Judecata. Soluţionarea unei excepţii fără a fi pusă în discuţia părţilor. Nulitatea hotărârii.
Instanţa este obligată să pună în discuţia părţilor orice excepţie, în caz contrar, hotărârea este lovită de nulitate impunându-se casarea cu trimitere spre rejudecare.
Prin sentinţa civilă nr. 664/11.03.2005 Judecătoria Bârlad (Curea Maria) a respins cererea formulată de reclamanta B.M. în contradictoriu cu pârâta R.M.
Pentru a pronunţa o asemenea hotărâre, instanţa de fond a reţinut că excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de pârâtă este întemeiată. Reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la restituirea unei sume de bani peste termenul de trei ani prevăzut de Decretul nr. 167/1958.
Împotriva sentinţei menţionate a formulat recurs reclamanta susţinând că hotărârea pronunţată de instanţa de fond este nelegală deoarece cauza a fost soluţionată în baza unei excepţii de fond fără să o pună în discuţia părţilor.
Prin decizia civilă nr. 468 din 01.06.2005 Tribunalul Vaslui a admis recursul declarat de reclamantă, a casat hotărârea primei instanţe şi a trimis cauza spre rejudecare.
S-a constatat că la termenul de judecată când a avut loc şi dezbaterea în fond a cauzei, pârâta a invocat excepţia prescripţiei dreptului la acţiune şi, deşi avea obligaţia să pună în discuţia părţilor excepţia invocată, a soluţionat cauza pe calea excepţiei.
Procedând astfel, instanţa de fond a pronunţat o hotărâre cu încălcarea formelor de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii, fiind incident motivul de casare prevăzut de art. 304 pct. 5 Cod procedură civilă.
Curtea de Apel Constanța
Instigare la înselăciune. Împlinirea termenului prescriptiei răspunderii penale. Încetarea procesului penal împotriva inculpatului.
Tribunalul Galați
Tacita relocaṭiune. Contract de închiriere. Prescripṭia extinctivă.Apel
Curtea de Apel Timișoara
Sancţionare disciplinară. Termenul de prescripţie al aplicării sancţiunii disciplinare. Natură juridică. Momentul de la care curge
Curtea de Apel Galați
Elaborarea şi adoptarea Legii nr. 9/2012 şi a OUG nr. 9/2013 nu constituie o recunoaştere voluntară a obligaţiei din partea Statului, care să întrerupă prescripţia dreptului la acţiune privind restituirea taxei de poluare.
Curtea de Apel Constanța
Legea nr. 18/1991. Nulitatea contractului de vânzare-cumparare ce are ca obiect un teren ce a facut obiectul constituirii dreptului de proprietate conform art. 19/2 din legea 18/1991. Încalcarea interdictiei legale de înstrainare. Inaplicabilitatea p...