Procedura insolvenţei

Sentinţă civilă 1312 din 01.04.2013


Procedura specială a insolvenţei prevăzută deLegea nr. 85/2006 se aplică doar subiectelor de drept prevăzute la articolul 1 din lege, neoperând în cazul altor subiecte de drept.

Prin Decizia nr.1120/17.06.2013 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia a II-a Civilă, a fost respins recursul declarat de creditoarea recurentă SC E SRL Cugir împotriva sentinţei civile nr.1312/1.04.2013 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr.1619/108/2013, în contradictoriu cu debitoarea intimată Club Sportiv „B.C.” Arad, având ca obiect procedura insolvenţei.

Pentru a pronunţa această decizie instanţa de control judiciar a reţinut că prin sentinţa civilă nr.1312/1.04.2013 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr.1619/108/2013 s-a respins cererea formulată de creditoarea SC E SRL Cugir, împotriva debitoarei Club Sportiv „B.C:” U.V.V.G., pentru deschiderea procedurii insolvenţei în baza Legii nr. 85/2006, fără cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Potrivit datelor oferite de Judecătoria Arad, debitoarea poartă denumirea de Club Sportiv „B.C:” U.V.V.G. Arad şi a fost constituită potrivit Încheierii nr. 2100/20.03.2003 pronunţată de Judecătoria Arad în dosarul nr. 3055/2002, ulterior fiind intervenite modificări ale denumirii, potrivit Încheierii nr. 8274/25.10.2007 a Judecătoriei Arad.

Potrivit Actului Constitutiv al debitoarei, aceasta „este o asociaţie nonprofit şi nu are scopuri politice sau lucrative”, obiectul său de activitate fiind cel definit la alin. 5 al Actului Constitutiv (fila 20), fiind, în principal, contribuţia eficientă a activităţii specifice sportului, iniţierea şi perfecţionarea membrilor clubului în diferite ramuri sportive, organizarea de activităţi sportive, concursuri sportive şi de masă, practicarea sporturilor de performanţă şi de masă, asigurarea spaţiilor şi bazelor sportive, reprezentarea în organisme interne şi internaţionale cu specific sportiv, etc.

Debitoarea este înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor întemeiate în baza Legii nr. 21/06.02.1924.

În baza legii şi în scopul îndeplinirii obiectivelor sale, a încheiat cu creditoarea Contractul de vânzare-cumpărare nr. 932/15.06.2011 având ca obiect cumpărarea de preparate şi produse din carne, neachitând ultimele facturi primite şi acceptate la plată de către creditoare, astfel că, adresându-se justiţiei, creditoarea a obţinut împotriva debitoarei sale titlul executoriu constând în Ordonanţa nr. 21/09.01.2012 pronunţată în dosarul nr.10.239/176/2011 al Judecătoriei Alba Iulia prin care debitoarea a fost obligată la plata debitului principal de 20.714,12 lei şi a penalităţilor de întârziere în sumă de 77.494,05 lei.

Debitoarea nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a mărfurilor nici cu ocazia demarării executării silite împotriva sa, potrivit dovezilor de la dosarul cauzei.

Potrivit disp. art. 1 din Legea nr. 21/1924 persoanele juridice care şi-au dobândit personalitatea juridică în baza legii speciale privind asociaţiile şi fundaţiile funcţionează doar în baza acestei legi, ele neputând să fie confundate cu persoanele juridice înfiinţate în baza legilor de comerţ şi a altor legi.

Judecătorul sindic a mai constatat că, potrivit disp. art. 9 din aceeaşi lege „persoanele juridice de drept privat, căzând sub prevederile legii de faţă, nu se pot folosi decât de drepturile ce le sunt necesare pentru realizarea scopului şi destinaţiunii lor. Ele nu pot contracta obligaţii decât tot în vederea realizării acestui scop şi acestei destinaţii.” Pierderea personalităţii juridice şi lichidarea unei asociaţii constituite în baza Legii nr. 21/1924 se face doar în baza disp. art. 25 şi 26 din această lege.

Legea insolvenţei nu se poate aplica acelor persoane juridice de drept privat care se bucură de o reglementare distinctă prin legi speciale, astfel cum este şi cazul debitoarei din cauza de faţă.

Este adevărat că debitoarea a achiziţionat mărfuri de la creditoare pe care nu le-a achitat, însă cumpărarea acestor produse a fost făcută pentru scopul reglementat prin actul constitutiv al debitoarei şi nu în scopul desfăşurării de activităţi economice, nefiind dovedit că debitoarea a realizat un profit din această activitate.

De asemenea, faptele mai sus descrise nu mai sunt comerciale potrivit art. 56 cod comercial, deoarece codul comercial a fost abrogat prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil, potrivit Legii nr. 71/2011. În această lumină, practica judiciară anexată nu poate fi avută în vedere, cu atât mai mult cu cât hotărârea a fost dată sub imperiul vechilor reglementări, iar practica judiciară nu este izvor de drept.

