Revocare donaţie. Declinare competenţă.

Sentinţă civilă 20570 din 21.11.2014


Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin raportul de expertiză tehnică judiciară-specialitatea bunuri cu semnificaţie artistică, întocmit în cauză de către d-na expert Florenţa Enache, s-a stabilit că valoarea totală a bunurilor care fac obiectul cererii de chemare în judecată este de 516.000 lei.

La termenul din data de 27.06.2014, instanţa a invocat din oficiu excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, faţă de valoarea totală a bunurilor stabilită prin expertiza judiciară şi dispoziţiile art.2 pct.1 lit.b) teza întâi C. proc. civ. .

Având în vedere excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti şi ţinând seama de dispoziţiile art.137 alin.1 C. proc. civ., instanţa va analiza cu prioritate această excepţie, pe care o va admite din următoarele motive:

În conformitate cu prevederile art.2 pct.1 lit.b) teza întâi C. proc. civ., tribunalul judecă în primă instanţă procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de peste 500.000 lei.

Faţă de aceste dispoziţii legale, instanţa reţine că Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti nu este competentă să soluţioneze acţiunea reclamantului, în condiţiile în valoarea obiectului cererii reclamantului depăşeşte pragul-limită de 500.000 lei, după cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară-specialitatea bunuri cu semnificaţie artistică, întocmit în cauză de către d-na expert Florenţa Enache.

În ceea ce priveşte valoarea estimată de expert prin răspunsul la obiecţiunile la raportul de expertiză, instanţa reţine că aceasta nu are nicio influenţă asupra valorii de 516.000 lei, stabilită prin raportul de expertiză tehnică judiciară-specialitatea bunuri cu semnificaţie artistică, în condiţiile în care expertul precizează în mod expres şi clar că îşi menţine punctul de vedere exprimat în raportul iniţial, şi anume, că valoarea artistică reală a lucrărilor expertizate este de 516.000 lei.

Faţă de cele arătate, instanţa reţine că procentul de 10%, la care face trimitere acelaşi expert, nu poate fi avut în vedere, atâta timp cât nu au fost precizate şi dovedite împrejurările pe care se întemeiază expertul când indică acest procent, simpla afirmaţie a expertului referitoare la actualul context socio-economic neputând să stea la baza recalculării valorii de 516.000 lei.

În consecinţă, instanţa, în temeiul dispoziţiilor art.2 pct.1 lit.b) teza întâi C. proc. civ., va admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti şi va declina competenţa de soluţionare a acţiunii în favoarea Tribunalului Bucureşti.