7. SECHESTRU ASIGURATOR.
Prin incheierea nr. 109 din 25.03.2005 judecatorul sindic desemnat in cauza privind falimentul debitoarei SC „94” SRL Botosani, a dispus in temeiul art.139 din Legea nr. 64/95 republicata, aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile proprietatea paratilor F.C., B.D., B.T. si M.M. pana la concurenta sumei de 3.342.000.000 lei.
Pentru a hotari astfel, judecatorul sindic a retinut ca, din raportul privind cauzele pentru care debitoarea a ajuns in incetare de plati rezulta si faptul ca administratorii se fac vinovati de savarsirea faptelor prev. de art. 124 lit. a,d,g din Legea nr. 64/95 anterior modificarii, astfel in cauza se impune luarea masurilor asiguratorii prev. de art.137 din Legea nr. 64/95.
Impotriva sentintei au declarat recurs paratii, care au criticat-o pentru nelegalitate, sustinand ca in cauza nu sunt date conditiile cerute de lege pentru instituirea sechestrului asigurator, cum ar fi existenta unei actiuni de atragere a raspunderii administratorilor precum si a faptului ca nu s-a demonstrat ca acestia au savarsit vreuna din faptele prev. de art.137 din Legea nr. 64/95, iar raportul lichidatorului nu poate constitui temei pentru ca judecatorul sindic, din oficiu, sa dispuna instituirea sechestrului asigurator.
Curtea a apreciat ca motivele de recurs invocate, intemeiate in esenta pe disp. art. 304 pct.9 Cod proc. civila, sunt nefondate.
Sechestrul asigurator constituie, potrivit dispozitiilor legale, o masura vremelnica ce are caracter de urgenta si de conservare a patrimoniului administratorilor, cu care acestia urmeaza sa raspunda, in cazul in care se va constata temeinicia atragerii raspunderii materiale a administratorilor pentru aplicarea disp. art.137 din Legea nr. 64/1995 republicata. Cum, din raportul lichidatorului desemnat in cauza, rezulta ca printre cauzele care au determinat incetarea de plati se afla si faptele pe care le-au savarsit administratorii, in contextul art. 124 lit. a,d,g din Legea nr. 64/1995, anterior modificarii, just judecatorul sindic a dispus din oficiu instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale administratorilor.
(Decizia nr. 1070 din 17 iunie 2005)
Curtea de Apel București
Plângere împotriva măsurii sechestrului asigurator luată de procuror.
Curtea de Apel Cluj
Cerere de încuviinţare a unui sechestru asigurator. Limitele judecăţii. Condiţiile de admisibilitate prevăzute la art. 591 şi urm. Cod procedură civilă
Tribunalul Galați
Litigii profesioniştii. Cerere de instituire sechestru asigurător şi poprire în vederea indisponibilizării bunurilor mobile şi imobile precum şi a veniturilor datorate de terţi pârâtei, până la concurenţa sumei de 980239,66 euro.
Curtea de Apel Ploiești
Contestaţie cu privire la măsura asiguratorie luată în cursul urmăririi penale de către procuror. Sechestru asigurator cu privire la un imobil. Natura juridică.
Tribunalul Iași
Faptă care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexităţii faptei, a conţinutului, a urmărilor şi circumstanţelor acesteia, a particularităţilor ...