dosarul cauzei raportul de expertiză criminalistică nr. 480710 din data de 15.11.2019 întocmit de către Institutul Național de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. acesta stabilind faptul că profilele genetice al numiților..... sunt prezente în rapoartele de probă ..... și ..(f.84-100);

Starea de fapt reținută anterior este relevată de următoarele mijloace de probă,  proces verbal de cercetare la fața locului (f.5-9),  declarație suspect .. (f.13-14),  declarație inculpat ... (f.18;83),  fișă de constatări preliminare privind pe ...f.22-23), declarație martor ...  (f.27-30), declarație martor ...  (f.31-34),  planșă-fotografică privind principalele aspecte fixate cu ocazia cercetării la fața locului (f.39-45), proces-verbal de reconstituire din 30.09.2019 și planșă-foto ce cuprinde fotografiile judiciare efectuate la data de 30.09.2019 cu ocazia reconstituirii la fața locului (f.46-56), planșă-fotografică privind principalele aspecte fixate cu ocazia investigării tehnico-științifice a locului faptei (f.64-80), raport de expertiză criminalistică nr. 480710/S4/P.S. din 15.11.2019 întocmit în cauză de Institutul Național de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. și anexe (f.84-100),  raport de expertiză medico-legală întocmit de I.M.L. Tg. Mureș nr. 4210-710 din 15.11.2019 privind pe numita  ... (f.101-107),  planșă-fotografică ce cuprinde principalele aspecte fixate urmele și mijlocele materiale de probă ridicate la data de 23.09.2019 (f.108-131),  proces-verbal din 01.10.2019 întocmit în cauză de către IPJ SIC privind imaginile video captate de camerele de supraveghere de la imobilul cu nr. 212 (f.136), precum și mijloace materiale de probă ridicate cu ocazia cercetării la fața locului faptei:, plic nr.1 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din pata de culoare brun roșcată fixată cu plăcuța nr. 1; plic nr. 2 – conține un pachet de țigări marca Winston, descoperit în zona marcată cu plăcuța nr. 2; plic nr. 3 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din petele de substanță brun roșcată descoperite pe picioarele din lemn ale scaunului fixat cu plăcuța nr.3; plic nr. 4 – conține 8 fragmente de urme papilare ridicate pe folie transparentă de pe picioarele scaunului fixat cu plăcuța nr. 3; plic nr. 5 –  conține 1 bețigaș steril pe care a fost ridicată proba de contact de pe butonul aragazului, nr.2 de la stânga spre dreapta; plic nr.6 – conține o cană din material plastic de culoare roșie ridicată de pe masa din bucătărie; plic nr. 7 – conține 5 bețigașe sterile pe care a fost ridicat depozit subunghial de la mâna dreaptă a cadavrului numitei ... plic nr. 8 – conține 5 bețigașe sterile pe care a fost ridicat depozit subunghial de la mâna stângă a cadavrului numitei ... plic nr. 12 – conține bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe de contact de pe nasul cadavrului; plic nr. 13 – conține bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe de contact de pe fruntea cadavrului; plic nr. 15 – conține obiectele vestimentare ( 2 bluze, 1 pereche pantaloni) ridicate de la numita ...; plic nr. 16 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate din petele descoperite pe dosul recipientului metalic tip cană identificat pe banca de pe terasa din fața imobilului; plic nr. 17 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din pata de culoare brun roșcată descoperită pe partea interioară a ușii de acces în corpul 2 al imobilului, utilizat de ...plic nr. 20 – conține 2 bețigașe sterile cu care au fost ridicate probe din pata de substanță brun roșcată de pe degetul mijlociu, mâna stângă a numitului ... plic nr. 22 – conține obiecte vestimentare (2 bluze și o pereche de pantaloni) ridicate de la numitul ... plic nr. 24 – conține 1 CD inscripționat nr.61/01.10.2019, filmări imobil nr. ..., plic nr.25 – conține stik de culoare albă Data Traveler,64,16 GB, pus la dispoziție de fiul victimei și inculpatului, numitul ...plic nr. 1 -conține telefon mobil marca Alcatel U5;plic nr.5 – conține încălțăminte tip șlap;plic nr.3 – conține ceas tip smartwach, plic nr.2  - conține cheie metalică de formă pătrată.

