Calitate procesuală. Rolul activ al judecătorului.Acţiune în constatare. Admisibilitate în cazul proprietarului care se află în posesia bunului.

Decizie 414 din 01.06.2005


Prin decizia civila nr.414/1.06.2005 Tribunalul Maramures a admis recursul declarat de G.P. contra sentintei civile nr. 1263/18.02.2005 a Judecatoriei Baia Mare pe care o caseaza în baza art. 312 alin.5 C.pr.civ. si trimite cauza spre rejudecare primei instante.

Pentru a hotarî în acest fel, tribunalul a retinut ca prin sentinta civila atacata Judecatoria Baia Mare a admis în mod gresit exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtei Primaria orasului Cavnic si a respins gresit ca inadmisibila actiunea civila intentata de reclamantul G.P. având ca obiect constatarea dreptului de proprietate, dezmembrare si întabulare.

Reclamantul, persoana fizica, fara pregatire juridica si neasistat de avocat, a chemat în judecata pe reprezentantul legal al Primariei orasului Cavnic. În baza rolului activ al judecatorului si pentru a ajuta partea în ocrotirea intereselor ei legitime, conform art. 129 alin.2-5 C.pr.civ., judecatorul de fond trebuia sa îndrume reclamantul sa precizeze ca în judecata îl cheama pe Primarul orasului Cavnic, ca reprezentant al orasului în conditiile art. 67(1) din Legea 215/2001, cu atât mai mult cu cât întâmpinarea depusa la dosar a fost întocmita si semnata de Primarul orasului Cavnic, recunoscându-si astfel calitatea de pârât în proces.

Respingerea cererii în constatarea dreptului de proprietate asupra casei de locuit ca inadmisibila este gresita. Reclamantul a cerut constatarea unui drept, nu a unei stari de fapt, cum retine prima instanta. Este adevarat ca cererea în constatare are un caracter subsidiar fata de cererea în realizarea dreptului, urmând a se respinge ca inadmisibila daca partea poate cere realizarea dreptului.

Practica judiciara a decis însa ca actiunea în constatare poate fi utilizata de catre proprietarul care se afla în posesia unui bun, atunci când îi este necesara o hotarâre judecatoreasca prin care sa i se recunoasca si sa i se consolideze dreptul în caz ca îi este contestat. Impunându-se judecarea cauzei pe fond, pentru a se analiza raportul juridic dintre cel care a construit si proprietarul terenului, între acestia si reclamant, ceea ce presupune administrarea de probe, cauza a fost trimisa spre rejudecare facându-se aplicarea art. 312 al.5 C.pr.civ.