Drept procesual civil. Contestaţia la executare – suplinirea necesităţii transcrierii biletului la ordin prin ataşarea acestuia la somaţie, Art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934

Sentinţă civilă 688 din 06.11.2014


Drept procesual civil

Contestaţia la executare – suplinirea necesităţii transcrierii biletului la ordin prin ataşarea acestuia la somaţie ,

Art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934 

Prin Decizia civilă nr. 688/2014 pronunţată de Tribunalul Călăraşi în dosarul nr. 7870/202/2013 a fost admis apelul  declarat de apelanta pârâtă B.C.R. în contradictoriu cu intimata reclamantă C. D. împotriva sentinţei civile nr.1580/10.06.2014 pronunţată de Judecătoria Călăraşi în dosarul nr.7870/202/2013 , sentinţă care a fost schimbată în tot în sensul respingerii contestaţiei la executare formulată de contestatoarea C. D. menţinându-se actele de executare silită efectuate de BEJ D. P. V. în dosarul de executare nr.382/2013.

Pentru a pronunţa această soluţie , tribunalul a reţinut că potrivit dispoziţiilor art. 61 alin. 6 din legea nr. 58/1934  „Somaţiunea de executare trebuie să cuprindă transcrierea exactă a cambiei sau a protestului precum şi a celorlalte acte din care rezultă suma datorată”.

Cu toate acestea , ataşarea la somaţie a biletului la ordin suplineşte transcrierea acestuia .

Prevederea legală privind transcrierea titlului executoriu are ca scop încunoştiinţarea debitorului despre titlul executoriu şi conţinutul acestuia or ataşarea unei copii de pe acesta îndeplineşte pe deplin acest scop .

Prevederea legală  privind transcrierea titlului executoriu a fost data intr-un context in care tehnica si modalitatea de comunicare a actelor din cadrul procedurii de executare silita cambiala erau limitate comparativ cu cele din prezent , în momentul edictării legii – 1934 - neexistând mijloiace de copiere (xerox )  motiv pentru care se recurgea la transcriere.

 Finalitatea urmărită de legiuitor la adoptarea actului normativ era ca titlurile executorii sa fie comunicate in integralitate, sa fie inserate toate datele relevante, in special suma care se executa.

Prin urmare, necesitatea transcrierii exacte a titlului executoriu în  somaţia adresată debitorului se impune pentru ca acesta să ia la cunoştinţă în mod corect de actul care stă la baza executării silite şi de suma pentru care este urmărit, prin dispoziţiile legale incidente urmărindu-se în mod evident protejarea unui interes de ordine privată, iar nu de ordine publică.

Or, faţă de menţiunile cuprinse în somaţia adresată contestatoarei, coroborate cu cele cuprinse în incheierea de stabilire a cheltuielilor de executare si in cea de incuviintare a executării silite, se constată, fără dubiu, faptul că această parte a luat cunoştinţă atat de titlul executoriu în baza căruia se efectueaza executarea silită cat şi de cuantumul sumei urmărite de organul de executare.

Astfel, prin somaţia emisă in data de 18.12.2013, BEJ D. P. V. a individualizat creanţa supusă executării menţionând provenienţa si componenta aceteia şi s-a anexat titlului executoriu astfel încât  debitorul a avut reprezentarea exactă a actululi în baza căruia s-a început executarea silită.

Totodată în somaţie s-a stipulat că aceasta este  cambială şi că se întemeiază pe dispoziţiile legii nr. 58/1934 a cambiei şi a biletului astfel încât nu există nici un dubiu cu privire la temeiul de drept şi la natura executării silite .

Domenii speta