Admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedintială în materia suspendării executării actelor administrative

Decizie 14 din 15.03.2016


Prin sentinţa nr. 1606 din 04 decembrie 2015, pronunţată de Tribunalul Gorj a fost admisă cererea formulată de reclamantele X în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Garda Forestieră.

Împotriva sentinţei nr.1606 din 04 decembrie 2015, pronunţată de Tribunalul Gorj a formulat recurs GARDA FORESTIERĂ.

În motivare, s-a susţinut, în esenţă că sentinţa este netemeinică şi nelegală pentru următoarele motive:

 Raportat la dispoziţiile art 14 şi 15 din Legea nr 554/2004, consideră că in mod nelegal instanţa de fond a stabilit ca este îndeplinita in speţa condiţia cazului bine justificat, pronunţând sentinţa recurata prin care a suspendat efectele Deciziei în cauză

 La termenul din 15.03.2016, instanţa a calificat recursul formulat de pârâta Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea ca fiind apel, raportat la dispoziţiile art. 1000 alin. 1 Cod proc. civilă.

Analizând apelul prin prisma motivelor invocate de părţi şi a excepţiei de ordine publică invocată de instanţă din oficiu, Curtea reţine următoarele:

 Reclamantele X au chemat în judecată pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR-GARDA FORESTIERĂ, solicitând instanţei ca prin intermediul ordonanţei preşedinţiale, să dispună:

-suspendarea oricăror demersuri efectuate de către pârâtă privind predarea către aceasta sau reprezentanţilor/entităţilor delegate de aceasta a întregului fond forestier aflat în posesia reclamantei X Craiovei situat pe raza teritorială a Comunei Z, judeţul Gorj, până la momentul emiterii procesului verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de teren forestier aflat pe raza teritorială a comunei Z conform sentinţei civile pronunţată în dosarul amintit anterior sau până la rămânerea irevocabilă a hotărârii ce va fi dată în dosarul nr. soluţionat în fond de Judecătoria Tg-Jiu, în prezent în faza procesuală a recursului, în funcţie de care fiecare dintre aceste momente va fi ulterior;

-suspendarea efectelor deciziei nr. 104/21.08.2015 emise de către pârâtă prin intermediul căreia reclamantei Ocolul Silvic Eparhial prin care i-a fost suspendat dreptul de exercitare a serviciului public cu specific silvic pentru suprafaţa de 891,15 ha până la momentul emiterii procesului verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de teren forestier aflat pe raza teritorială a comunei Z conform sentinţei civile pronunţată în dosarul amintit anterior sau până la rămânerea irevocabilă a hotărârii ce va fi dată în dosarul soluţionat în fond de Judecătoria Tg-Jiu, în prezent în faza procesuală a recursului, în funcţie de care fiecare dintre aceste momente va fi ulterior.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.997 cod procedură civilă, cererea fiind motivată în sensul admisibilităţii acestei proceduri, şi nu dispoziţiile art.14-15 din Legea 554/2004 care au fost invocate de instanţa de fond în motivarea hotărârii.

 În acest context, Curtea constată că instanţa de fond a făcut o greşită aplicare a dispoziţiilor legale incidente în cauză, motiv pentru care hotărârea apelată va fi schimbată în tot.

 Rejudecând cauza dedusă judecăţii, Curtea a reţinut că, prin cererea introductivă, reclamantele au solicitat pe calea ordonanţei preşedinţiale să se dispună suspendarea unor demersuri administrative, precum şi suspendarea unui act administrativ.

  Curtea a reţinut că prin reglementarea ordonanţei preşedinţiale s-a avut in vedere necesitatea soluţionării în regim de urgenţă a unor litigii care, dacă ar urma calea procedurii de drept comun, datorita formalismului exagerat, ar putea asigura rămânerea fără obiect a cauzei sau ar conduce la diminuarea semnificativă a importanţei acestuia.

 Cât priveşte domeniul de aplicare, în literatura juridică s-a opinat că procedura ordonanţei preşedinţiale îşi găseşte, de principiu, aplicare în orice materie, câtă vreme legea nu a stabilit pentru respectiva materie o procedură specială, exclusivă.

 Înalta Curte a statuat, prin hotărârile pronunţate în această materie, că în materia contenciosului administrativ, pe aspectul normei de drept aplicabile în materia suspendării executării actelor administrative, ordonanţa preşedinţială nu-şi găseşte aplicarea. Aceasta nu pentru că materia contenciosului administrativ ar fi incompatibilă prin definiţie cu ordonanţa preşedinţială, ci pentru că Legea nr. 554/2004 instituie o procedura specială pentru soluţionarea grabnică a unor situaţii de urgenţă, reglementând, prin dispoziţiile art. 14 şi art. 15, cazurile de suspendare a executării actului administrativ, condiţiile de admisibilitate ale cererii de suspendare formulate, precum şi procedura de soluţionare şi calea de atac exercitată.

 Pentru aceste considerente, având în vedere că reclamantele şi-au întemeiat cererea dedusă judecăţii în mod exclusiv pe dispoziţiile art.997 cod procedură civilă, aceasta este inadmisibilă, motiv pentru care cererea reclamantelor va fi respinsă ca atare.

Soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii, face de prisos analiza criticilor invocate de pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR-GARDA FORESTIERĂ urmând, ca în temeiul art.480 al 2 cod procedură civilă, Curtea să admită apelul şi să schimbe în tot sentinţa apelată, respingând acţiunea ca inadmisibilă.