Acţiune în anulare administrativă. Hotărâri ale Consiliului local. Constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local. Legalitatea hotărârii

Sentinţă civilă 404 din 14.03.2013


Conform art.9 alin. 2) lit. h1 )  din Legea  nr. 393/2004 încetarea de drept a  madatului de consilier local înainte de expirarea mandatului, are loc cu pierderea  calităţii de membru al partidului  politic pe a cărui listă a fost ales.

Prin acţiunea înregistrată sub nr. 1037/87/2013 reclamantul B.I. a chemat în judecată pe pârâtul C.L.C. BRAGADIRU solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună anularea hotărârii nr. 10/25.01.2013, emisă de pârât.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că, prin actul administrativ a cărui anulare o solicită, pârâtul a constatat încetarea de drept a mandatului său de consilier local înainte de expirarea duratei normale a acesteia, la baza emiterii acestuia stând o adresă ce provine de la Organizaţia  Judeţeană Teleorman a Partidului Democrat Liberal în care se menţionează că şi-a pierdut calitatea de membru de partid.

De asemenea, reclamantul a arătat că excluderea din partid este reglementată de art. 23 alin. 1 lit. f) din Statut, ca şi sancţiune ce poate fi aplicată membrilor care nu respectă statutul, programul politic, regulamentele şi celelalte documente ale partidului, precum şi celor care, prin inactivitate politică, conduită negativă, declaraţii sau activităţi, provoacă daune partidului şi care poate fi hotărâtă de organismele competente. 

În acest sens, reclamantul a arătat că potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din Statut, sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel local, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se face de către Consiliul de Coordonare Local, prin hotărâre, la propunerea Biroului Permanent Local sau organismelor ierarhic superioare, în situaţia de faţă, Biroul Permanent Judeţean, precum şi faptul că preşedintele Biroului Permanent Local este preşedintele organizaţiei locale.

În condiţiile în care la data de 12.12.2012, prin decizia nr. 75, a fost desemnat în funcţia de preşedinte cu caracter interimar al organizaţiei PDL Bragadiru şi în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte, nu a convocat organele de conducere pentru a le propune să aprobe excluderea sa, reclamantul a arătat că emiterea adresei în care se arată că şi-ar fi pierdut calitatea de membru PDL, este nelegală, nelegalitate ce se răsfrânge şi asupra hotărârii Consiliului Local nr. 10/25.01.2013.

În drept, au fost invocate prevederile art. 9, alin. 4 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, iar în dovedirea acesteia, reclamantul a depus la dosarul cauzei, în copie, decizia nr. 75/12.12.2012 şi hotărârea contestată.

Pârâtul a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată, susţinând că hotărârea nr. 10/25.01.2013, privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local a reclamantului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, este legală, fiind emisă cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data adoptării acesteia, cuprinse în Legea nr. 393/2004 şi Legea nr. 215/2001 şi cu luarea în considerare a adresei Organizaţiei Judeţene a PDL nr. 19/18.01.2013, prin care s-a solicitat autorităţii deliberative să ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bragadiru a reclamantului, prin pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales.

De asemenea, pârâtul a arătat că într-o astfel de situaţie încetarea mandatului de consilier local se produce de drept, în puterea legii, Consiliul Local fiind chemat doar să constate încetarea mandatului, încetare care operează, de drept şi fără vreo altă formalitate, la data împlinirii condiţiei prevăzute de lege, precum şi faptul că, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 3 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului, respectiv potrivit statutului său.

Întrucât, din adresa nr. 19/18.01.2013, emisă de Organizaţia Judeţeană a PDL rezultă că reclamantul a fost exclus din cadrul PDL, pe lista căruia a fost ales, pârâtul a susţinut că în cauză au devenit incidente dispoziţiile art. 9 alin. 2 lit. h) din Legea nr. 393/2004 şi dispoziţiile art. 12 din acelaşi act normativ, din care rezultă că în toate cazurile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, Consiliul Local adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză, hotărârea de constatare a încetării de drept a mandatului de consilier având la bază un referat constatator semnat de primar şi secretar, însoţit de actele justificative.

În dovedirea susţinerilor, pârâtul a depus al dosarul cauzei hotărârea contestată şi actele care au stat la baza adoptării acesteia, respectiv proiect de hotărâre consiliul local, expunerea de motive înregistrată sub nr. 400/24.01.2013, raportul de specialitate înregistrat sub nr. 377/24.01.2013, referat constatator înregistrat sub nr. 376/24.01.2013, adresa emisă de Organizaţia Judeţeană Teleorman a PDL înregistrată sub nr. 19/18.01.2013 şi avizul comisiei de specialitate a Consiliului Local Bragadiru înregistrat sub nr. 402/25.01.2013.