Având în vedere considerentele de mai sus, judecătorul sindic, constatând că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 1, alin. 1 punctul 6 din Legea nr. 85/2006, a respins cererea.

Împotriva acestei sentinţe, în termen legal, a declarat recurs creditoarea SC E SRL solicitând admiterea recursului şi modificarea sentinţei recurate în sensul admiterii cererii sale şi deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea Club Sportiv „B.C:” Arad, pentru următoarele motive:

Conform sentinţei civile nr.369/01.10.1998 asociaţia Club Sportiv „B.C:” Arad a fost înfiinţată şi a dobândit personalitate juridică, fiind înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor sub nr.AR/A2/00677/2002, dată de la care a dobândit personalitate juridică potrivit Ordonanţei nr.26/2000, transcrisă în Registrul asociaţiilor în baza încheierii nr.8274/25.10.2007, astfel că, în opinia recurentei, în speţă sunt incidente prev. art.1 alin.6 din Legea nr.85/2006, desfăşurarea unei activităţi economice reieşind inclusiv din contractul de vânzare-cumpărare încheiat între părţi, nr.932/15.06.2011, în temeiul căruia au fost achiziţionate produse în valoare de peste 20.000 lei.

Astfel, recurenta arată că fondurile obţinute de intimată în urma valorificării mărfii achiziţionate de la recurentă urmează a fi utilizate conform obiectului de activitate al asociaţiei, ceea ce diferă în situaţia asociaţiilor fără scop lucrativ este faptul că fondurile obţinute în urma activităţilor economice sunt utilizate doar în vederea îndeplinirii scopului care au fost înfiinţate, spre deosebire de societăţile comerciale unde activitatea desfăşurata are drept scop obţinerea de profit în folosul societăţii şi al asociaţiilor acesteia.

Achiziţionarea unei cantităţi mare de marfă nu se justifică în lipsa unei activităţi economice desfăşurate de către debitoare. În situaţia existenţei exclusiv a unui scop nepatrimonial ar fi fost vorba de un act juridic de altă natura decât vânzare-cumpărare, eventual sponsorizare, donaţie, raporturile juridice de această natură fiind rarisime între societăţi, dat fiind scopul pentru care au fost constituite - obţinerea de profit.

Mai mult, existenţa unui certificat de înregistrare în scop fiscal emis de către Ministerul de finanţe vine în sprijinul celor arătate.

În concluzie, recurenta arată că debitoarea este persoană juridica de drept privat, desfăşoară activităţi economice, astfel că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile L85/2006 - art. 1 alin 6 - şi nu dizolvarea reglementata de art. 56 lit. d) din Ordonanţa nr.26/2000.

În final, recurenta arată că deşi a anexat acţiunii sale practică judiciară în acest sens - Decizia Comerciala nr. 61/2010 pronunţata în Dosar nr. 1665/85/2009 de către Curtea de Apel Alba Iulia - instanţa de fond a înlăturat această probă, considerând că practica judiciară nu constituie izvor de drept.

În drept recurenta invocă art.299 şi urm. Cod proc. civ.

Debitoarea intimată Club Sportiv „B.C:” Arad nu a formulat întâmpinare în cauză.

Analizând actele şi lucrările dosarului, în baza art.304 şi 3041 C.p.c., raportat la motivele de recurs invocate, Curtea constată şi reţine că recursul de faţă este nefondat şi urmează a fi respins în baza următoarelor considerente:

Creditoarea a solicitat prin cererea adresată judecătorului sindic declanşarea procedurii insolvenţei împotriva unui club sportiv care nu desfăşoară activitate economică sau comercială. În speţă nu s-a făcut nicio dovadă contrară, creditoarea recurentă prezumând doar că din moment ce a cumpărat de la aceasta o cantitate de marfă, respectiva operaţiune ar îndreptăţi instanţa să constate că s-a desfăşurat o activitate comercială şi s-a obţinut un profit.

Aceste prezumţii sunt contrazise de probele existente la dosarul cauzei, la filele 20-23, şi anume actul constitutiv al asociaţiei Club Sportiv „B.C:” U.V.V.G. Arad şi registrul special ţinut de Judecătoria Arad, Partea A - Asociaţii, acte din care Curtea reţine că acest club sportiv nu desfăşoară activitate economică şi nu înregistrează profit.

Aceste dovezi se coroborează şi cu certificatul fiscal, existent la fila 58 dosar, emis de Ministerul Finanţelor Publice din care rezultă că nu se desfăşoară activităţi comerciale sau economice de către acest club sportiv, iar în bilanţul contabil, pe ultimii 3 ani, apare înregistrat un profit 0, ceea ce dovedeşte, de asemenea, faptul că acest club sportiv nu desfăşoară activitate economică, fiind o asociaţie nonprofit şi nu are scopuri politice sau lucrative astfel că nu se înscrie în categoria de persoane juridice împotriva cărora poate fi deschisă procedura insolvenţei, dintre cele prev. de art.1 alin.1 pct.6 din Legea nr.85/2006.