2.Desfăşurarea cercetării judecătoreşti:

Pe parcursul cercetării judecătorești, inculpatul a fost asistat de apărător,  în persoana domnului avocat ...

La termenul de judecată din data de 13.04.2020, inculpatul a fost audiat, declaraţia acestuia fiind depusă la dosarul cauzei. (filele 12 dosar instanţă).

Inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă prevederile art.374 alin. 7 din Codul de procedură penală în conformitatea cu care probele administrate în cursul urmării penale şi necontestate de părţi nu se readministrează în cursul cercetării judecătoreşti.

3.Opinia instanţei:

Analizând probele administrate în cauză, atât în cursul urmării penale cât şi în timpul cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea stare de fapt:  în data de 23.03.2019 organelor de poliție din  cadrul Poliției Municipiului ...–  au fost sesizate prin SNUAU 112 de către numita  .... cu privire la faptul că în dimineața zilei de 23.09.2019 în jurul orelor 07:10 mama sa, ..., a fost găsită decedată, de către fratele său  ..., la domiciliul din sat ...com. ...nr. ...jud. ....

Ajunși la fața locului organele de poliție au constatat faptul că echipajul SMURD ajuns la fața locului a încercat resuscitarea victimei, însă manevrele de resuscitare nu au avut niciun efect.

În cauză a fost audiat martorul ... fiul victimei, acesta fiind cel care a ajuns primul la domiciliul părinților săi, unde a constatat faptul că ușa de la bucătărie era închisă și nu exista nici cheia în ușă, fapt ce nu se mai întâmplase până atunci. S-a deplasat în corpul de clădire alăturat, spre camera tatălui său, unde l-a găsit pe acesta în pat într-o evidentă stare de ebrietate, iar lângă pat se afla o damigeană de țuică.

Fiind întrebat de către fiul său unde se află ... mama sa, acesta a răspuns că nu știe. Martorul a reușit să spargă ușa de la bucătărie cu ajutorul unui levier, iar în interior a descoperit-o pe mama sa căzută și, totodată, a constatat faptul că aragazul avea unul dintre ochiuri pornit.

Martorul a declarat faptul că de aproximativ o lună de zile părinții săi se aflau în procedură de divorț, iar la data de 23.09.2019 urmau să se prezinte în fața notarului pentru a semna actele de divorț. Totodată, acesta a susținut că tatăl său a afirmat faptul că dacă mama sa, victima ... va continua procedura de divorț, el va da foc la casă și se va sinucide sau ” va face ceva rău”.

... a declarat faptul că victimei îi lipsesc telefonul mobil și un smartwatch. Smartwatch-ul era folosit și purtat de mama sa pentru a-l intimida pe inculpat, deoarece acesta din urmă știa faptul că dacă victima apasă pe un buton va veni în scurt timp poliția.

Declarația martorului .... este susținută de declarația martorei ..... în ceea ce privește afirmațiile tatălui său cu privire la incendierea casei. De asemenea, în ceea ce privește bunurile lipsă din locuința victimei (telefonul mobil și smartwatch-ul), martora ... confirmă declarația fratelui său, ba mai mult, aceasta declară că inculpatul ... era speriat de faptul că victima poartă acest ceas, cerându-i în repetate rânduri să renunțe la el.

Din primele cercetări s-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool ... și-a agresat soția, pe numita .... persoană cu care era în proces de divorț, iar în urma agresiunii a survenit decesul acesteia. 

