Fara titlu

Sentinţă penală 991 din 12.05.2010


R O M Â N I A

JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI-SECTIA PENALA

DOSAR NR. ..............................

SENTINTA PENALA NR. ....................

SEDINTA PUBLICA DE LA ........................

INSTANTA CONSTITUITA DIN:

PRESEDINTE:  .....................................

 GREFIER: ....................................

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe lânga Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a fost reprezentat de procuror ..............................

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe petentul condamnat ........................, având ca obiect cerere de liberare conditionata.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns petentul, personal si asistat de aparator din oficiu ...........................

Procedura este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei, dupa care instanta dispune ca grefierul de sedinta sa efectueze apelul si în dosarul nr. ....................

La apelul nominal efectuat în dosarul nr. ................. a raspuns petentul, personal si asistat de acelasi aparator din oficiu .................., cu delegatie pentru asistenta judiciara obligatorie la fila 4 din acest dosar.

Procedura este legal îndeplinita.

Instanta pune în discutie conexarea dosarului nr. ................... la dosarul nr. ......................, ambele dosare având acelasi obiect si privind acelasi petent.

Reprezentantul Ministerului Public si aparatorul petentului, având pe rând cuvântul, arata ca sunt de acord cu conexarea dosarelor.

Având în vedere strânsa legatura existenta între cele doua dosare, ambele privind pe acelasi petent si având acelasi obiect, instanta dispune conexarea dosarului nr. ............... la dosarul cu nr. mai mic, ....................

Fiind întrebat de instanta, petentul arata ca nu a avut cunostinta de termenul fixat la Tribunalul Bucuresti ca urmare a recurarii sentintei penale nr.............. a Judecatoriei Sector 4 Bucuresti prin care s-a solutionat o alta cerere de liberare conditionata. Arata ca îsi mentine si aceasta cerere de liberare conditionata prin care contesta hotarârea de amânare dispusa de comisia de propuneri.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public formuleaza concluzii de respingere a cererii petentului. Din actele de la dosar rezulta ca petentul este cunoscut cu antecedente penale si, în plus, nu a dat dovada nici de un comportament corespunzator, fiind sanctionat disciplinar de cinci ori pe durata executarii pedepsei, o sanctiune fiindu-i ridicata în ............. Totodata, este de observat ca petentul a mai fost analizat anterior în comisia de propuneri la data de ................ când a fost amânat pentru luna martie 2010, termen de reiterare fixat de catre Judecatoria Slobozia, însa în acest interval petentul a mai savârsit o abatere disciplinara grava, fiind sanctionat la data de ................ cu 6 zile de izolare pentru detinerea unui cutit improvizat. Toate aceste aspecte dovedesc faptul ca perioada executata de petent pâna la acest moment nu a fost suficienta pentru reeducarea acestuia, astfel încât sa poata fi redat societatii. Solicita fixarea termenului prev. de art. 450 al. 2 C.p.p. si dispunerea cu privire la cheltuieli judiciare catre stat, conform art. 192 C.p.p.

Aparatorul din oficiu solicita admiterea cererii, considerând ca la acest moment se poate dispune liberarea conditionata a petentului, având în vedere ca acesta îndeplineste conditiile prevazute de lege, executând fractia obligatorie din pedeapsa. Chiar daca a fost sanctionat disciplinar pe perioada executarii pedepsei, este de observat ca petentul a participat la activitatile educative organizate la nivelul sectiei de detinere, prin frecventarea cercului teatral si a bibliotecii, participând si la revista penitenciarului, iar acesta s-a reeducat.

Petentul arata ca în prezent raportul de sanctionare întocmit în ianuarie 2010 i-a fost anulat întrucât nu a comis abaterea disciplinara retinuta, fiind vorba despre un abuz al comandantului sectiei de detinere. Considera ca hotarârea de amânare nu este justificata, întrucât în ultima perioada dintre cele doua comisii a avut un comportament corespunzator. Arata ca a executat 3 ani si 3 luni din pedeapsa, considera ca s-a reabilitat si nu mai suporta regimul de detentie. 

 I N S T A N T A

La data de .................... a fost înregistrata pe rol cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat ......................, acesta contestând propunerea de amânare a comisiei de liberare conditionata.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca la data de ..................... Comisia de propuneri pentru punerea în libertate conditionata din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Jilava a decis în unanimitate amânarea condamnatului la termenul la care se împlineste pedeapsa.

Din procesul verbal nr................... rezulta ca acesta se afla în executarea pedepsei de 3 ani si 6 luni închisoare aplicata prin s.pen. nr.................. a Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, în baza careia a fost emis mandatul de executare nr.................... Executarea pedepsei a început la data de ................ si va expira la .................; pedeapsa este egala cu 1277 zile, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberarii conditionate condamnatul trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa, respectiv 851 zile, din care, în cazul în care munceste 213 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, si 638 zile efectiv executate. A executat de la ................... pâna la ................... un numar de 1130 zile, i se considera ca executate pe baza muncii prestate 0 zile, în total având 1130 zile câstigate si executate.

Potrivit art.59 C.pen., poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta de lege, este disciplinat, staruitor în munca si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale. Petentul condamnat a executat fractiunea de pedeapsa stabilita în mod obligatoriu de lege, însa acest lucru nu îi confera un drept ci doar o vocatie la acordarea liberarii conditionate. Liberarea conditionata este o masura de exceptie, care trebuie justificata temeinic de comportamentul condamnatului, de natura a crea instantei convingerea ca executarea restului de pedeapsa în stare de libertate ar conduce la atingerea scopului educativ si preventiv al pedepsei. 

Pe durata detentiei petentul condamnat nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, dimpotriva, a avut un comportament necorespunzator, total reprobabil, în sensul ca a fost sanctionat disciplinar de 5 ori pâna la prima analiza, pentru diverse abateri (nerespectarea regulamentului de ordine interioara, s-au descoperit asupra sa telefoane si droguri), nu a participat la activitati productive, a fost inclus în categoria persoanelor private de libertate cu grad sporit de risc.

Nici de la prima analiza pâna în prezent petentul nu si-a revizuit atitudinea. Pe lânga faptul ca nu a muncit si nu a fost recompensat, a fost din nou sanctionat disciplinar, la data de .................., cu 6 zile izolare pentru detinerea unui cutit improvizat.

Prin urmare, instanta observa ca petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, a fost sanctionat disciplinar în repetate rânduri, nu a muncit nicio zi si, în plus, este cunoscut si cu antecedente penale.

În consecinta, instanta apreciaza ca la acest moment este nevoie de executarea în continuare a pedepsei în vederea atingerii scopului educativ si preventiv al pedepsei prevazut de art.52 C.pen., urmând sa respinga cererea ca nefondata.

Conform art.450 alin.2 C.pr.pen., instanta va fixa termen de reiterare a cererii la data de 15.07.2010.

Se va face aplicarea art.192 alin.2 C.pr.pen.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Respinge ca nefondata cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat ........................... (fiul lui .................., nascut la ............... în ..............., CNP ....................).

Fixeaza termen de reiterare a cererii la data de ............................

În baza art.192 alin.2 Cod procedura penala obliga petentul condamnat la plata sumei de 150 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariul pentru asistenta juridica din oficiu se plateste conform Protocolului încheiat între Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din România.

Cu drept de recurs în termen de 3 zile, de la pronuntare pentru Ministerul Public si de la comunicare pentru petentul condamnat.

Pronuntata în sedinta publica, azi, .......................

PRESEDINTE GREFIER

............................... ..............................

Red.Dact/M.C./4 ex./31.05.2010

3