Pedepse complementare. Condiţii de aplicare atunci când sunt expres prevăzute în textul de incriminare.
C. pen. – art. 65
Pentru a se putea aplica pedeapsa complementară, chiar atunci când este prevăzută în mod expres în norma de incriminare, îndeplinirea cerinţei ca pedeapsa aplicată să fie de cel puţin doi ani închisoare, este obligatorie.
Curtea de Apel Timişoara, secţia penală, decizia nr. 368 din 26 octombrie 2005
Prin sentinţa penală nr. 134 din 23 iunie 2005, Tribunalul Caraş-Severin i-a condamnat pe inculpaţii M.C., D.I., T.S.A., I.M., L.D. şi B.C. la pedepse cu închisoare mai mici de 2 ani. Totodată, le-a aplicat şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.
Împotriva sentinţei a declarat apel Parchetul, invocând nelegalitatea.
Apelul este fondat.
Chiar dacă aplicarea pedepsei complementare este obligatorie, condiţia ca pedeapsa aplicată să fie închisoarea de cel puţin 2 ani, rămâne valabilă. Ea este stabilită imperativ în cuprinsul art. 65 C. pen. şi nu se poate deroga de la ea nici atunci când norma de incriminare prevede expres aplicarea unei pedepse complementare.
Curtea de Apel Oradea
Reindividualizarea judiciară a pedepsei. Aplicarea art. 7 din Legea nr. 76/ 2008
Tribunalul Dolj
ART. 74 ind. 1 CP – LEGEA PENALĂ MAI FAVORABILĂ
Curtea de Apel Constanța
Gresita individualizare a pedepsei, sub aspectul cuantumului, raportat atât la circumstantele reale in care s-a comis fapta, cât si la circumstantele personale (inculpatul fiind diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip mixt – paranoic si ins...
Curtea de Apel Constanța
Momentul aplicării legii penale mai favorabile este data la care s-a pronuntat prima instantă. Schimbarea încadrării juridice a faptelor. Individualizarea pedepselor. Prescriptia răspunderii penale.
Tribunalul Bihor
infracţiunii prev. de art. 263 alin. 1 Cp., cu aplic. art. 5 Cp. şi art. 41 alin.l c.p.