Din fișa de constatări preliminare întocmită în cauză  de către I.M.L. Târgu Mureș în data de 23.09.2019  s-a stabilit faptul că moartea numitei ..., în vârstă de 51 de ani a fost violentă și, s-a datorat asfixiei mecanice prin comprimare între două planuri dure, posibil comprimare cu mâna a regiunii cervicale, obstruarea căilor respiratorii superioare, precum și împiedicarea mișcărilor respiratorii prin comprimare între două planuri dure, posibil comprimarea cu genunchii a regiunii toracice.

În cursul autopsiei medico-legale s-au constatat următoarele leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 22.09.2019, constând în fracturi, contuzii și echimoze multiple.

În cursul urmăririi penale inculpatul ..., a recunoscut faptul că în seara zilei de 22.09.2019 a strâns-o de gât pe soția acestuia ... și a trântit-o de gresie, iar în momentul când a căzut, a căzut pe burtă, iar în cursul cercetării judecătorești a solicitat aplicarea procedurii recunoașterii vinovăției.  Instanța reține faptul că prin  raportul de autopsie medico-legală nr. 4210-710/2019 din 15.11.2019 întocmit în cauză de către I.M.L. Tg. Mureș (f.101-107) privind pe numita .... s-a stabilit că: moartea victimei a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin comprimarea regiunii cervicale între două planuri (posibili comprimare cu  mâna), obstruarea căilor respiratorii superioare precum și prin împiedicarea mișcărilor respiratorii prin comprimare toraco -abdominală între două planuri dure ( posibil comprimare cu genunchii).

Instanța reține faptul că starea de fapt descrisă este relevată de următoarele mijloace de probă,  proces verbal de cercetare la fața locului (f.5-9),  declarație suspect .... (f.13-14),  declarație inculpat ... (f.18;83),  fișă de constatări preliminare privind pe ... (f.22-23), declarație martor ...  (f.27-30), declarație martor ....  (f.31-34),  planșă-fotografică privind principalele aspecte fixate cu ocazia cercetării la fața locului (f.39-45), proces-verbal de reconstituire din 30.09.2019 și planșă-foto ce cuprinde fotografiile judiciare efectuate la data de 30.09.2019 cu ocazia reconstituirii la fața locului (f.46-56), planșă-fotografică privind principalele aspecte fixate cu ocazia investigării tehnico-științifice a locului faptei (f.64-80), raport de expertiză criminalistică nr. 480710/S4/P.S. din 15.11.2019 întocmit în cauză de Institutul Național de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. și anexe (f.84-100),  raport de expertiză medico-legală întocmit de I.M.L. Tg. Mureș nr. 4210-710 din 15.11.2019 privind pe numita  ... (f.101-107),  planșă-fotografică ce cuprinde principalele aspecte fixate urmele și mijlocele materiale de probă ridicate la data de 23.09.2019 (f.108-131),  proces-verbal din 01.10.2019 întocmit în cauză de către IPJ SIC privind imaginile video captate de camerele de supraveghere de la imobilul cu nr. 212 (f.136), precum și mijloace materiale de probă ridicate cu ocazia cercetării la fața locului faptei:, plic nr.1 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din pata de culoare brun roșcată fixată cu plăcuța nr. 1; plic nr. 2 – conține un pachet de țigări marca Winston, descoperit în zona marcată cu plăcuța nr. 2; plic nr. 3 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din petele de substanță brun roșcată descoperite pe picioarele din lemn ale scaunului fixat cu plăcuța nr.3; plic nr. 4 – conține 8 fragmente de urme papilare ridicate pe folie transparentă de pe picioarele scaunului fixat cu plăcuța nr. 3; plic nr. 5 –  conține 1 bețigaș steril pe care a fost ridicată proba de contact de pe butonul aragazului, nr.2 de la stânga spre dreapta; plic nr.6 – conține o cană din material plastic de culoare roșie ridicată de pe masa din bucătărie; plic nr. 7 – conține 5 bețigașe sterile pe care a fost ridicat depozit subunghial de la mâna dreaptă a cadavrului numitei ...; plic nr. 8 – conține 5 bețigașe sterile pe care a fost ridicat depozit subunghial de la mâna stângă a cadavrului numitei ...; plic nr. 12 – conține bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe de contact de pe nasul cadavrului; plic nr. 13 – conține bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe de contact de pe fruntea cadavrului; plic nr. 15 – conține obiectele vestimentare ( 2 bluze, 1 pereche pantaloni) ridicate de la numita ...; plic nr. 16 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate din petele descoperite pe dosul recipientului metalic tip cană identificat pe banca de pe terasa din fața imobilului; plic nr. 17 – conține 2 bețigașe sterile pe care au fost ridicate probe din pata de culoare brun roșcată descoperită pe partea interioară a ușii de acces în corpul 2 al imobilului, utilizat de ...;plic nr. 20 – conține 2 bețigașe sterile cu care au fost ridicate probe din pata de substanță brun roșcată de pe degetul mijlociu, mâna stângă a numitului ...; plic nr. 22 – conține obiecte vestimentare (2 bluze și o pereche de pantaloni) ridicate de la numitul ...; plic nr. 24 – conține 1 CD inscripționat nr.61/01.10.2019, filmări imobil nr. ... sat .., plic nr.25 – conține stik de culoare albă Data Traveler,64,16 GB, pus la dispoziție de fiul victimei și inculpatului, numitul ...;plic nr. 1 -conține telefon mobil marca Alcatel U5;plic nr.5 – conține încălțăminte tip șlap;plic nr.3 – conține ceas tip smartwach, plic nr.2  - conține cheie metalică de formă pătrată, precum și poziția exprimată în cursul cercetării judecătorești.