Examinând actele  şi lucrările dosarului, în  raport de prevederile legale aplicabile în materie, Tribunalul constată  acţiunea neîntemeiată  pentru considerentele:

Prin art. 1 don Hotărârea nr. 10/25.01.2013,, pârâtul Consiliul Local al comunei Bragadiru a constatat încetarea de drept a mandatului de consilier local al reclamantului Boboc Ion din partea PDL, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, urmare a pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales, iar prin art. 2 s-a declarat vacant locul ocupat de reclamant, prevăzându-se în acelaşi timp, că acesta urmează a fi completat în condiţiile legii.

Din preambulul hotărârii contestate rezultă că la adoptarea acesteia, pârâtul a avut în vedere adresa Organizaţiei Judeţene Teleorman a Partidului Democrat Liberal, înregistrată cu nr. 19/18.01.2013, prin care se solicită Consiliului local al comunei Bragadiru să ia act de încetarea de drept, prin pierderea calităţii  de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului local Bragadiru al reclamantului Boboc Ion, referatul constatator întocmit de primar şi secretar, înregistrat sub nr. 376 din 24.01.2013, expunerea de motive a viceprimarului comunei Bragadiru înregistrată sub nr. 400 din 24.01.2013, raportul compartimentului de specialitate înregistrat sub nr. 377 din 24.01.2013, avizul comisiei administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor cetăţeneşti nr. 402 din 25.01.2013, Hotărârea Consiliului Local al comunei Bragadiru nr. 2 din 20.06.2012, privind validarea mandatelor consilierilor aleşi la alegerile locale din 10.06.2012, ce compun Consiliul local Bragadiru, prevederile art. 36, alin. (1) şi alin. (9) din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 9, alin. (2), lit. h1, alin. (3), alin. (4) si ale art. 12 din Legea nr. 393/2004, privind statutul aleşilor locali, cu modificările completările ulterioare.

Reglementarea legală a modului în care încetează de drept, înainte de termen, mandatul de consilier local, pentru situaţia pierderii calităţii de membru al partidului  politic pe a cărui listă a fost ales, este  cuprinsă în prevederile art. 9 alin. 3 din Legea 393/2004, aşa cum a fost modificat prin  Legea  nr. 249/2006.

Astfel, în conformitate cu textul precizat, încetarea de drept a mandatului de consilier local  se constată de către Consiliul local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier, hotărârea de constatare a încetării de drept a mandatului unor consilieri locali având la bază, în toate cazurile un referat constatator semnat de primar şi de secretar, însoţit de actele justificative.

De asemenea, din prevederile art. 9 alin. 2 lit. h1 din Legea nr. 393/2004, privind statutul aleşilor locali, cu modificările completările ulterioare, rezultă că încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, a calităţii de consilier local are loc la pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales.

În cauză, din înscrisurile existente la dosar, se constată că Organizaţia Judeţeană  PDL Teleorman, prin adresa nr. 19/18.01.2013, înregistrată la Primăria comunei Bragadiru, sub nr. 348/23.01.2013, a informat pârâtul despre faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 23 – art. 31 din  Statutul PDL, reclamantul, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Bragadiru, şi-a pierdut calitatea de membru al PDL – Organizaţia comunei Bragadiru începând cu data de 10.01.2013, precum şi faptul că propunerea vizând  încetarea de drept a mandatului consilierului Boboc Ion, motivat  de pierderea calităţii  de membru  al partidului politic  pe a cărui listă a fost ales, a fost  formulată de primarul comunei Bragadiru.

Cum, din textul de lege  anterior menţionat rezultă fără echivoc faptul că titularul propunerii privind încetarea de drept a mandatului unui consilier,  este primarul sau un alt  consilier, Consiliul Local având doar atribuţia de a constata încetarea de drept a mandatului şi cum, conform art. 16 alin. 3 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, dobândirea sau pierderea calităţii de membru al unui partid politic este supusă numai jurisdicţiei interne a partidului, se apreciază că susţinerile sale vizând nelegalitatea excluderii sale din partid, nu pot conduce la concluzia nelegalităţii hotărârii Consiliului Local nr. 10/1013.

În consecinţă, având în vedere şi dispoziţiile art. 8 alin. 2 din Constituţia României din examinarea cărora rezultă că partidele politice contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, Tribunalul apreciază acţiunea neîntemeiată şi urmează  o respinge, dat fiind faptul că, în condiţiile în care reclamantul, în calitatea sa de ales local, nu mai este membru al partidului pe listele căruia a fost ales, acesta nu mai întruneşte condiţiile de reprezentativitate şi legitimitate necesare îndeplinirii programului politic pentru care alegătorii au optat.