În drept:

Fapta inculpatului ... care în data de 23.09.2019 pe fondul unui conflict spontan cu victima ... (soția sa) i-a comprimat căile respiratorii fracturându-i osul hioidian și totodată prin împiedicarea mișcărilor respiratorii prin comprimare toraco-abdominală între două planuri dure, acțiune ce a dus la decesul victimei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. 1 cod penal raportat la art. 188 alin. 1 cod penal.

 La dozarea şi individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, aplicate concret la speţa de faţă şi anume:

a) Starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită: fiind vorba de o infracţiune contra vieţii, în formă consumată, instanţa apreciază că valoarea socială ocrotită de legea penală a fost efectiv lezată. Instanţa are în vedere că este vorba despre infracţiune deosebită de gravă, care are o componentă de o violenţă extremă exercitată asupra unei persoane, având în vedere faptul că vorbim de :o luptă între inculpat și victimă, apoi lovirea acesteia, în condiţiile în care acesta era soția sa şi se presupunea că a avut faţă de el sentimente de afecţiune.

b) Natura şi gravitatea rezultatului produs, ori a altor consecinţe ale infracţiunii: instanţa apreciază că rezultatul produs este extrem de grav, constând în principal în pierderea vieţii unei persoane,  rezultat ireversibil.

Dreptul la viață este cel mai important drept al omului, este un drept esențial, opozabil era omnes, toti membrii societății fiind obligați să-l respecte și să se abțină de la orice acțiune care ar aduce atingere ori ar pune în pericol această valoare socială supremă. Expresia „drepturile omului” evocă drepturile fiinţei umane, căreia îi sunt recunoscute drepturile sale naturale, cum este  dreptul la viata, ca fiind unul dintre drepturile fundamentale ale omului, având relevanţă pentru întreaga societate. De aceea, acest drept fundamental capătă o dimensiune socială, garantarea sa fiind necesară prin tratatele şi convenţiile internaţionale, dar şi prin normele dreptului intern. Astfel, în articolul 3 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului se prevede că "orice fiinţă are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea sa"iar în art.  6 din Pactul Internaţional privitor la drepturile civile şi Politice se precizează că: "dreptul la viaţă este inerent persoanei umane, iar acest  drept trebuie ocrotit prin lege.

c.) Conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal: instanţa apreciază că inculpatul nu a avut o conduită adecvată, deoarece a realizat gravitatea faptei și nu a anunțat autoritățile sau membrii din familie despre incident.

d. ) Nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situația familială şi socială: instanţa are în vedere că inculpatul este în vârstă de .. ani, și este ...

 În lumina celor anterior arătate, instanţa va condamna pe inculpatul ... în baza art.396 alin.2 şi art. 374 alin. 4, art. 377, Cod procedură penală,  la pedeapsa principală a închisorii de 14 ani pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. 1 cod penal raportat la art. 188 alin. 1 cod penal şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, Cod penal, pe o durată de 3 ani.

În baza art. 54 Cod penal raportat la art.65 alin.1,3 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercițiului drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a,b  Cod penal, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate, iar în  baza art.45 Cod penal aplică inculpatului pedepsele complementare prev. de art.66 alin.1 lit. a,b Cod penal pentru o durată de 3 ani.

 În baza art.45 Cod penal instanța aplică inculpatului pedepsele accesorii prev. de art.66 alin.1 lit. a,b, Cod penal începând cu rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate.

Inculpatul ... a fost reținut la data de 23.09.2019 ora 18,00 până la data de 24.09.2019 ora 18,00 pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 188 alin. 1 C.p., rap. la art. 199 alin. 1 C.p.

Prin încheierea penală nr. 38/DL din data de 24.09.2019 Tribunalul Mureș a dispus luarea măsurii arestării inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 24.09.2019 şi până la data de 23.10.2019 inclusiv, iar prin încheierea penală nr. 41/DL din18.10.2019 Tribunalul Mureș a dispus prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 24.10.2019 până la data de 22.11.2019 inclusiv. Ulterior prin încheierea penală nr. 47/DL din data de 15.11.2019 Tribunalul Mureș a dispus prelungirea măsurii arestării inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.11.2019 şi până la data de 22.12.2019 inclusiv.

 Întrucât inculpatul a fost reţinut în prezenta cauză în timpul urmării penale şi apoi arestat preventiv, instanţa în temeiul art. 72 Cod penal coroborat cu art. 404 alin.4 lit. a Cod procedură penală, va scădea din pedeapsa principală aplicată, durata reţinerii de 24 de ore din  23.09.2019, şi durata arestării preventive din 24.09.2019 până la zi.

 În baza art. 404 alin.4 lit. b Cod procedură penală, instanța menţine măsura arestării preventive a inculpatului .

Având în vedere infracţiunea de săvârşirea cărora se face vinovat inculpatul, instanţa constată că sunt incidente prevederile art.3, 4 alin.1, art. 5 alin.5 şi art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008, modificată,  astfel încât va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, şi va aduce la cunoștința acestuia ca respectivele probe vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J a profilului său genetic.

4. Latura civilă:

Instanța reține faptul că părțile vătămate s-au constituit părți civile în cauză potrivit cererii depuse la dosarul cauzei la fila 18 dosar ... În motivarea cererii au arătat că, se constituie părți civile și solicită obligarea inculpatului la plata cu titlu de despăgubiri morale și materiale a sumei de 30.000 euro, respectiv câte 10.000 euro pentru fiecare parte civilă. În ceea ce privește daunele materiale suferite, acestea sunt constituire din cheltuieli efectuate cu înmormântare, parastas și ședințe de consiliere psihologică.

În baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală, coroborat cu art. 19 alin.5 Cod procedură penală, instanța admite acţiunea civilă formulată de părțile civile ... ... ... și  obligă inculpatul la plata sumei de 30.000 euro, cu titlu de daune morale și materiale, respectiv 10.000 euro pentru fiecare parte civilă.

În susţinerea acestor pretenţii au fost depuse înscrisuri, constând în cheltuielile de îngropăciune, ședințe de consiliere psihologică în valoare de 7.992 lei pentru care părțile civile au depus chitanțe.

În ceea ce priveşte daunele morale, instanţa apreciază că prin pierderea mamei, părțile civile au suferit o traumă extremă, şocul, durerea, alterarea stării psihice cu caracter de continuitate fiind de domeniul evidenţei în astfel de situaţii.

Instanţa apreciază  că nu există nici o sumă de bani care să repare prejudiciul suferit de părțile vătămate, deoarece viaţa umană în general,  este inestimabilă.

Cu toate acestea, instanţa este chemată în prezenta speţă, nu să cuantifice durerea părţilor vătămate, ci să stabilească o sumă de bani, care într-o oarecare măsură, să fie de natură să aline experienţele negative la care au fost supuse părțile vătămate, în urma faptei comise de inculpat.

Fără a aprecia că suma cerută  ar fi exagerată raportat la pierderea suferită, instanţa va admite  acţiunea civilă formulată și va obliga inculpatul în baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală, coroborat cu art. 19 alin.5 Cod procedură penală, la plata sumei de 30.000 euro, cu titlu de daune morale și materiale, respectiv 10.000 euro pentru fiecare parte civilă.

5.Cheltuieli judiciare:

Faţă de soluţia ce urmează a fi pronunţată în cauză, instanţa în baza prevederilor art.274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de  7665 reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în cauză (7365 lei  pentru faza de urmărire penală şi 300 lei în faza de judecată). Suma de 627 lei reprezentând onorariul avocatului desemnat din oficiu în cursul urmăririi penale, pentru inculpat rămâne în sarcina statului, iar suma de 1495 lei onorariul avocatului din oficiu, desemnat pentru faza de judecată, de asemenea rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

În baza art.396 alin.2 şi art. 374 alin. 4, art. 377, Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ..., fiul lui ..și ... născut la data de ... în mun. ... jud. .... domiciliat în ... com. ... nr. ..., jud. Mureș, CNP. ...  la pedeapsa principală a închisorii de 14 ani pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. 1 cod penal raportat la art. 188 alin. 1 cod penal şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, Cod penal, pe o durată de 3 ani.

În baza art. 54 Cod penal raportat la art.65 alin.1,3 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercițiului drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a,b  Cod penal, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate.

În baza art.45 Cod penal aplică inculpatului pedepsele complementare prev. de art.66 alin.1 lit. a,b Cod penal pentru o durată de 3 ani.

În baza art.45 Cod penal aplică inculpatului pedepsele accesorii prev. de art.66 alin.1 lit. a,b, Cod penal începând cu rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate.

În baza art. 72 Cod penal coroborat cu art. 404 alin. 4 lit. a Cod procedură penală, scade din pedeapsa principală aplicată, durata reţinerii  şi durata arestării preventive din 23.09.2019 până la zi.

 În baza art. 404 alin.4 lit. b Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive a inculpatului .

În  temeiul art.3, 4 alin.1, art. 5 alin.5 şi art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008, modificată, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, şi aduce la cunoștința acestuia ca respectivele probe vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J a profilului său genetic.

În baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală, coroborat cu art. 19 alin.5 Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de părțile civile ... cu domiciliul în sat .. nr. .., comuna ..., C.N.P. ... ... cu domiciliul în ..., str. .., nr. .., bl. .. sc. ..., ap...., jud. .. C.N.P. ... ... cu domiciliul în sat ..., nr...., corn...., jud. ... C.N.P...., obligă inculpatul la plata sumei de 30.000 euro, cu titlu de daune morale și materiale, respectiv 10.000 euro pentru fiecare parte civilă.

 În baza prevederilor art.274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de  7665 reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în cauză (7365 lei  pentru faza de urmărire penală şi 300 lei în faza de judecată). Suma de 627 lei reprezentând onorariul avocatului desemnat din oficiu în cursul urmăririi penale, pentru inculpat rămâne în sarcina statului, iar suma de 1495 lei onorariul avocatului din oficiu, desemnat pentru faza de judecată, de asemenea rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei pentru inculpat,  părţile civile, şi pentru procuror.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.04.2020.

Preşedinte

Grefier